vrijdag 11 januari 2013

Hitflits: David Bowie na 24 jaar terug in de top 10

Tot veler verrassing werd afgelopen dinsdag, 8 januari, op zijn 66e verjaardag, een nieuwe single van David Bowie gelanceerd. De voorlaatste notering van hem stamt uit 2002, ‘Slow burn’, dat niet verder kwam dan de 69e plaats. ‘Where are we now?’ op #9 is zijn 38e notering en de voorloper van zijn 24e studioalbum ‘The next day’, dat 17 maart verschijnt. De voorlaatste top 10-notering was ‘Tonight’, zijn duet met Tina Turner, #1 in 1988.

De andere verassing deze week is ‘Het kuikentje Piep’ van Pulcino Pio, hoogste eerste weeks op #4. Daarachter schuilt onder andere de Nederlandse zangeres Nathalie Aarts die het Italiaanse liedje in 18 talen heeft ingezongen. We waarschuwen je nu al vast, dit nummer ga je de komende tijd heel vaak horen! Van origine is het een Braziliaans kinderliedje, ‘O Pintinho van Erisvaldo Da Silva. In de Megaman meer hierover.

TOP 3
  1. (1) Will.i.am & Britney Spears: Scream and shout (derde week), aanstaande zondag ook #1 in de Britse hitparade
  2. (4) Wildstylesz feat. Neils Geusebroek: Year of summer
  3. (2) Passenger: Let her go
Nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Another love’ van Tom Odell, dat dankzij Megahit (op 3FM) en Alarmschijf (op 538) in de zesde week doorstijgt van 28 naar #6. Ook ‘Cannonball’ van Showtek + Justin Prime, had zes weken nodig om de top 10 te brereiken en stijgt van 12 naar #7.

De andere (18!) eerste weeks noteringen:
#5 P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason, haar album ‘The truth about love’ schiet in de 17e week van 24 naar #4
#27 Taylor Swift: I knew you were trouble
#31 Lisa Lois: Silhouette [NL]
#35 Jurre Otto: The clown (Voice kids) [NL]
#36 Bon jovi: Because we can
#37 Matt Simons: With you, dankzij een aflevering van GTST
#42 Bruno Mars: When I was your man

En in de onderste helft:
#55 Ben Pierce: What I might do
#64 James Arthur: Impossible, winnaar Britse X factor
#65 Alicia Keys: Brand new me
#69 Koyle: End of June
#70 Rob Ronalds ft DJ Gerrit & Party DJ W: Ons Frans is vrijgezel [NL]
#78 Dennie Christian: Tijd voor wat gezelligheid
#81 Alex: Nooit meer naar huis [NL]
#83 Calvin Harris feat. Tinie Tempah: Drinking from the bottle
#86 Redfoo: Bring out the bottles
#98 CTC feat. Derek Martin: Happy, winnaars van een EBBA award
#99 Emma Loeffen: Cry (Voice kids) [NL]

Een hele rits, dus we hoeven ons niet te vervelen dit weekend!

ALBUMS

TOP 3
  1. (1) Sandra van Nieuwland: And more (derde week)
  2. (3) Mumford & sons: Babel
  3. (5) Passenger: All the little lights
Voor de veiling van 3FM Serious Request had Sandra van Nieuwland haar dubbelplatina single ‘More’ afgestaan, die € 2000,-- heeft opgebracht. Behalve diverse singlesrecords (vijf #1-hits in één hitjaar), boekt ze ook een digitaal record met haar album ‘And more’. Het album was in de eerste week alleen digitaal verkrijgbaar en kwam toch binnen op de eerste plaats.

digitaal record

Opmerkelijk, want er worden nog altijd meer fysieke albums verkocht dan digitale. Sandra bewees echter het tegendeel, geen ander digitaal album had dat tot dan toe weten te presteren. De hoogste notering voor een album, dat eerst alleen kon worden gedownload, was #3, op 13 augustus 2011: ‘Watch the throne’ van Jay Z & Kanye West. De week daarop was het ook fysiek verkrijgbaar en bleef het staan op #3, waarna het zakte.

Met ‘And more’ ging het, nadat het ook fysiek leverbaar was, alleen maar beter. Van een voorsprong van 13%, werd het vorige week 87% en deze week zelfs meer dan 90%. ‘And more’ verkoopt bijna de gezamenlijke top 14 uit.

In tegenstelling tot de aardverschuiving in de Single Top 100, kabbelt de Album Top 100 nog rustig voort. Slechts drie eerste weeks noteringen en geen daarvan maakt, qua notering, veel indruk. Dit zijn ze:
#51 Original soundtrack/ Rodriguez: Searching for sugarman
#65 Dropkick murphys: Signed and sealed in blood
#85 Black veil brides: Wretched and devine – the story of the wild ones

We gaan een mooi muzikaal weekend tegemoet met Noorderslag en de bekendmaking van de Popprijs. Volg het zaterdagavond in Groningen (grote zaal Oosterpoort), op je radio (3FM), tv (Nl.3) of via internet (3 voor 12). Overigens kan het zijn dat je de Megaman dit weekend nog ergens anders tegenkomt ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten