vrijdag 10 mei 2013

Hitflits: Caro Emerald is Armin van Buuren voor, ook in Britse albumlijst

Aan het begin van de week stond één ding vast en dat was dat de volledig top 3 nieuw zou zijn. Aangezien de #3 zo’n grote achterstand op de rest had, ging de strijd om de eerste plaats tussen de #1 en #2.

Hoewel het album van Caro Emerald direct na het weekend de eerste plaats pakte, was het nog lang niet zeker van die plek. Het grote overwicht van 21% op maandag was op dinsdag geslonken tot 7%. Maar uiteindelijk is het toch Caro die als winnares uit de strijd komt, want haar album ‘The shocking Miss Emerald’ komt op #1 binnen. Het verschil met ‘Intense’ van Armin van Buuren is ruim 16% , die zijn tweede #1-notering misloopt. ‘Imagine’ bereikte in 2008 wel de eerste plaats.
 Voor Caro is het dus 100% winst, want na ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ (deze week gestegen van 55 naar #16 in de 146e week), is ‘The shocking Miss Emerald’ niet alleen haar tweede album, maar scoort ze er ook haar tweede #1-notering mee. Caro is nog maar de derde Nederlandse act (zanger/zangeres), die met de eerste twee albums de eerste plaats bereikt.

Guus Meeuwis & Vagant deden het met ‘Verbazing’ (in 1996) en ‘Schilderij’ (1997). En  Anouk lukte het zelfs met haar eerste drie albums: ‘Together alone’ (in 1997), ‘Urban solitude’ (1999) en ‘Lost tracks’ (2001). Dus Caro, op naar je volgende album. Maar dat zal wel weer een jaar of twee duren, want ook internationaal slaat ‘The shocking Miss Emerald’ aan.

eerste Britse #1!

Want het album staat niet alleen in Nederland op de eerste plaats, maar zal ook in de nieuwe Britse albumlijst die zondag bekend wordt gemaakt, op #1 binnenkomen. Dat wordt dan haar eerste #1-notering, want haar vorige album kwam daar niet hoger dan de 4e plaats. Ook in de Britse albumlijst wint Caro het van Armin, want zijn album ‘Intense’ komt daar vermoedelijk slechts binnen op #36.

‘Ik ook van jou’ van Gerard Joling, vorige week nog #1, zakt in de tweede week naar #5. 

Na vier albums met Frans Bauer, die haar twee keer een #1-notering opleverde (in 1997 en in 2008), gaat Marianne Weber op ‘Ode aan jou’ een samenwerking aan met Willem Barth. Aanleiding voor deze samenwerking was de verjaardag van Flip Weber, de inmiddels overleden vader van Marianne, waarop Willem en Marianne duetten zongen. Naderhand benaderde Marianne Willem voor het album, die daar zeer vereerd mee was. Tot nu toe was de hoogste plaats voor Willem #9 (‘WB’ in 2010), maar dankzij Marianne, scoort hij met ‘Ode aan jou’, dat binnenkomt op #3, 6 plaatsen hoger.

#7 Douwe Bob: Born in a storm, debuutalbum van Douwe Bob Posthuma, die vorig jaar de eerste editie van De Beste Singer Songwriters van Nederland won. Zijn single ‘Multicoloured angels’ bereikte de 4e plaats. Tweede single is ‘You don’t have to stay’.

Tijdens een eenmalige show op 3 mei met het Metropole Orkest, waarbij Sabrina Starke nummers zong van Bill Withers, de zanger die haar inspireert, moest ze af en toe een traantje wegpinken. Het waren echter vreugdetranen naar aanleiding van het dankwoord van Withers, die terecht zijn gekomen in het cd-boekje. ‘Lean on me – the songs from Bill Withers’ komt binnen op #8.

en dan het restant:

#32 Hugh Laurie: Didn’t it rain, na ‘Let them talk’ (#25 in 2011), tweede album van acteur/zanger Hugh Laurie

#33 Jaimi Faulkner: Turn me around, Australische singer-songwriter, die in 2010 zijn thuisland Australië verruilde voor Berlijn in Duitsland

#34 Valerie June: Pushin’ against a stone, debuutalbum van zangeres uit Memphis, Tenessee. De nummers schreef ze samen met Dan Auerbach van the Black keys, die het album ook mede  produceerde

#37 Delain: Interlude, opvolger van #4-album ‘We are the others’ uit 2012. Delain is het project van Martin Westerholt en zangeres Charlotte Wessels

#43 Rod Stewart: Time, zijn eerste r&r album in jaren

#59 Joe Satriani: Unstoppable momentum, Amerikaanse gitarist Joe Satriani, die begon met gitaarspelen, toen Jimi Hendrix overleed

#75 Savages: Silence yourself, Britse punkrockband, die bestaat sinds 2011

#78 Lady Antebellum: Golden, vierde studioalbum van het trio dat doorbrak met de single ‘Need you now’ (#7 in 2010)

#79 Deerhunter: Monomania, zesde studioalbum van de Amerikaanse alternatieve rockband Deerhunter van leadzanger Bradford Cox

#83 Alison Moyet: The minutes, eerste notering sinds ‘Voice’ (#76 in 2004). ‘The minutes’ is het achtste soloalbum van Moyet die in de jaren ’80 met Vince Clark het duo Yazoo vormde

#92 Original soundtrack: The great Gatsby. Verhaal dat voor de vijfde keer is verfilmd. Dit keer met onder andere Leonardo DiCaprio. Op de soundtrack veel covers, maar ook ‘Young and beautiful’ een nieuw nummer door Lana Del Rey dat ze schreef met Baz Luhrman, regisseur van de film en Rick Nowels. Aanstaande donderdag zendt Veronica ‘The making of The great Gatsby’ uit, om 11 uur ’s avonds.

#98 Nynke: Alter, Alter betekent veranderen in het Fries en dat slaat op de veranderingen die Nynke Laverman doormaakt. Sinds vorig jaar is ze moeder van een zoon. De liedjes schreef ze in Madrid, samen met de Spaanse gitarist Javier Limón.

Na een record aantal van 31 weken voor een Kinderen voor kinderen album, valt ‘Hallo wereld’ uit de Album Top 100. Wellicht komt dat door de aandacht die nu uitgaat naar het verzamelalbum ‘Hits – De leukste liedjes van de laatste 5 jaar’ dat goedkoper is geprijsd en voor de tweede week bovenaan de Midprice Top 50 staat.

Na deze stroom nieuwe albums, stomen we op naar de Single Top 100. Zou daar ook zo’n grote schoonmaak hebben plaatsgevonden?

TOP 3

1  (1)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines (derde week)
2  (2)   Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky
3  (4)   Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie: This is what it feels like

Schrale troost voor Armin die met zijn album ‘Intense’ net geen #1 pakt in de Album Top 100, is dat hij in de singlelijst met twee nummers genoteerd staat. Naast ‘This is what it feels like’ feat. Trevor Guthrie (op #3)  komt hij op #14 binnen met ‘Intense’ feat. Miri Ben-ari.

Alvorens we overgaan op de andere eerste weeks, eerst aandacht voor een bijzondere notering: ‘Read all abut it (Pt. III)’ van Emeli Sandé. Ze zong het nummer op 12 augustus 2012 tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Zes dagen later kwam het nummer binnen op 35e plaats en ging vijf keer (!) op herhaling.
De laatste keer was twee weken geleden op #59. Vervolgens steeg het naar #26 en deze week zelfs naar #6. Aanleiding voor het hernieuwde succes is de heruitgave van het nummer. 538 sprong daar handig op in en bombardeeerde het nummer de afgelopen week tot Alarmschijf. Voor Sandé is het na ‘Next to me’ (#4 in mei 2012), haar tweede top 10-hit.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Hoe’ van Nielson & Miss Montreal, dat in de vierde week van 17 naar #7 stijgt.

Over naar het restant van de 18 eerste weeks noteringen. Een aantal dat mede komt door het wegvallen van 7 k(r)oningliederen, waardoor de vrij is voor nieuwe hits. En dat zijn de volgende:

#10 Yellow claw & the Opposites: Thunder NL
#27 Henk Damen: Vandaag begint m’n leven NL
#28 Joannes Rypma: My heart don’t wanna let go NL
#43 het Goede doel: Alle moeders heten mama NL, net op tijd voor Moederdag, aanstaande zondag
#55 Editors: A ton of love (wij zeggen de nieuwe 3FM Megahit)
#58 Fantasticos: Verboden liefde NL
#68 Mariah Carey feat. Miguel: #Beautiful
#74 Jan van Est: Dat komt door jou NL
#75 Matthijs Koning: Drink nog wat van mij NL
#81 Lisa Lois: Crazy NL, tweede album ‘Breaking away’verschijnt vandaag
#84 René Schuurmans: De avond van mijn leven NL
#85 Jason Derülo: The other side
#87 Wax: Rosanna
#91 Classified feat. David Myles: Inner ninja
#92 Mika feat. Ariana Grande: Popular song
#93 Charly Luske: Slow down NL
#99 Crystal fighters: You & I

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een Megaman, waarin we onder meer kijken naar het verloop van 'Birds' van Anouk, deze week gestegen van 41 naar #23.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten