zondag 17 november 2013

Thomas Berge komt met persoonlijk album

Thomas Berge: Alleen omhoog (12)

In de versie van James Arthur (komt woensdag langs bij Paul Rabbering die Giel deze week vervangt), bereikte ‘Impossible’ in de Britse hitparade de eerste plaats, terwijl het bij ons in januari niet verder kwam dan de 61e plaats. Dan doet Thomas Berge het stukken beter met ‘Alleen omhoog’, de Nederlandstalige versie van ‘Impossible’, want dat komt binnen op de 12e plaats. Berge schreef samen met Edwin de Groot de Nederlandse tekst.

Beide versies zijn echter covers, want het origineel stamt uit 2010 en is van zangeres Shontelle afkomstig van hetzelfde eiland waar Rihanna is geboren: Barbados. Shontelle scoorde er een redelijke hit mee (#5 in Denemarken), maar heeft ‘Impossible’ niet zelf geschreven, want dan zou ze inmiddels miljonair zijn.

‘Impossible’ komt uit de pen van de in IJsland geboren Arnthor Birgisson en Ina Wroldsen uit Noorwegen. Birgisson vertrok in 1978 naar Zweden en werkte sindsdien met diverse andere liedjesschrijvers waaronder Wroldsen die nu in Londen woont. ‘Alleen omhoog’ is de eerste notering voor Thomas Berge sinds ‘Niets is onmogelijk’ (#8 in 2011). Ook dat nummer is van origine een compositie uit Scandinavië.

persoonlijk

‘Alleen omhoog’ is de voorloper van het album ‘Berge verzet’, dat eind januari 2014 verschijnt. Naar eigen zeggen wordt het zijn meest persoonlijke album, waarop hij afrekent met zijn verleden (verslaafd aan drank en drugs, verkeerde relaties). Daarnaast heeft Thomas Berge in juli zijn oude platenmaatschappij, NRGY, ingeruild voor Cloud 9 Music. Op het album komt een duet te staan met een voor ons nog onbekende persoon. De 23-jarige Berge schreef de nummers zelf met onder andere Han Kooreneef, Tim Akkerman, Jan Dulles, Christon Kloosterboer (zanger Rigby), Joost Marsman en Niels Geusebroek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten