vrijdag 14 augustus 2015

Hitflits: opbrengst eerste en laatste #1-album van Dr. Dré gaat naar goed doel

Het voorlaatste album van Dr. Dré verscheen in 2001: The Wash, goed voor een 15e plaats. Hij was ook helemaal niet van plan om daar nog een vervolg aan te geven. Hij had het veel te druk met producties met en voor anderen, zoals 50 Cent, Eminem, Snoop Doog en Alicia Keys.
Dat veranderde toen Dr. Dré beelden zag van de film Straight Outta Compton van regisseur F. Gary Gray. De film gaat over de hiphop groep N.W.A., waar Dré zelf deel van heeft uitgemaakt, naast onder ander Ice Cube en Easy-E. Door de film, vernoemd naar het eerste album van N.W.A. uit 1988, raakte hij zo geïnspireerd, waarop hij de studio indook en Compton: A Soundtrack By Dr. Dré opnam.

goed doel

Wereldwijd scoort Dr. Dré hiermee een #1-album, dat volgens eigen zeggen zijn laatste album is. Een mooier afscheid als uitvoerend artiest kan hij zich niet wensen! De opbrengst gaat naar Compton Performing Arts Center, een nieuw te bouwen centrum voor podiumkunsten in zijn geboorteplaats Compton.

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Voor de tweede week loopt Rein Mercha de eerste plaats mis. Vorige week was het Lianne La Havas die met haar album Blood de weg versperde. Deze week is het Dr. Dré met Compton: A Soundtrack By Dr. Dré die hem weerhoudt van de eerste plaats. Wellicht dat het Rein Mercha volgende week lukt met zijn album Mijn Hart Zingt, opvolger van Vol Passie & Emotie dat in 2013 wél de eerste plaats wist te bereiken.

ALBUM TOP 5

1. EW  Dr. Dré: Compton: A Soundtrack By Dr. Dré
2. (2)   Rein Mercha: Mijn Hart Zingt
3. (4)   Kensington: Rivals
4. (1)   Lianne La Havas: Blood
5. EW  Paul Kalkbrenner: 7

Het overwicht van Dr. Dré op Rein Mercha, is enorm. Op elke 100 albums van Dr. Dré worden er slechts 11 verkocht van Rein Mercha.  Zo’n overwicht is dit jaar nog maar één keer voorgekomen. Op 13 juni knalde Drones van Muse binnen op de eerste plaats met een overwicht van bijna 85% op Sticky Fingers Deluxe Edition van the Rolling Stones.

digitaal kwartet

De #1-notering voor Compton: A Soundtrack By Dr. Dré van Dr. Dré is uitsluitend op basis van digitale verkopen. De fysieke cd volgt aanstaande vrijdag. Het is daarmee na And more van Sandra Van Nieuwland (29 december 2012), Hyde Park Live van The Rolling Stones (27 juli 2013) en Beyoncé (21 december 2013), het vierde album dat zonder een fysiek verkocht exemplaar de eerste plaats haalt.

uniek hitfeit

Ook in de Britse hitparade is Compton: A Soundtrack By Dr. Dré van Dr. Dré de nieuwe #1. Daar haalde nog niet eerder een album zonder een fysieke release de eerste plaats en dus uniek. Naast de downloads van iTunes, zijn de tracks van het album ook gestreamd en die aantallen tellen daar ook mee voor een notering. In de afgelopen week zijn er in totaal 45.721 stuks van verkocht, waarvan 2079 streams.

Terug naar onze Album Top 100, waarin de grootste stijging deze week op naam komt van de Amerikaanse countryzanger Daniel Romano. Zijn vijfde studioalbum If I’ve Only One Time Askin’ sprint in de tweede week van de 71e naar de 8e plaats.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#28 Frank Turner: Positive Songs For Negative People
#34 Fear Factory: Genexus
#36 Greg Allman: Live - Back To Macon, GA – January 14, 2014
#49 Iris Dement: Trackless Woods

SINGLE TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (vijfde week)
2. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (3)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
4. (4)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
5. (7)   the Weeknd: Can’t Feel My Face

‘Drag Me Down’ van One Direction, vorige week binnen op de 5e plaats, gaat in de tweede week flink onderuit en zakt naar de 36e plaats.

Na meer dan een halfjaar, ‘Outside’ feat. Ellie Goulding bereikte begin dit jaar de achtste plaats, scoort Calvin Harris weer een top 10-hit. Op ‘How Deep Is Your Love’, dat in de vierde week van de 16e naar de 8e plaats stijgt, krijgt hij hulp van het Londense trio Disciples en de Noorse zangeres Ina Wroldsen, die daar echter geen credit voor krijgt. Maar we zullen haar nooit nooit vergeten.

De grootste stijgers:
#25 (35) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#29 (40) Alvaro Soler: El Mismo Sol
#42 (55) Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)
#89 (98) Nico Vinz feat. Kid Ink & Bebe Rexha: That’s How You Know

Dan volgt hier de vier eerste weeks noteringen:
#74 Robin Schulz feat. Francesco Yates: Sugar
#92 Major Lazer feat. Ellie Goulding & Tarrus Riley: Powerful
#94 Shaggy feat. Mohombi, Faydee, Costi: I Need Your Love
#100 Andy Grammer: Honey, I’m Good

Tot zover deze Hitflits. In het laatste vrije weekend van veel noordelingen, volgen nog op de nieuwssite van 3FM de albumsnippers en later een Megaman met de achtergronden van de vier nieuwe noteringen.

2 opmerkingen:

 1. Tja, of je de soundtrack van The Wash nou moet meetellen als het laatste Dr. Dre album... The Wash wordt eigenlijk niet tot de officiële albums gerekend. In de muziekwereld wordt dit (Compton, dus) gezien als het 3e officiële Dre Dre studio-album (ondanks dat het ook een soundtrack is en ondanks de vele samenwerkingen op het album).
  Derde na The Chronic (1992) en 2001 (1999) dus.

  En het is helemaal niet zo dat hij "helemaal niet van plan was daar een vervolg aan te geven".
  Hij was al jaren bezig met Detox! (Een album dat bijna net zo lang op zich liet wachten als Chinese Democracy van Guns n' Roses!) Maar dat album heeft ie helemaal weggegooid om lekker fris en vol inspiratie aan Compton te werken.

  Groetjes van Jelle!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je opmerking Jelle. We komen er vrijdag bij de Hitflits op terug. Het ziet er naar uit dat de dokter nog een weekje langer blijft.

  BeantwoordenVerwijderen