maandag 29 mei 2017

Talking Heads gaven toestemming voor sample ‘Psycho Killer’

#43 Selena Gomez: Bad Liar

Met ‘It Ain’t Me’ scoorde de Amerikaanse actrice/zangeres Selena Gomez samen met de Noorse producer in maart een top 3-hit. Voor ‘Bad Liar’, haar elfde notering, ging ze in zee met haar landgenoten, Justin Drew Tranter (schreef nummers voor/met Justin Bieber, DNCE, maar ook voor Selena zelf) en Julia Michaels, die zelf een hit heeft met ‘Issues’ (#20 in maart), deze week op #25. 
Michaels en Gomez zijn fan van de Amerikaanse rockband Talking Heads die in de jaren ’70 en ’80 diverse hits scoorde. Tijdens een schrijfsessie van Tranter, Michaels en Gomez, kwam Michaels op het idee om een tekst te schrijven over de rif van ‘Psycho Killer’ (#13 in 1978) van the Talking Heads, gedaan door bassist Tina Weymouth. Dat nummer is al ettelijke keren gecoverd of gesampled, onder andere door Flying Pickets en Richard Thompson, maar leidde nog nooit tot een notering. Tot deze week, want Selena Gomez heeft de primeur.

toestemming

Als artiest kun je wel iets leuks bedenken door een sample van een ander nummer te gebruiken. Maar wil je het nummer ook uitbrengen, dan moet je toestemming vragen van de componisten of de rechthebbenden. Nadat David Byrne, zanger van Talking Heads, ‘Bad Liar’ had gehoord, was hij er zeer tevreden over. En na de twee andere componisten, Tina Weymouth en Chris Frantz te hebben gepolst, was de toestemming voor de sample van ‘Psycho Killer’ geregeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten