zaterdag 3 juni 2017

Albumflitsen bij week 22 - 3 juni 2017

Het was vrijdag geen verrassing dat Lil’ Kleine met Alleen de eerste plaats pakte in de Album Top 100. Zijn album was bijna twee keer zoveel gestreamd en gedownload dan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van the Beatles. Wat er verder gebeurde in de albumlijst, lees je in deze Albumflits.

#16 Bryson Tiller: True To Yourself
Trapsoul, het debuutalbum van de Amerikaanse r&b liedjeszanger/rapper Bryson Djuan Tiller stond in 2016 een half jaar genoteerd met als hoogste plaats #26. De opvolger, True To Yourself komt binnen op de achttiende plaats en staat nu al hoger dan Trapsoul. In de Amerikaanse albumlijst verwachten ze zelfs een eerste plek voor het album dat een maand eerder is verschenen dan gepland.
Bryson Tiller, inmiddels 24, begon zijn carrière, zoals veel van zijn collega’s, op SoundCloud. Daar plaatste hij in oktober 2014 het nummer ‘Don’t’, dat veel aandacht kreeg. Via platenproducer Timbaland en rapper Drake, leidde dit uiteindelijk tot een contract met RCA Records. Het duurde tot september 2015 eer ‘Don’t’ officieel werd  uitgebracht en bij ons de 84e plaats bereikte.

#20 Shakira: El Dorado
Met ‘Chantaje’ feat. Maluma (#18 in februari) scoorde de 40-jarige Columbiaanse zangeres Shakira sinds zeven jaar weer een top 20-hit. Het nummer staat na 23 weken nog steeds genoteerd, deze week op #96. ‘Chantaje’ was de voorloper van het album El Dorado. Op twee nummers na is het album, haar elfde, volledig Spaanstalig.

#34 Youp van ‘t Hek: Licht
Eind 2017 zal cabaretier Youp van ‘t Hek voor de negende keer de Oudejaarsconference verzorgen. Kaarten voor deze voorstelling die getiteld is ‘Een Vloek en een Zucht’, gaan de komende week in de voorverkoop. Van ’t Hek speelt de voorstelling van 27 t/m 30 december in de Stadsschouwburg in Groningen.

Licht is de titel van zijn vijftiende theaterprogramma, dat hij tot en met de afgelopen maand speelde. De voorstelling wordt gekenmerkt door een opgewektheid die we niet echt van hem gewend zijn. In tegenstelling tot veel van zijn voorstellingen, komt er weinig actualiteit langs en laat Youp van ‘t Hek politiek grotendeels links liggen. Beide onderdelen komen eind dit jaar wel weer voorbij tijdens zijn Oudejaarsconference, waarvan de try-outs in september beginnen.

#44 Kraftwerk: 3-D The Catalogue
In de DVD Muziek Top 50 komt 3-D The Catalogue van de Duitse synthesizergroep Kraftwerk binnen op de derde plaats. Zo hoog is een album van deze formatie nog nooit gekomen. Hoogste plaats is een elfde plek in 1975 voor Autobahn, hun vierde album.

Naast 4 DVD’s is 3-D The Catalogue ook verkrijgbaar als 9 elpees en 8 cd’s. 3-D The Catalogue omvat uitsluitend live materiaal opgenomen tussen 2012 – 2016 tijdens hun ‘3D Worldtour’ in musea over de hele wereld. Dat waren MoMA (New York), The Tate Modern Turbine Hall (Londen), Akasaka Blitz (Tokyo), Opera House (Sydney), Norske Opera (Oslo), Paradiso (Amsterdam), Fondation Louis Vuitton (Paris) en Neue National Galerie (Berlijn).
Tijdens deze tournee speelde Kraftwerk nummers van de albums Autobahn, Radio-Activity, Trans Europe Express, The Man-Machine, Computer World, The Mix, Techno Pop en Tour de France.

#56 Lil Yachty: Teenage Emotions
Twee hits, ‘Broccoli’ samen met D.R.A.M. (#80 in 2016) en ‘iSpy’ met Kyle (#86 in maart) scoorde rapper Lil Yachty in ons land. In 2015 vertrok de in Mableton, Georgia geboren Miles Parks McCollum, naar New York. Daar werkte hij verder aan zijn muziekcarrière,  onder andere met het plaatsen van nummers op SoundCloud. Vorig jaar bracht hij twee mixtapes uit, die nu gevolgd worden door het album Teenage Emotions, waaraan Migos, Diplo, Grace, Sonyae Elise en YG en Kamaiyah meewerkten.

#71 Oumou Sangaré: Mogoya
Het Afrikaanse land Mali is de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege de bijdrage van de Nederlandse militairen aan de missie van de Verenigde Naties (VN). Onze militairen houden zich daar bezig met het inwinnen van inlichtingen over verschillende rebellen- en terroristische bewegingen in het land. De VN hopen met de missie meer stabiliteit en veiligheid in Mali te brengen. Maar we zouden bijna vergeten dat er ook nog muziek wordt gemaakt in de republiek van Mali.

Tot nu toe leverde dat noteringen op voor:
-          Ali ‘Farka’ Toure (3x)
-          Amadou & Mariam (1x)
-          Tinariwen (3x)
-          Habib Koité (2x)
-          Salif Keita (1x)
-          Bassekou Kouyate (1x)
-          Toumani Diabaté (1x) op een album van Ali ‘Farka’ Toure

Deze week kunnen we daar eentje aan toevoegen: de 40-jarige Oumou Sangaré uit Bamako, de hoofdstad van Mali. Om haar moeder en de familie te onderhouden, gebruikte ze haar talent: zingen, want Sangaré beschikt over een bijzondere stem. Het leverde haar de bijnaam ‘De zangvogel van Wassoulou’ op.
Nadat ze de finale haalde van een talentenjacht op de kleuterschool, mocht ze optreden voor een menigte van 6.000 mensen. Ali ‘Farka’ Toure hielp haar op haar 21e aan een platencontract. Mogoya, dat ‘Mensen van nu’ betekend, is haar zevende album. Naast muziek zet Sangaré zich in als advocate voor vrouwenrechten, tegen kind huwelijken en polygamie.

#93 Nicky Jam: Fénix
Samen met Enrique Iglesias scoorde Nick Rivera Caminero, beter bekend als reggaeton zanger Nicky Jam, in 2015 een zomerse #1-hit met ‘El Perdón’. In april van dit jaar volgde ‘El Amante’ dat niet verder kwam dan de 78e plaats. Beide nummers staan op Fénix, het zevende album van de 36-jarige Caminero en het eerste sinds The Black Carpet in 2010. Onder de 26 (!) nummers op Fénix zitten zowel de Engelstalige als Spaanstalige versie van ‘El Perdón’, beide met Enrique Iglesias.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten