zondag 8 oktober 2017

Albumflitsen bij week 40 - 7 oktober 2017

Enigszins verrassend was het vrijdag wel dat Alleen van Lil’ Kleine opnieuw de eerste plaats pakte. Wat er nog meer gebeurde in de Album Top 100, lees je hier in de albumflitsen.

#6 Oscar & the Wolf: Infinity
Zondagavond gaf de Belgische groep Oscar And the Wolf een speciaal concert voor zo’n 50 mensen in het Drijvend Paviljoen in Rotterdam. Ongetwijfeld hebben Max Colombie, Ozan Bozdag, Jasper Bullynck en Claudio Arduini, daar nummers van Infinity, hun tweede album gespeeld. Infinity is de opvolger van Entity (#8 in 2014).

#10 Demi Lovato: Tell Me You Love Me
In de Single Top 100 staat ‘Sorry Not Sorry’ van de Amerikaanse actrice/zangeres Demi Lovato op de 41e plaats. Het nummer is één van de elf tracks van haar zesde album Tell Me You Love Me, waarvan ze er acht zelf schreef. Lovato liet zich inspireren door Stripped het album Christina Aguilera uit 2002, waarvan wereldwijd meer dan 10 miljoen stuks zijn verkocht. ‘Een album dat een metamorfose betekende voor Aguilera’.

#11 Miley Cyrus: Younger Now
Dankzij de single ‘Malibu’, deze week op herhaling op #98, staat Miley Cyrsus weer helemaal in de spotlights. Op Younger Now, haar zesde album, keert ze weer terug bij de country, waar het voor haar begon. Haar vader Billie Ray Cyrus was een countryster. Het  nummer ‘Rainbowland’ zingt ze met Dolly Parton, haar peetmoeder.

#15 Benny Andersson: Piano
Op zijn zesde kreeg hij accordeon les, maar pianospelen leerde hij zichzelf, maar hij kan geen noot lezen. Benny Andersson, mede-oprichter van ABBA en inmiddels 70, speelt nog praktisch elke dag, want het is belangrijk om er lol in te blijven hebben. Anderson in de NRC: “Dan voelt het niet als werk en wordt je gaandeweg steeds beter. Ik heb een diepe band met mijn piano. Bijna nergens ben ik gelukkiger dan op de pianokruk.”
Vorige week verscheen het album Piano, waarop Andersson instrumentale versies speelt van zes ABBA-nummers, zes stukken uit de musical Chess en een keuze uit latere composities. Over het album Piano zegt hij: “Dit hele album is bevrijdend voor mij. Ik kan er al mijn emotie in kwijt, zonder strikte tempo’s of andere muzikanten om rekening mee te houden.”

hologrammen

Nieuw werk van ABBA zal er niet meer verschijnen en ook zullen ze niet meer live optreden. Maar, onthulde Benny Andersson onlangs: “We zijn bezig met het idee om ABBA als hologrammen op tournee te sturen. Alles wordt live: orkest, dansers, lichtshow. Alleen wij oudjes gaan niet meer mee. Agnetha, Frida, Björn en ik worden als avatars in onze jonge versies geprojecteerd, met onze echte stemmen die we losmaken uit de oorspronkelijke studiosessies en liveopnamen. Best cool, als je het mij vraagt.”

#16 Valsbezig: VBAlert
Valsbezig komt uit Amsterdam Zuid-Oost en bestaat uit Demirel Stuart (Demma)  Reginio Doelwijt (Ginio), Renilhio Linger (Kees) en Ritchie Linga (Ritchie). Vorig jaar wonnen de vier het vijfde seizoen van FunX Talent en kort daarna tekenden ze bij het hiphoplabel Top Notch. VBAlert is na It’s A VB Thing uit 2016, hun tweede EP. De vier werkten daarbij samen met vaste producer Denta Beats, Lange Sjaak en Rino Sambo.

#17 the Rolling Stones: From The Vault – Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015
Vorige week zaterdag, 30 september, gaven ze nog een uitverkocht concert in het Johan Cruijff Stadion in Amsterdam. En aanstaande zondag staan ze in het Gelredome in Arnhem. Aan aandacht hebben the Rolling Stones geen gebrek, dus nu moet je toeslaan.

En dus kwam er vorige week een vinylversie van Their Satanic Majesties Request uit, dat na een weekje op #84 al weer is verdwenen. From The Vault – Sticky Fingers Live At The Fonda Theatre 2015, binnen op de 17e plaats, houd het misschien nog een week langer vol.

Op 20 mei 2015 speelde de band voor het eerst en het laatst alle nummers van het album Sticky Fingers uit 1971 in het Fonda Theatre in Hollywood, California. Zij deden dat ter gelegenheid van de heruitgave van het album. Het concert was tevens het eerste van hun Zip Code Tour of North America.

#22 Shania Twain: Now
Now van de Amerikaanse zangeres Shania Twain is het eerste studioalbum in vijftien jaar tijd. Up! uit 2002. bereikte destijds de achtste plaats. In 2008 scheidde ze na vijftien jaar van Robert  John ‘Mutt’ Lange. Hij was niet alleen haar man, maar ook mede-componist van diverse van haar hits en producer van haar albums. Na haar scheiding kampte ze ook een poosje met stemproblemen en was ze bang om haar stem te verliezen.

Now is haar vijfde studioalbum, dat na Come On Over (in 1999) haar tweede #1-notering oplevert in de Britse albumlijst. Maar ook net, want het verschil met de #2, Visions Of Life van de Londense band Wolf Alice, is slechts 764 exemplaren!

#30 Michael Jackson: Scream
De echte fans zullen er waarschijnlijk heel blij mee zijn. Maar eigenlijk is Scream van Michael Jackson niet meer dan het zoveelste verzamelalbum sinds zijn dood in 2009. Er staan (geremixte) nummers op van zijn album Thriller, Bad, History, Invincible, Xcape en het Jacksons album Victory.

#39 JW Roy & The Royal Family: Room Full Of Strangers
In 2008 scoorde JW Roy een #1-hit met ‘Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan’ als deel van het collectief Ticket For Tibet én als componist van het origineel ‘Broken Wings’.

Jan Willem Roy (JW Roy) komt uit Eindhoven. In 1996 verscheen zijn eerste album Round Here, met rootsmuziek in Amerikaanse stijl (Americana). Na zijn Americana-periode is hij hits gaan schrijven voor Guus Meeuwis. In 2007 verscheen JW Roy, waarop hij volledig in het Nederlands zingt. Het album kwam tot de 56e plaats.

Op Room Full Of Strangers, zijn elfde album, bezingt JW Roy in een aantal nummers (waaronder ‘Broke Brothers’ met zijn broer Jeroen) het verlies van zijn vader, die tijdens de voorbereidingen van het album is overleden. Verder zijn er duetten met onder andere Lea Kliphuis en Ilse Delange. De broers Arnout en Sander Brinks, beter bekend als het duo Tangerine, werkten ook mee aan het album.
Op het album wordt JW Roy begeleid door zijn vaste band, The Royal Family, die bestaat uit  Roel Spanjer (toetsen), Cok van Vuuren (gitaar), Rob Wijtman (drums) en Judith Renkema (bas).  Het album is geproduceerd door Léon Bartels en opgenomen in de huiskamer van de Beerze Brouwerij in Vlessum.

#48 Pearl Jam: Let’s Play Two – Live At Wrigley Field
Op 20 en 22 augustus 2016 stond de Amerikaanse rockband Pearl Jam in Wrigley Field, het stadion van honkbalclub Chicago Cubs. Van deze optredens, die plaatsvonden in het kader van de ‘Pearl Jam 2016 Tour, zijn opnamen gemaakt en nu uitgebracht op cd. elpee en DVD. Zanger Eddie Vedder is al jaren fan van deze club.

#52 Chris Rea: Road Songs For Lovers
Of Chris Rea zaterdagavond in Theater Carré in Amsterdam ook ‘Driving Home For Christmas’ heeft gespeeld? Wij weten het niet. Zeker is dat het nummer, hoewel het nog nooit hoger is gekomen dan de 17e plaats, behoort tot één van de grootste kerstklassiekers aller tijden. Over twee maanden krijg je het niet meer uit je hoofd!

Christopher Anton Rea (66) deed Carré aan in het kader van zijn Europese tournee die de naam Road Songs For Lovers kreeg, tevens titel van zijn 24e studioalbum. Het album bevat louter nummers betreffende reizen en verplaatsingen, een obsessie van hem.

#76 David Bowie: A New Career In A New Town (1977-1982)
In oktober 2015, ruim vier maanden voor zijn dood in januari 2016, bracht David Bowie de box Five Years (1969-1973) uit. Het was de eerste van een serie boxen met albums uit zijn omvangrijke carrière. Een jaar later verscheen Who Can I Be Now? (1974-1976) en nu is er box drie: A New Career In A New Town (1977-1982), vernoemd naar het nummer op het album Low uit 1977.
De box bestaat uit elf cd’s of dertien elpees, werk uit zijn Berlijn periode met de albums Low, Heroes en Lodger. Daarnaast zijn er bijzondere opnames en een 128 pagina’s tellend boek met foto’s en technische notities, opgetekend door producer Tony Visconti.

#89 Robin Schulz: Uncovered
De single ‘OK’ van Robin Schulz feat. James Blunt werd niet het succes dat er van werd verwacht. Hoger dan een 35e plaats (in augustus) zat er niet in. ‘OK’ is één van de achttien nummers van Uncovered het derde album van de Duitse producer/dj Robin Schulz.

#91 David Crosby: Sky Trails
Net als Lighthouse in 2016, begint (en eindigt) Sky Trails van David Crosby op de 91e plaats. Sky Trails is nog maar het zesde studioalbum van de inmiddels 76-jarige Crosby, die er al een hele staat van dienst heeft opzitten als deel van the Byrds, Crosby Stills Nash & Young (CSNY), maar ook zonder Young (CSN). Aan Sky Trails werkte onder andere Michael MacDonald mee. ‘Amelia’ is een cover van Joni Mitchell.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten