dinsdag 5 augustus 2008

DJ Quintin verliest rechtzaak

Quintin feat. Phonk: Quando tu (61)

Wat doe je als een andere dj bijna letterlijk jouw naam gebruikt en je daar nadeel van denkt te ondervinden? Dan stap je naar de rechter en probeer je je gelijk te halen. Jordy Beekman begon in 1997 met dj-en en sinds 2001 noemt hij zich DJ Quintin. Een jaar later wint hij de ‘Twix talent award’ van ID&T voor beginnende dj’s. Eind 2003 hoort hij van Quinten van den Berg, die zich DJ Quintino laat noemen. Daarop besluit Jordy/DJ Quintin, een beeldmerk bij het merkregistratie bureau vast te leggen: DJ QUINTIN ™ . Iets wat Quinten van den Berg veel later doet: QUINTINO ™.

Volgens Jordy merkte hij de laatste tijd vaker dat er verwarring bestaat over beide dj’s. Elf jaar is hij bezig geweest met het opbouwen van een naam, die nu bijna identiek door iemand anders wordt gebruikt. Dat kon hij niet over zijn kant laten gaan en dus kwam er een rechtzaak. Daarbij eiste hij dat DJ Quintino, inmiddels een vermaard en gerenomeerde dj in de binnen- en buitenlandse dance scène, per direct te stoppen met het gebruiken van zijn naam Quintino. DJ Quintin beriep zich op het feit dat hij enige jaren geleden een beeldmerk had laten vastleggen. De rechter was daar echter niet gevoelig voor: “Van verwarring bij het publiek is geen sprake. Beekman heeft ook geen bewijs voor die verwarring geleverd. Tenslotte weegt bij de beoordeling van het verwarringsgevaar mee dat partijen zich bewegen in een markt met een specifiek publiek dat zich vooral laat leiden door de soort muziek die gepresenteerd wordt”.

Natuurlijk is DJ Quintin teleurgesteld, maar is niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij is drukker dan ooit. Op zaterdag, 26 juli, trad hij op tijdens de afscheidswedstrijd van Jaap Stam in Zwolle. En na de zomer wil hij beginnen met het organiseren van eigen feesten in Nederland, Duitsland en Tsjechië. Daarnaast scoort hij zijn eerste hit met ‘Quando tu’. Iets wat DJ Quintino nog niet kan zeggen!

een duo uit Duitsland

Die hit dankt hij echter niet aan zichzelf. ‘Quando tu’ is namelijk geen eigen nummer, maar van Phonk of future uit Duitsland. Dit duo bestaande uit Uli Biggemann en Marc Lyman, nam het nummer in 2003 op in de studio van René Süß & Emanuel Rehwald, oftewel de Starfire studio.

en een zangeres uit Venezuela

De zang op ‘Quando tu’ is van Yma Americá Martinez uit Venezuela. Zij is bekend van de ‘juegalo’ commercial van Bacardi. Yma leeft tegenwoordig in Duitsland en maakt deel uit van de Cubop city big band, een groep van 20 musici die samen optreden. De band werd in 1995 door de Nederlandse percussionist Lucas van Merwijk opgericht. ‘Quando tu’ van Phonk of future belandde op diverse verzamelalbums waaronder Ibiza night club. Het enige wat DJ Quentin heeft gedaan, is het nummer samplen en samen met Vato Gonsalez van een nieuwe remix voorzien.

2 opmerkingen:

  1. 'citeer' Daarnaast scoort hij zijn eerste hit met ‘Quando tu’. Iets wat DJ Quintino nog niet kan zeggen!

    Heeft Dj Quintin al een plaats op nr 1 in top 40 gehad??? Iets wat DJ Quintino wel kan zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hadtie maar een echte merkenadvocaat moeten nemen

    BeantwoordenVerwijderen