dinsdag 5 augustus 2008

Album Top 100: record voor Coldplay

In de Album Top 100 blijft Coldplay ver voor op Duffy, is ‘The slip’ van Nine inch nails nu ook te koop, is er leven na System of a down en zijn live opnames van David Bowie uit 1972 eindelijk officieel uitgebracht.

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1) *** zesde week ***
Met een ruime voorsprong van 20% op ‘Rockferry’ van Duffy, blijft ‘Viva la vida or death and all his friends’ van Coldplay de Album Top 100 aanvoeren. Ze staan voor de zevende week in de lijst, waarvan zes weken bovenaan. Daarmee boeken ze een eigen record, want niet eerder stond een album van hen langer dan vijf weken op de eerste plaats; dat was ‘X&Y’ in 2005. Het album heeft inmiddels in meer dan 32 landen op de eerste plaats gestaan, met een verkoopaantal dat de 3 miljoen nadert. Vanaf deze week is er eindelijk een videoclip van het titelnummer. Deze is geregisseerd door Anton Corbijn en is opgenomen in Den Haag tijdens het EK 2008. Dus dat betekent hordes oranje vlaggetjes en versierde straten. Daarmee krijgt de rest van de wereld eindelijk een ander beeld van Nederland, dan altijd klompen en molens.

Soulfly: Conquer (33)
In 1996 verliet de Braziliaanse zanger/gitarist Max Cavalera de band Sepultura, omdat de rest van de band de manager, zijn vrouw, ontsloeg. Tegenslag bleef Max echter achtervolgen, want in datzelfde jaar werden zijn vrouw en zijn stiefzoon/beste vriend vermoord. Een jaar later was hij de tegenslagen redelijk te boven en begon hij de band Soulfly, waarvan in 1998 het eerste album ‘Soulfly’ verscheen. Naast Soulfly startte Max samen met (voormalige) leden van Sepultura en Soulfly, de band Cavelera Conspiracy, waarvan dit jaar het debuutalbum verscheen. Maar hij is dus ook nog steeds actief met Soulfly, waarvan ‘Conquer’ het zesde album is. Het album is in september en november 2007 opgenomen in de Porch studio in Orlando. Naast Max bestaat Soulfly uit Mark Rizzo (gitaar), Bobby Burns (bas) en Joe Nunez (drums).

Nine inch nails: The slip (54)
Als je een liefhebber bent van Nine inch nails, dan is de kans groot dat je het album ‘The slip’ al gedownload hebt. In mei heeft de groep van zanger Trent Reznor het album online gezet, wat je geheel gratis kon downloaden. Want Nine inch nails is fel voorstander van online distributie en brak eerder dit jaar met platenlabel Universal Music om onafhankelijk te kunnen experimenteren. Heb je dat gemist, dan kun je alsnog terecht in je (online) cd-winkel, want het album is nu ook gewoon te koop, zowel op cd als op vinyl.

Alice Cooper: Along came spider (76)
Eigenlijk had ‘Along came spider’, het 25ste studioalbum van Alice Cooper (=Vincent Damon Furnier, Detroit, Michigan, 4 februari, 1948), vorig jaar al moeten verschijnen. Maar vanwege een druk toerschema en doordat de producers Greg Hampton en Danny Saber geen tijd hadden, werd het uiteindelijk april 2008. Op het album doen een aantal grootheden uit de Amerikaanse rockscène mee: Ozzy Osbourne en Slash (Guns ’n roses). Voormalig Kiss-drummer Eric Singer, maakt al een tijdje deel uit van de band van Alice. ‘Along came spider’, waarvan een trailer is gemaakt, is een conceptalbum, waarop het verhaal wordt verteld van de arachnophobische seriemoordenaar Spider. Deze seriemoordenaar stond er om bekend zijn slachtoffers in een zijden web te wikkelen. We zijn benieuwd hoe dat er op het podium uitziet! Nog even geduld, want volgend jaar gaat Alice op de ‘Along came spider’ tour.

Scars on Broadway: Scars on Broadway (83)
“We weten wanneer de tijd rijp is en dan zal het gebeuren”, liet John Dolmayan weten op de vraag of er nog toekomst is voor System of a down (Soad). John is drummer van Soad en samen met leadzanger/guitarist Daron Malakian richtte hij Scars on Broadway op. Andere leden zijn Franky Perez (gitaar/achtergrondzang), Danny Shamoun (keyboard/percussie) en Dominic Cifarelli (bas). Daron zegt beïnvloed te zijn door Neil Young, Roxy Music, Brian Eno en David Bowie. Komt dat mooi uit, want van Bowie komt het live album ‘Live in Santa Monica ’72’ binnen op #93.

David Bowie: Live Santa Monica ’72 (93)
Ziggy Stardust is een karakter van David Bowie (= David Robert Jones, Brixton, 8 januari 1947), dat hij bedacht voor zijn album ‘The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ uit 1972. Het album was een conceptalbum en verhaalt over de carrière van een buitenaardse rockzanger, Ziggy Stardust. Uit die tijd stamt het album ‘Live Santa Monica ‘72’, opgenomen op 20 oktober 1972 in het Civic Auditorium van Santa Monica, tijdens zijn eerste Amerikaanse tournee, en vastgelegd door een lokaal radiostation. De opnames circuleerden al jaren in het (illegale) circuit en in 1995 zijn ze al eens op een schijfje verschenen. Maar van een officiële release kwam het nooit. Tot nu, want het album zit in een mooie box, voorzien van allerlei extra’s, zoals fotoprints, concertaffiche en een boekje. Dus eindelijk kan die bootleg de deur uit!

Therion: Live gothic (98)
Pas geleden hebben Johan en Kristian Niemann, en drummer Petter Karlsson de Therion verlaten, omdat ze de motivatie misten om door te gaan. En dus blijft oprichter Christopher Johnsson over, die eigenlijk altijd altijd de harde kern van Therion was. ‘Live gothic’ is een weergave van het optreden dat de band gaf op 14 februari 2007 in Warschau in Polen. Om een indruk te krijgen hoe het er uitzag, is hiervan een trailer verschenen. De DVD + dubbelcd herbergt 21 nummers. ‘Live gothic’ betekent echter niet het einde van Therion, dat bestaat sinds 1987. Volgend jaar verschijnt er weer gewoon een studioalbum, en het jaar daarop gaat Therion weer op tournee. Tegen die tijd heeft Christopher wel weer genoeg muzikanten om zich heen verzameld. Het oude Therion is dood, leve het nieuwe Therion!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten