dinsdag 24 mei 2011

Landstitel levert twee Ajax-hits op

Ajax Amsterdam: De Ajax marsch (het offensief) (23)
de Ajax fans: Campione Ajax kampioen 2011 (85)


Vorige week zondag, 15 mei 2011, vond de strijd om de landtitel plaats in de Amsterdam ArenA tussen FC Twente (dat de week daarvoor de KNBV beker won van Ajax) en Ajax. Twente rekende zich al rijk en de Amsterdamse club liet weer eens zien wat voetballen is en won met 3-1. Voetbal is al sinds jaar en dag onderwerp van liedjes. Niet alleen als het Nederlands Elftal speelt, maar ook bij de verschillende landelijke clubs. Dat levert inclusief de twee Ajax-nummers die nu binnenkomen, twintig voetbalhits op, waarin de verdeling als volgt is:
- Feyenoord: 10 hits
- Ajax: 8 hits
- PSV: 2 hits
In één keer is Ajax dus 2 hits rijker, dankzij de binnenkomst van ‘De Ajax marsch’ van Ajax Amsterdam (op #23) en ‘Campione Ajax kampioen 2011’ van de Ajax fans (op #85).

De Ajax marsch’ is een lied uit 1918, toen Ajax kampioen werd in de kampioenscompetitie onder leiding van de Engelse voetbaltrainer Jack Reynolds. Het lied werd voor het eerst opgenomen in 1919. In 1950 zong Max van Praag het nummer met het Accordeola orkest, twee jaar later werd het opgenomen door het orkest van Jack Presburg. In de jaren ’70, ’80 en ’90 raakte het nummer in de vergetelheid.

In 2000 bestond Ajax 100 jaar en één van de activiteiten was de Ajax-revue, een theatervoorstelling door personeel en leden van Ajax, die drie avonden lang werd gegeven in het RAI-congrescentrum in Amsterdam. Na dit succes, nam Joop Leeuwendaal, zanger en Ajaxfan in hart en nieren en teammanager van F1, het nummer op.
Op 25 november 2001 werd het eerste exemplaar van de cd-single voor de wedstrijd tegen PSV, uitgereikt aan Ajacied Bobbie Harms. Sindsdien is het nummer het officiële clublied en wordt het elke keer gedraaid als de spelers het veld opkomen.

Naast zijn voetbalactiviteiten, runt Joop het entertainment bureau ZAPEG, dat staat voor Zanger Artiest, Presentator, Entertainer, Goochelaar. ZAPEG is opgericht door mensen met gevoel en ervaring in de entertainment business. Waarvan acte!

Achter ‘Campione Ajax kampioen 2011’ van de Ajax fans, de tweede Ajax-hit deze week, zit producer Tom Peters. De fans waren zo zelfverzekerd van de overwinning, dat ze al voor de beslissende wedstrijd met hem de studio indoken om dit nummer op te nemen.

Maar het blijft niet alleen bij deze single. Sinds deze week is er een heel album onder de titel ‘Ajax kampioen 2011’, met ondermeer drie voetbalnummers door Wolter Kroes (die echter niets met Ajax te maken hebben). We vragen ons echter af wat ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom op dat album doet. Waarschijnlijk omdat Jeroen een groot fan is van Ajax? Geldt dat dan ook voor ‘Hey (nay ney nah)’ van Milk & sugar feat. Vaya con dios?

3 opmerkingen:

  1. Vaya con dios waarschijnlijk omdat we het hier over godenzonen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet in 1952,maar in 1932 kwam de opname uit van het orkest van Jack Presburg,aanvankelijk op Ultraphon en later na de overname van Ultra-
    phon door Telefunken op dat label.De daadwerkelijke opname vond plaats in Berlijn in okt/nov 1931.Waarschijnlijk is het misverstand ontstaan door een onduidelijk ge-
    schreven 3 in 1932.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @anoniem: dat wisten we niet en ook de door ons geraadpleegde bronnen niet. Als ergens iets fout staat wordt het vaak ook zo overgenomen ... Bedankt voor de correctie.

    BeantwoordenVerwijderen