dinsdag 24 mei 2011

Denen helpen Ierland aan achtste plek

Jedward: Lipstick (84)

Jedward is een Iers duo dat dit jaar voor Ierland meedeed aan het (jawel) Eurovisie Songfestival. Nadat zij (in tegenstelling tot onze 3js) wel de tweede finale hadden overleefd (ze werden achtste), mocht het duo aantreden tijdens de finale op 14 mei. Hun liedje ‘Lipstick’, speciaal voor hen geschreven (tot dan zongen ze alleen maar covers) eindigde achtste.
John Paul Henry Daniel Richard Grimes is geboren op 16 oktober 1991 en is tien minuten ouder dan zijn tweelingbroer Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes. Al tijdens hun schooltijd bleek de voorliefde voor muziek. Ze deden mee aan diverse talentenshows en in 2009 deden ze mee aan de zesde editie van de Ierse X factor, waar ze uiteindelijk zesde werden. In eigen land scoorden ze een #1-hit met ‘Under pressure (Ice ice baby)’, een mashup van beide nummers. Ook hun album ‘Planet Jedward’, met covers, bereikte in Ierland de eerste plaats.

In tegenstelling tot andere jaren waarin iedereen vrij was een nummer in te sturen, pakte de RTÉ (de Ierse publieke omroep) het dit keer anders aan met het liedje dat Ierland zou moeten vertegenwoordigen. Aan vijf gerenommeerde muziekcomponisten werd gevraagd een liedje te schrijven voor een act, die dan tevens een mentor kreeg toegewezen (lijkt een beetje op onze voorronde in 2010).

‘Lipstick’ was één van vijf liedjes waaruit op 28 januari 2011 gekozen kon worden en eindigde ver boven de andere vier. Het nummer is geschreven door Dan Priddy, een songschrijver uit Maleisië en Deekay, een Deens productie/schrijvers team dat zijn sporen al verdiende voor onder andere Diddy, Sugababes, Lemar en Blue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten