dinsdag 24 mei 2011

Lady Gaga evenaart Bruce Springsteen

Lady Gaga: Hair (15) *** hoogste eersteweeks ***

Vorige week kopten we bij de binnenkomst van ‘The edge of glory’: ‘Hits Lady Gaga volgen elkaar snel op’. Dat was schijnbaar iets te vroeg, want deze week volgt alweer een nieuwe hit: ‘Hair’. Gaga over het nummer: “Mijn haar is altijd mijn trots geweest. Het was het enige van mezelf dat ik kon veranderen.” Volgens haar is het nummer een cadeau voor de fans, omdat haar album ‘Born this way’ nog niet was uitgebracht. Het album is sinds maandag te koop, dus ‘Hair’ zal snel uitvallen.

Doordat Gaga zo kort achter elkaar met nieuwe nummers komt, heeft ze deze week wel mooi vier hits in de Single Top 100 staan: ‘Hair’ (op #15), ‘The edge of glory’ (in de tweede week gezakt van 9 naar #19), ‘Born this way’ (op #34) en ‘Judas’ (op #41). Gelijktijdig vier hits scoren is niet uniek, want vorige week deed Rihanna dat nog. Van die vier stond er slechts één bij de bovenste 50, dus dat doet Lady Gaga beter, want alle vier staan in de Top 50.

De voorlaatste keer dat een act met vier hits genoteerd stond in de Top 50 was in 1985. Bruce Springsteen was ongekend populair in dat jaar en stond drie weken lang met vier nummers genoteerd in de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, de voorloper van de huidige Single Top 100. Dat waren, met de standen:
‘I’m on fire’: 1,1,2
‘Dancing in the dark’: 3.5.8
‘Born in the USA’: 21,6,5
‘Cover me’: 30,40,41
Hieruit blijkt dat Bruce zelfs twee weken achter elkaar met drie nummers in de top 10 stond. Dat zien we Lady Gaga nog niet doen.

Vier hits bij de bovenste 50 is voor ons dus bijzonder, maar in de Britse hitparade maakt Lady Gaga het nog bonter. Ook daar staat ze gelijktijdig met vier nummers genoteerd, alleen is dat bij de bovenste 20! Een hitfeit dat niet meer is voorgekomen sinds 1955 toen Ruby Murray dat hitfeit voor het eerst op haar naam zette.

1 opmerking:

  1. Vergeet niet Michael Jackson die na zijn dood twee weken lang met vier singles in de top 10 stond (juli 2009)

    BeantwoordenVerwijderen