vrijdag 27 mei 2011

Hitflits: 100 weken voor ‘I gotta feeling’

Op 9 oktober 2010 schreven the Black eyed peas al hitgeschiedenis. Vanaf die datum was ‘I gotta feeling’, dat nooit hoger was gekomen dan de derde plaats, de langst genoteerde hit in de Single Top 100: 68 weken, eentje meer dan ‘No one but you’ van B-yentl en twee weken meer dan ‘Kabouterdans’ van Kabouter Plop (dat is inclusief twee kerstweken). Op 9 oktober steeg ‘I gotta feeling’ van 36 naar #23 en dat zou nog lang niet de laatste week zijn. Sindsdien heeft het nummer diverse noteringen gehad, waarvan op 6 november 2010,zelfs de tiende plaats.

Deze week staat het nummer voor de 100ste week onafgebroken genoteerd, een absolute mijlpaal en tot nu toe nergens anders vertoond. In al die weken heeft ‘I gotta feeling’ nooit lager gestaan dan de 74ste plaats. Kennelijk zijn er wekelijks nog genoeg liefhebbers die het nummer nog niet hebben en voor een notering in de Single Top 100 zorgen. De honderdste week zal zeker niet de laatste zijn. Meer over het record van the Black eyed peas in de nieuwe Megaman.

Honderd weken, zo lang zal Alexis Jordan het niet volhouden met ‘Happiness’, dat deze week blijft staan op de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer staat nu 16 weken genoteerd, waarvan vijf weken op #1. Hoewel ‘No mercy’ van Racoon van 17 naar #3 stijgt, is het geen enkele bedreiging voor de positie van ‘Happiness’. De stijging dankt Racoon aan een optreden in X-factor, vorige week vrijdag, en zorgt er voor dat ze hun grootste hit scoren. ‘Love you more’, hun enige andere top 10-notering, bereikte in september 2005 de vierde plaats.

Drie weken geleden zakte ‘Someone like you’ van Adele van 17 naar #21. Vorige week werd dat verlies meer dan goed gemaakt, doordat het nummer steeg naar #12. En deze week bereikt het in de vijfde week de top 10, want het stijgt naar de zesde plaats. Daarmee is het haar gelukt om alle drie singles van haar album ‘21’ de top 10 in te krijgen. ‘Rolling in the deep’ (deze week op #15) en ‘Set fire to the rain’ (op #12) bereikten al de eerste plaats.

De eersteweeks noteringen van deze week:
#33 Alex Clare: Too close
#34 G-lontra feat. Chelc-d: Fill me up
#43 Gavin DeGraw: Not over you
#51 Bill Withers: Ain’t no sunshine
#58 Claudia de Breij: Mag ik dan bij jou
#66 Foster the people: Pumped up kicks, komende week Megahit op 3FM
#69 de Staat: Ah, I see / Death letters: Your heart upside down (Salute to Corton)
#71 Sonniballi: Why
#72 Huisman & van Diepen: Niet uit Volendam
#79 Christina Perri: Jar of hearts
#80 Ferry Doedens: Bij mij
#86 Wim Leys: Happy days
#95 René le Blanc: Alle sterren keken toe
#98 Alex Gaudino feat. Kelly Rowland: What a feeling
#99 Caro Emerald: Riviera life, vanavond treedt Caro op in X-factor

Vorige week vrijdag werd bij de release van het album ‘To get her together’ van Anouk gemeld dat het album meer dan 60.000 keer besteld was, genoeg voor platina dus. Dat aantal zal nog niet in de afgelopen week zijn verkocht, maar het zijn er wel meer dan genoeg om #1 te komen in de Album Top 100. Het album stormt de lijst binnen, alle andere ver achter zich latend. Met bijna 72% verschil volgt ‘One night only’ van Glennis Grace (gestegen vanaf #43) en valk daarachter ‘21’ van Adele (gezakt vanaf #2). ‘Open armen’ van Guus Meeuwis, dat vorige week Adele onttroonde, zakt naar de vierde plaats.

‘To get her together’ is na ‘Together alone’ (1x in 1997), ‘Urban solitude’ (4x in 1999), ‘Lost tracks’ (5x in 2001), ‘Hotel New York’ (12x in 2004/2005), ‘Who’s your momma’ (1x in 2007), ‘Live in Gelredome’ (1x in 2008) en ‘For bitter or worse’ (4x in 2009), haar achtste #1-notering. Alle aandacht voor Anouk zorgt er voor dat haar single ‘Down and dirty’ een opleving doormaakt en van 25 naar 16 stijgt.

Afgelopen zondag kwam ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald op de tiende plaats binnen van de Britse albumlijst, dat daar offficieel een Top 75 is. Volgens de voorlopige cijfers zal het album niet doorstijgen, maar een paar plaatsen zakken, en tussen de 10 en 15 uitkomen. In diezelfde albumlijst zal het ‘Born this way’ van Lady Gaga wel lukken om ‘21’ van Adele van de eerste plaats te stoten. Het album verkoopt zo’n beetje de volledige Top 30 uit!

In de Amerikaanse albumlijst houdt ‘21’ nog wel stand, nu voor de negende week, waarmee ze als Britse act het album ‘1’ van the Beatles evenaart. Volgende week zal Adele haar eerste plaats echter wel moeten opgeven. Dan neemt Lady Gaga die plek over, want van haar album ‘Born this way’ zijn nu al meer dan 1 miljoen stuks omgezet. ‘Rolling in the deep’ van Adele blijft voor de derde week de Billboard Hot 100 aanvoeren.

Behalve het album van Anouk, zijn er nog drie hoge eersteweeks noteringen. In de Britse albumlijst verkoopt het album tien keer meer dan ‘21’ van Adele, maar bij ons verkoopt het ruim vijf keer minder dan het #1-album. ‘Born this way’, het langverwachte tweede album van Lady Gaga komt bij ons slechts binnen op de vijfde plaats. Twee plaatsen daaronder staat ‘Days’, het tweede album van Tim Knol. Zijn debuutalbum,‘Tim Knol’, ging vorige week op herhaling en stijgt in de 51ste week door van 91 naar #80. De laatste binnenkomer in de Top 10 is ‘Leef!’ van Van Dik Hout.

En ook hier geven we een opsomming van de andere eersteweeks noteringen:
#16 Toppers: Toppers megamix vol. 1
#32 Simply red: Farewel live in concert at the Sidney Opera House
#40 Ralph de Jong & Crazy hearts: More than words
#52 Tiny little bigband: Sharp dressed man
#53 the Prodigy: Live – wrold’s on fire
#60 Marlous: Ik voel me goed
#66 Nicole Scherzinger: Killer love
#67 Neal morse: Testimony 2
#79Original soundtrack: Lemonade mouth
#83 Staton: Indecisive
#94 Tritonal: Piercing the quiet

Tot zover deze hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman, waarin we nog meer stil staan bij het record aantal weken van ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas.

3 opmerkingen:

 1. Hoe bewust is er naar toe gewerkt om de single van de Black Eyed Peas 100 weken in de hitlijst te laten staan, terwijl hij in andere lijsten, zowel in Nederland als in andere landen in de verste verte niet meer te vinden is.
  Werkt het in de single lijst net als in de album lijst dat we deze single over 5 weken dan eindelijk toch kwijt zijn, zoals met albums gebeurt als ze >104 weken genoteerd staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo megaman: wat voor een waarde heeft deze lijst nog? Met name de nederlandstalige producties maken het weer bont:

  Sieneke, die na één maand, na één week notering (meteen naar de onderste regionen van de bubbling under zakte) nu weer binnenkomt?

  Marianne Weber, die van de top 30 ver de bubbling under inzakte en haar rentree maakte? Enfin, noem ze maar op!

  Vergeten te scannen?

  Want wees nou eerlijk: is de single van Sieneke uit de handel genomen geweest? Waren de fans massaal op vakantie?

  Volgens mij wordt het tijd voor andere criteria of gewoo n opdoeken. Hoewel dat weer zonde van al uw werk is -;).

  Robert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Rene: In tegenstelling tot de albumlijst waar nog een Back catalog is voor albums ouder dan 2 jaar, is dat er niet voor singles. Dus we verwachten niet dat de single na 104 weken verdwijnt.

  @Robert: een optreden bij een (lokaal) radiostation kan de verkoop weer aanwakkeren. En daar moeten dit soort artiesten het wel van hebben.

  BeantwoordenVerwijderen