zondag 14 augustus 2011

Album Top 100: Adele vijfde keer naar #1

In tegenstelling tot de Britse albumlijst waar ‘Back to black’ van Amy Winehouse postuum een derde week de lijst aanvoert, hield het album het bij ons maar één week vol en zakt deze week naar de tweede plaats. Ook haar album ‘Frank’ moet inleveren en zakt bij ons van 25 naar #41 en in de Britse albumlijst van 3 naar #4.

In onze albumlijst stijgt ‘21’ van Adele terug naar de eerste plaats en staat nu voor de 24e week bovenaan. Met nog bijna 20 weken te gaan moet het mogelijk zijn de 30 weken van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Carol Emerald te evenaren. Echte grote releases zijn pas in september te verwachten, dus ‘21’ zal nog wel even #1 blijven.

Overigens evenaren de dames deze week wel een hoogtepunt en dat is voor de vijfde keer naar #1 stijgen. Caro deed dat begin dit jaar in de 48e week en dat was tevens de laatste week dat haar album #1 zou staan. Adele doet het al in de 29e week en het zal niet de laatste keer zijn. Wellicht volgt over twee weken al de zesde keer, waarmee ze dan ‘Falling into you’ van Céline Dion evenaart.

De kans dat ‘21’ volgende week al weer de eerste plaats moet afstaan, is aanwezig, met het album ‘Watch the throne’ van Jay Z & Kanye West, dat sinds vrijdag in de winkels ligt. Maar het album komt deze week al binnen op de derde plaats. Hoe kan dat, horen wij je denken?

digitaal

De reden voor de binnenkomst, zijn uitsluitend digitale verkopen. Bin ons weten is dat de eerste keer in de albumhistorie. Het is nu afwachten of er genoeg fans van beide acts zijn die gewacht hebben met de aankoop van het fysieke album, dat sinds vrijdag te koop is. Want dan zou het voor beiden wel eens hun eerste #1-album in Nederland kunnen betekenen.

Nog even terug naar ‘21’ van Adele, want in de Amerikaanse albumlijst staat het album voor de twaalfde week bovenaan. Sinds 1988 is er geen album van een Britse act geweest dat langer dan twaalf weken bovenaan stond. Die twaalf weken werden destijds bereikt door ‘Faith’ van George Michael. De kans dat ‘21’ een dertiende week in zal gaan aan top van de Billboard Album Top 200, is zeer klein. Ook daar ligt ‘Watch the throne’ van Jay Z & Kanye West in de (digitale) winkels.

Dan het restant binnenkomers:
‘In waves’ op #44, is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse heavy metal band Trivium en het eerste met de nieuwe drummer Nick Augusto die Travis Smith opvolgt die de band in 2009 verliet. ‘In waves’ is het derde album van Trivium dat een notering krijgt en het meest succesvolle. ‘The Cusade’ kwam in 2006 tot #64, ‘Shogun’ haalde in 2008 de 49e plaats.

‘An American trilogy’ op #81, is postuum het hitparadedebuut van de Amerikaanse singer-songwriter Mickey Newbury. Newbury, geboren als Milton Sims Newbury Jr. op 19 mei 1940 in Houston, Texas, maakte deel uit van de zanggroep the Embers, dat optrad vóór Sam Cooke en Johnny Cash.

Tijdens zijn leven bracht Mickey Newbury diverse albums uit, maar bekender is hij van de liedjes die hij voor anderen schreef, waaronder Tom Jones, Roy Orbison, Elvis Presley, Roberta Flack en Olivia Newton-John. ‘An American trilogy’ is een box van drie gemasterde albums van Newbury, opgenomen tussen 1969 en 1973 in de Cinderella sound studio in Madison, Tennessee, en een album met niet eerder uitgebracht materiaal. Newbury overleed op 29 september 2002.

De derde en tevens laagste eersteweeks notering komt op #86 voor rekening van Jonathan Wilson met het album ‘Gentle spirit’. Jonathan spencer Wilson, geboren op 30 december 1974 in Forest city, North Carolina, is naast zanger/gitarist, ook producer. Zo werkte hij samen met Erykah Badu en Elvis Costello en is hij co-producer van ‘Singing ax’ van J. Tillman, drummer bij Fleet foxes. In 2007 nam Wilson het album ‘Frankie Ray’ op, dat nooit is uitgebracht. ‘Gentle spirit’ is dan ook zijn eerste echte album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten