vrijdag 11 november 2011

Hitflits: Los Angeles, the voices geen eendagsvlieg meer, tweede album ook #1

‘Los Angeles’, het eerste album van Los Angeles, the voices had er begin dit jaar zeven weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken. Het tweede album, ‘Because we believe’, doet het al in de eerste week en is de nieuwe #1 in de Album Top 100.
Los Angeles, the voices, vorig jaar nog bestempeld als het hobbyprojectje van Gordon, bewijst hiermee geen eendagsvlieg te zijn. ‘Because we believe’ blijft ‘Mylo xyloto’ van Coldplay voor op ruim 2%. ‘Because we believe’ was echt overal te koop (onder andere bij Blokker), dus het is slechts een kwestie van tijd dat het, net als het eerste album van Los Angeles, the voices, onderscheiden wordt met een gouden plak.

Edelmetaal was er de afgelopen week al wel voor Waylon. Nog niet voor ‘After all’, zijn tweede album dat binnenkomt op de achtste plaats, maar voor ‘Wicked ways’, dat twee jaar geleden verscheen en nu de platinastatus heeft bereikt. Waylon kreeg het platina exemplaar op donderdag 3 november uitgereikt uit handen van presentator Matthijs van Nieuwkerk. De single ‘The escapist’ is door de aandacht rond het album ‘After all’ aan een nieuwe opmars begonnen en stijgt in de zesde week van 63 naar #45.

O ja, ‘Gloednieuw!’ van Frans Bauer, vorige week binnen op #1, verliest twee plaatsen en zakt naar de derde plaats. Marco Borsato houdt met ‘3dimensies live’ stand op de 4e plek. ‘21’ van Adele levert twee plaatsen in en zakt naar de 7e plaats. Schrale troost voor Adele, want haar album ‘19’ uit 2008 staat nu in totaal voor de 53e week op de eerste plaats van de Back catalog Top 50. Daarmee evenaart ’19’ nu ‘Come away with me’ van Norah Jones dat op 13 mei 2006 ook 53 weken bovenaan stond. Adele doet het al in 91 weken en gaat Norah ongetwijfeld volgende week voorbij!

Op zijn dertiende was Erik de Jong (Spinvis) verliefd op actrice Marthe Keller die de rol speelde van Koba in de serie ‘La demoiselle d’Avignon’ (‘Jonkvrouw van Avignon’) uit 1972. Zijn derde album ‘Tot ziens, Justine Keller’ gaat over de liefde, in de fictieve persoon van Justine Keller. Zij maakt de liefde in alle liedjes mee. ‘Justine Keller’ staat voor de liefde zelf. ‘Tot ziens, Justine Keller’, binnen op #5, is na ‘Goochelaars & geesten’ (#4 in 2007) het tweede top 10-album van Spinvis. Naast de gewone versie van het album is er ook eentje met een boekje, waarin tekenaar Hanco Kolk alle twaalf nummers heeft ‘ verstript’. Morgenvroeg, zaterdag 12 november, treedt Spinvis op in 'Cappucchino' op Radio-2.

En dan de andere eersteweeks noteringen:
#12 Mooi wark: Wreven, pappen en nat hollen
#13 Keet!: Keet!
#18 Susan Boyle: Someone to watch over me (aanstaande zondag de nieuwe #1 in de Britse albumlijst, haar derde #1-album daar)
#19 the Cats: Trying to explain/Cats only
#25 Seal: Soul 2
#30 Frédérique Spigt: Land
#41 Sigur Rós: Inni
#56 Pink floyd: The best of
#62 Pink floyd: Wish you were here – immersion edition
#75 Bouke: For the good times
#83 Elvis Presley: Re:volution
#97 Original soundtrack: The twilight saga: breaking dawn part 1

Voor we overgaan naar de singles, aandacht voor een bijzondere notering: ‘Alles blijft anders/Radio Berlijn’ stijgt van de 50e naar de 10e plaats. Vorige week stond het album nog als ‘Alles blijft anders’ genoteerd. De aanleiding voor deze ‘dubbele’ notering, is de afgelopen week uitgekomen EP ‘Radio Berlijn’, met acht nummers. Daaronder twee duetten, met Krystl (‘We doen wat we kunnen’) en met Sabrina Starke (‘Meer kan het niet zijn’, tevens op single uitgebracht en binnen op #78).

geen aparte notering

Maar waarom krijgt de EP geen aparte notering, vroegen we aan Michel Admiraal, senior chartmanager bij GfK Dutch Charts, de instantie die de hitparades samenstelt? Michel: “Een album dient een bepaalde minimumprijs te hebben (ppd, prijs die de detailhandel voor het album betaalt) om te worden meegeteld voor de Album Top 100. De EP ‘Radio Berlijn’ valt onder die grens en krijgt daarom geen aparte notering.” Ter info: de EP is ook aan het album ‘Alles blijft anders’ gekoppeld.

Tenslotte nog de notering van ‘Zo bijzonder’, het 32e album van Kinderen voor kinderen. De jaarlijkse special, die vorige week zaterdagavond is uitgezonden, zorgt er voor dat het album van 44 naar #14 stijgt. Sinds ‘Lachen is gezond’ in 2009, is een album uit de serie niet meer zo hoog gekomen. We zijn benieuwd hoever ‘Zo bijzonder’ nog gaat komen. Volgende week meer!

Aan de kop van de Single Top 100 is alles bij het zelfde gebleven. Dat betekent dat Gers Pardoel met ‘Ik neem je mee’ weer een week mag bijschrijven en nu voor de derde week bovenaan staat. Ook de #2 is dezelfde, ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra, maar wordt op de hielen gezeten door ‘Skinny love’ van Birdy, dat in de derde week van de 6e naar de 3e plaats stijgt. Zij lijkt momenteel de enige die de hegemonie van Gers Pardoel kan doorbreken.

Dat hoeven we namelijk niet meer te verwachten van ‘Levels’ van Avicci, dat vorige week op #3 binnenkwam, maar nu terugvalt naar de 5e plek. En ook vier hoge eersteweeks noteringen maken weinig kans op de eerste plaats. De hoogste is ‘Bij je zijn (Symphonica in Rosso 2011)’ van Nick & Simon op #6. Twee plaatsen lager, op #8, komt ‘Niemand anders’ van Jeroen van der Boom binnen. En ook ‘Hoeren neuken nooit meer werken’, de ‘grap’ van Corry Konings met de New kids, binnen op #12 en ‘Nergens zonder jou’ van Guus Meeuwis feat. Gers Pardoel op #13, komen er niet aan te pas. Aanstaande maandag, 14 november, zijn Guus en Gers te gast bij 'Giel' op 3FM.

Naast de twee hoge eersteweeks noteringen van Nick & Simon en Jeroen van der Boom bij de bovenste tien, stijgen nog twee nummers van buiten de top 10. ‘Sexy and I know it’ van LMFAO stijgt van 12 naar #9 en ‘Maniac in love’ van Byentl feat. Tarif gaat van 11 naar #10.

Resteren de andere eersteweeks noteringen:
#42 Henk Dissel: Denk je nog wel aan mij
#62 René Schuurmans: Ben jij verliefd?
#75 Maikel ten Voorde: Mijn vriend, Sinterklaas
#78 Bløf feat. Sabrina Starke: Meer kan het niet zijn
#82 Pitbull feat. Chris Brown: International love
#92 ED: Face down
#95 de Dijk: Kan ik iets voor je doen
#97 Di-rect: Young ones

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten