zondag 22 juli 2012

Asaf Avidan dankt hit aan Duitse student

Asaf Avidan: One day Reckoning (Wankelmut rmx) (91)

Asaf Avidan (Jeruzalem, 23 maart 1980) bracht vier jaar door in Jamaica, omdat zijn ouders, diplomaten, daar moesten zijn voor hun werk. Avidan studeerde animatie in Jeruzalem en met zijn film ‘Find love now’ won hij op het Haifa film festival in de categorie ‘korte film’. Vervolgens verhuisde hij naar Tel Aviv waar als animator aan de slag ging. Toen de relatie met zijn vriendin stuk liep, ging hij terug naar Jeruzalem, zegde zijn baan op en ging zich toeleggen op zijn hobby, muziek.

Eind 2006 zette Avidan the Mojos op, een muziekproject van vier muzikanten dat hem begeleidde tijdens zijn tournees. De band was actief tot een jaar geleden. In juli 2011 laste hij een creatieve pauze in voor the Mojos. Begin dit jaar gaf Avidan aan alleen verder te gaan en volgend jaar te komen met een soloalbum.

Duitse remix

‘One day /Reckoning song’ lijkt uit twee delen te bestaan, maar is eigenlijk één nummer: ‘Reckoning song’ uit 2008 van het album ‘The reckoning’ van Asaf Avidan & the Mojos. De Duitse dj/producer Wankelmut had een remix gemaakt van het nummer en noemde het ‘One day’. De inspiratie hiertoe kreeg hij na een rondreis door de Verenigde Staten van Amerika, met op zijn iPod ‘Reckoning song’. Hij was vooral onder de indruk van de stem van Asaf Avidan, die wel een beetje vrouwelijk klinkt.

Nadat Wankelmut in december 2011 ‘One day’ had geüpload naar zijn Soundcloud account, niet eens met de bedoeling er een hit uit te slaan, kwamen er veel reacties op en werd het nummer meer dan 300.000 keer beluisterd. Vanwege de rechten die bij Sony liggen, moest hij het nummer echter verwijderen.

student

Daar bleef het echter niet bij, want Sony zag ook wel in dat hier geld viel te verdienen. En dus werden diverse juristen erbij gehaald om te kijken of het kon worden uitgebracht. Dat hele proces is Wankelmut, waarachter de 24-jarige Jacob uit Berlijn schuilgaat, niet in de koude kleren gaan zitten. Hij wilde gewoon een mooie track maken. Jacob is student filosofie en politieke wetenschappen.

Zijn muzikale wortels liggen in de jaren ’60 en ’70, bij de (rock)muziek van CSNY, Led zeppelin, maar ook hedendaagse muziek van Rage against the machine en Tool. Sinds een jaar of vijf heeft Jacob ook de elektronische muziek ontdekt. Door ‘One day’ heeft hij al wel diverse optredens buiten Duitsland kunnen boeken. Sinds 23 mei is ‘One day /Reckoning song’ officieel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten