zondag 22 juli 2012

Vuilnisman breekt door na X factor

Chris Rene: Young home (80)

Christopher (Chris) Rene (Santa Cruz, 25 december 1982) heeft muzikale roots. Zijn opa is de vermaarde zanger/componist Leon René, die in de jaren ’30 – ’50 diverse nummers schreef, waaronder ‘Rockin’ Robin’ voor Bobby Day. Chris zijn vader, Rafael ‘Googie’ Rene, was een jazz en soulzanger die succes had in de jaren ’50 en ’60. En zijn broer Gabriel en zuster Gina musiceren in de groep Soulstice.

Niet gek dus dat Chris Rene al op jonge leeftijd ook met muziek bezig was, als gitarist in de alternatieve band Diversion. In 2000 bracht die groep in eigen beheer de cd ‘Diversion’ uit. Nadat Diversion uiteen viel, werkte Chris aan een solocarrière en bracht in 2009 het album ‘Soul’d out’ uit. Om dat te bekostigen werkte hij als vuilnisman in Santa Cruz.

De echte start van zijn carrière was op 21 september 2011, met zijn deelname aan de Amerikaanse versie van X factor. Tijdens de auditie zong hij het zelfgeschreven nummer ‘Young homie’, waarvoor hij een staande ovatie kreeg. Uiteindelijk werd hij derde, maar wel met een platencontract op zak, dankzij L.A. Reid van Epic records en voorzitter van de jury van X factor. Tien weken voordat Chris René meedeed aan X factor, was hij ontslagen uit een ontwenningskliniek voor drugs en drankverslaafden.

Na zijn deelname aan X factor is ‘Young homie’ bijgeschaafd door een handjevol schrijvers tot ‘Young home’ en nam Chris het op. In Nieuw Zeeland bereikte het nummer de eerste plaats. Nederland is het eerste land in Europa waar ‘Young home’ een notering krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten