vrijdag 27 juli 2012

Hitflits: Xander de Buisonjé na 13 jaar terug op #1

Het leek er deze week op dat Joss Stone met ‘The soul sessions vol. 2’ haar tweede #1-notering zou binnenhalen. Op maandag en dinsdag voerde het album de voorlopige albumlijst aan, met op #2 ‘Handwritten’ van the Gaslight anthem. Vanaf woensdag echter werden beide ingehaald door ‘Xander in concert’ van Xander de Buisonjé, dat uiteindelijk met een voorsprong van ruim 18% op Joss Stone, de nieuwe #1 is in de Album Top 100. The Gaslight anthem volgt op 12% van Joss Stone. ‘Liverpool rain’ van Racoon, dat vorige week terugsteeg naar de eerste plaats, zakt deze week naar de zesde* plaats.

Met Volumia! scoorde Xander vier top 10-noteringen, waarvan ‘Volumia!’ op 20 februari 1999 de eerste plaats bereikte. Met zijn eigen albums kwam hij tot deze week nooit hoger dan de 9e plaats, dat was met ‘Uit liefde’ uit 2010. En dus scoort hij met ‘Xander in concert’ zijn eerste solo #1-album.

Onder de veertien live nummers, zitten bewerkingen van eigen nummers, maar ook covers van anderen, waaronder ‘Dance with somebody’ van Mando diao en ‘Little green bag’ van George baker selection. Daarnaast staan er vier nieuwe nummers op, waaronder ‘De wereld redden’, dat in de studioversie op single is uitgebracht en binnenkomt op #98 in de Single Top 100.
De nummers op ‘Xander in concert’ zijn opgenomen op zondag 24 juni 2012 in Studio 21 in Hilversum, waarbij hij begeleid werd door een 13-koppige band. Vorige week zaterdag, 21 juli 2012, gaf Xander een miniconcert bij strandpaviljoen ‘Beachclub Sunrise’ in Best, waar het album werd gepresenteerd (en verkocht) aan de fans. Op het album staan ook twee duetten: ‘Er is altijd een weg’, met Glennis Grace en ‘Zo ver weg' met Lieke van Lexmond.

Terug naar Joss Stone die met ‘The soul sessions vol. 2’ haar tweede #1-album misloopt; ‘Introducing Joss Stone’, haar derde album stond in maart 2007 een weekje op de eerste plaats.

‘The soul sessions vol. 2’ nam ze tegelijk met de band op, ‘want dan speel je lekkerder samen’. Het album is het vervolg op ‘The soul sessions’ uit 2004, met oude soulklassiekers, goed voor een 4e plaats. Ze was net 14 lentes jong, toen ze dankzij het programma ‘Star for a nigth’ een album mocht opnemen. Ze had echter geen idee wat ze wilde en kon nauwelijks een microfoon vasthouden. Achteraf vond ze haar stem niet goed genoeg. Joss Stone: “Ik kon alleen maar toon houden. Nu kan ik beter zingen. Ik weet hoe ik met mijn stem om moet gaan, heb veel meer controle.”

Over weer een coveralbum, zegt ze in de Sp!ts: “Het leek me leuk. En als we er bij het maken geen lol in hadden gehad, was ik er gewoon weer gestopt. Het enige dat telt is of ik me ergens goed bij voel, hoeveel platen ik verkoop interesseert me geen bal meer. Morgen kan ik onder een bus komen, dus waarom zou ik me zorgen maken over de toekomst?”

nieuw album

Zo’n houding kan Stone zich permitteren, want sinds kort is ze eigen baas van het platenlabel Stone’d records, waarop in de toekomst ook meerdere artiesten hun muziek gaan uitbrengen. Wat haar eigen toekomst betreft: in augustus gaat ze de studio in voor een album met nieuwe nummers, waarschijnlijk een reggaealbum. Niet zo gek, als je weet dat Stone deel uitmaakt van de band Superheavy, waar ook Damian Marley deel van uitmaakt, de jongste zoon van wijlen Bob Marley.

Het restant eersteweeks noteringen:
#14 The Beatles: Tomorrow never knows, album met de ‘meest invloedrijke rocknummers van the Beatles’. Album is vernoemd naar het gelijknamige nummer op het album ‘Revolver’ uit 1966
#17 Jennifer Lopez: Dance again … the hits
#64 Tremonti: All I was, volledig heet hij Mark Thomas Tremonti (Detroit, Michigan, 18 april 1974). Hij was oprichter en leadgitarist van de bands Creed en After bridge
#79 Slipknot: Antennas to hell
#88 Vangelis: The collection

Na bijna een jaar terug in de top 10 is ‘Back to black’ van Amy Winehouse, dat van 22 naar #5 stijgt. Niet zonder reden, want afgelopen maandag, 23 juli, was het een jaar geleden dat ze overleed en daar is op tv veel aandacht aan besteed, middels documentaires en concerten. Ook het postume album ‘Lioness: hidden treasures’ heeft daar voordeel bij, want het stijgt van 89 naar #44. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, gaat haar album ‘Frank’ op herhaling op #22. Voor de derde week wordt deze lijst aangevoerd door Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meewis’.

De Single Top 100 kent nog steeds dezelfde aanvoerder: Gusttavo Lima met ‘Balada’. Het nummer staat nu zeven weken op de eerste plaats, waarmee hij zijn landgenoot Michel Teló evenaart, die eerder dit jaar ook zeven week op #1 stond met ‘Ai se eu te pego! Inmiddels wordt Lima van twee kanten bedreigd: op #2 door ‘Slapeloze nachten’ van the Opposites (hoogste eersteweeks, op 13%) en op #3 (gestegen van 8) ‘This is love’ van Will.i.am feat. Eva Simons (op 23%). Hoe het volgende week ook uitpakt, die zevende week heeft Lima sowieso binnen! Mischien dat the Opposites hem wel aflossen, want zij zijn de komende week de 3FM Megahit.

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Already gone’ van Byentl dat in de zesde week van 11 naar #8 stijgt, waarmee ze haar negende top 10-notering scoort.

jarig

Alvorens we overgaan naar de andere eersteweeks noteringen, nog even aandacht voor een jarige. Precies 1 jaar lang (52 weken) staat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra in de Single Top 100. Het nummer kwam binnen op 6 augustus 2011 op #33 en bereikte in de zevende week de eerste plaats. In twee sessies stond het daar in totaal vier weken. In zo’n 20 weken tijd zijn er meer dan 40.000 exemplaren van gedownload, goed voor dubbel platina dus. In het jaaroverzicht van 2011 stond het nummer op de derde plaats.
Dit jaar staat ‘Somebody that I used to know’ al 30 weken genoteerd, deze week op #39, gezakt vanaf #31. Die weken zijn nu al goed voor een plaatsje bij de bovenste tien over 2012 en het einde is nog niet in zicht! ‘Somebody that I used to know’ is één van de tien nummers die het een jaar of langer volhielden. Het meeste aantal weken scoorde ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas, met 108 stuks, onafgebroken. Onder de tien langst genoteerden, zit één artiest met twee nummers. Dat is Adele met ‘Someone like you’ (59 weken) en ‘Rolling in the deep’ (80 weken).

Het restant eersteweeks noteringen van deze week is het volgende:
#17 Mike Massé: Let it be
#40 Nielson: Beauty & de brains [NL]
#60 Django Wagner: Als jij niet kiezen kan [NL]
#64 the Killers: Runaways
#66 Fabiënne Bergmans: Feelings [NL]
#75 Bob Offenberg: Kijk omhoog naar de zon [NL]
#76 No doubt: Settle down
#77 Dr. Bellido feat. Papa Joe: Señorita (radio edit)
#81 Wim Rijken: Als de dag lacht [NL]
#82 Woerden konnekt feat. Marco Mark: Woerden! [NL]
#88 Green day: Oh love
#98 Xander de Buisonjé: De wereld redden [NL]

Na het (laatste) zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten