vrijdag 12 oktober 2012

Hitflits: Adele #1 met thema 23e James Bond film; dubbele #1 voor Mumford & sons

Hitflits: Adele #1 met thema 23e  James Bond film; dubbele #1 voor Mumford & sons

Nog geen dag nadat ‘Skyfall’ van Adele, het thema van de 23e James Bond, was vrijgegeven, stond het wereldwijd bovenaan de downloadlijsten. Na een volle week (nou ja minus 7 seconden) komt het, nee knalt het binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het overwicht op ‘Gangnam style’ van Psy, dat zakt naar de tweede plaats, is bijna 50%. Voor Adele is ‘Skyfall’, na ‘Make you feel my love’ (2009), ‘Rolling in the deep’ en ‘Set fire to the rain’ (beide in 2011), haar vierde #1-hit.
Na ‘For your eyes only’ van Sheena Easton (2 weken bovenaan in 1981), is Adele nog maar de tweede act die met het thema van een James Bond film, de eerste plaats bereikt. Een andere vrouw, Gladys Knight, was er in 1989 met ‘Licence to kill’ het dichtst bij: #2. Meer over James Bond hits in de nieuwe Megaman.

Mafia

In de Britse hitparade heeft nog geen nummer uit een James Bond film de eerste plaats bereikt. En, ondanks een vliegende start vorige week (na twee dagen stond het op #4), ziet het er niet naar uit dat ‘Skyfall’ de eerste zal worden. Op basis van een tussenstand van woensdag zijn er van het nummer 52.000 stuks verkocht en dat is 22.000 minder dan van ‘Don’t worry child’ van Swedish house mafia feat. John Martin. Maar wellicht dat Adele de Britten en de rest van de wereld gaat verrassen, want vandaag verschijnt daar de fysieke cd-single. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 komt ‘Skyfall’ op #8 binnen,  met een verkoop van 216.000 downloads, in slechts drie dagen tijd.

opmars Kinderen voor kinderen zet door

Twee nummers bereiken deze week de bovenste tien. ‘Hallo wereld’ van Kinderen voor kinderen (KvK), stijgt in de derde week van 22 naar #9. Het is de grootste Kvk-hit sinds ‘Eeuwige kerst’ van Anny Schilder, het Kinderen voor kinderen koor, het Goede doel en De stem des Volks, dat begin 1985 de 5e plaats bereikte. De stijging van ‘Hallo wereld’ is grotendeels te danken aan de Kinderboekenweek, waarvan het nummer het thema is. Ook het gelijknamige album zit flink in de lift, zie de albumsnippers.

De andere binnenkomer in de top 10 is ‘Liever dan lief’ van Gers Pardoel & Doe maar. In de derde week stijgt het nummer van de 11e naar de 7e plaats, waarmee het beter scoort dan de versie die Tim Immers er in 1996 van maakte, want die bleef op #11 steken. De nieuwe versie van ‘Liever dan lief’ is de negende top 10-notering voor Doe maar en de eerste in  twaalf jaar: ‘Watje’ bereikte in 2000 de 9e plaats. Meer over Doe maar, bij de Midprice Top 50.

Terug naar de singlelijst van deze week, met nog de volgende eersteweeks noteringen:
#12 Kane: Come together [NL]
#15 Bløf: Zo stil [NL]
#31 Yellow claw feat. Ronnie Flex, MocroManiac & Jebroer: Nooit meer slapen [NL]
#45 Jake Bugg: Lightning bolt (de komende week Megahit op 3FM)
#52 Sabrina Starke feat. Ziggi Recado: Backseat driver [NL]
#54 Dean Sanders: Zij is alles [NL], thema van ‘Asterix & Obelix bij de Britten’
#63 the Lips: (You make the) Girls go wild! [NL]
#66 John de Bever: Waarom, waarom, waarom [NL], variatie op ‘Wanneer, wanneer, wanneer’ (#38 in 2011)?
#78 Alessandro: Una chica especial [NL]
#79 Loreen: My heart is refusing me, opvolger van ‘Euphoria’, in weken de grootste Eurovisiehit aller tijden: 18 weken top 10 (#2, in juni)
#80 Femke: Tik tak tik [NL]
#81 Leonie Meijer: Niemand als jij [NL]
#84 Matthijs Koning: Gewoon genieten [NL]

Voordat we overgaan naar de albumlijst, nog even een blik op de nieuwe hits uit de zevende blind audition van The voice of Holland. Twee konden er worden gedownload, eentje heeft het gered: Mathijs Rumping met ‘Young one’ op #92, origineel van Di-rect (#97 in 2011). Buiten de boot valt Claudia van den Akker met ‘Don’t let go’. Vanavond beginnen the battles, die ook van te voren zijn opgenomen, en dan zullen we zien tegen wie de resterende kandidaten het moeten opnemen. Volgende week weten we of hier ook nog nieuwe hits uit voortkomen.

Albumsnippers 

In de Britse en Amerikaanse albumlijst knalde ‘Babel’ van Mumford & sons twee weken geleden binnen op de eerste plaats. Bij ons moest de groep genoegen nemen met een tweede plek en zakte vorige week naar de derde plaats. Van het album zijn meer dan 25.000 stuks verkocht, goed voor goud dus en deze week pakt de groep alsnog de eerste plaats in de Album Top 100. Het is hun eerste #1-notering, ‘Sigh no more’ kwam in 2010 niet hoger dan de derde plaats.

De meeste #1-albums komen op die plek binnen, ‘The 2nd law’ van Muse (goed voor goud) was vorige week de 25e dit jaar en zakt deze week naar de 5e plek. ‘Babel’ stijgt vanaf de derde plaats en is pas het vijfde album dit jaar dat langer dan één week nodig heeft om voor de eerste keer de eerste plaats te bereiken. De voorlaatste keer was op 10 augustus: ‘Für einen Tag’ van Helene Fischer, dat ook in de derde week naar de eerste plaatst steeg, alleen wel vanaf #26.

Doordat ‘Babel’ naar de eerste plaats stijgt, moet Django Wagner met ‘Als de nacht …’ genoegen nemen met een tweede plaats. Het is zijn derde album en sinds het eerste is het hem alleen maar voor de wind gegaan. ‘Kali’ kwam in 2010 tot de 28e plaats, ‘Mijn gevoel’ deed het al een stuk beter en stond in april 2011 een weekje op #7. ‘Als de nacht …’ eindigt (voorlopig) op #2, dus zijn volgende album moet wel #1 komen. Tenminste als niet net Mumford & suns ook een nieuw album uitbrengt …

Zowel bij ons als bij de Britten landde ‘The 2nd law; van Muse vorige week op de eerste plaatst. Ook daar moet het album inleveren, alleen ten koste van wie is nog onduidelijk. De strijd bovenin gaat tussen ‘Halcyon’, het tweede album van Ellie Goulding (bij ons op #101) en ‘Babel’ van Mumford & suns, dat zo’n 2.000 stuks meer verkoopt. Ook hier geldt: zondag weten we het!

Het restant eersteweeks noteringen in onze albumlijst zijn:
#8 Beth Hart: Bang bang boom boom
#32 Beach boys: Greatest hits
#37 Barbra Streisand: Release me
#54 Rigby: Fire & ice sugar & Spice [NL]

‘Sprawlers’ op #56 is het debuut van Gerhardt Heusinkveld (Aalten, 22 augustus 1979), die zich kortweg Gerhardt noemt. Het blijft niet bij ‘Sprawlers’, want begin 2013 verschijnt ‘Crawlers’, het tweede deel. Beide albums horen bij elkaar, ‘Sprawlers’ vertegenwoordigt de dag, ‘Crawlers’ de nacht.

Brazilië

Gerhardt bracht vorig jaar al het mini-album ‘All is there’ uit, waarvan de muziek werd ingespeeld door Triggerfinger. Aangezien Gerhardt een veelvoorkomende naam is in Brazilië, werd het album ook daar gedraaid; hij heeft zelfs een leader mogen inspreken. Naast een eigen carrière, is Gerhardt ook nog percussionist in de band Beans & fatback, dat in 2010 het gelijknamige album afleverde (#66).

#58 Tame Impala: Lonerism, Australische groep, scoorde in 2010 met ‘Innerspeaker’ (#83)

Als je vier maanden voor het eindexamen stopt met het Conservatorium, dan moet er wel wat aan de hand zijn. Qeaux qeaux Joans (alternatieve schrijfwijze voor Coco Jones): “Het leek  alsof mensen me wilden breken, om me opnieuw op te bouwen, maar ik wilde niet gebroken worden. Ik wilde juist ondersteund worden bij de dingen die ik voelde. Uiteindelijk hoorde ik dat veel mensen die afstudeerden hetzelfde klonken. Ik heb er geen spijt van dat ik het gedaan heb, maar ik heb ook geen spijt dat ik ermee gestopt ben..”

In 2009 stoof ze het podium op bij Sea sick Steve, die daar zo van onder de indruk was, dat hij haar twee later meenam op zijn Nederlandse tournee. Daarnaast tourde ze met Beth Hart en Keith Caputo, een echt podiumdier dus, Coco Jones. Op haar zevende schreef ze haar eerste liedje en als kind had ze tien jaar pianoles. Ze heeft dyslexie en leerde pianospelen niet door het lezen van noten, maar door het onder de knie krijgen van de akkoorden en schema’s.

‘No man’s land’, binnen op #65, is in drie dagen opgenomen en is geproduceerd door Reyn Ouwehand (Alain Clark, de Staat, Kane). De titel slaat op de plek waar je je eigen gedachten en emoties hebt, iets van jezelf, maar het is ook universeel, omdat we allemaal dezelfde soort gevoelens hebben. 80% van de liedjes zijn in één keer opgenomen om zo het live gevoel te benadrukken.

Rachèl Vermeulen (Utrecht, 1991), groeide op te midden van muziek. Haar ouders (Amerikaanse moeder, Nederlandse vader) zijn zelf muzikant, dus daar pak je altijd wel wat van mee. Zo ook Rachèl, die op haar vijfde solist was in het kinderkoor en op diverse kindergospel-cd’s is te horen.

Op haar zeventiende vertrok ze, met het HAVO-diploma op zak, naar Californië. Daar volgde ze drie jaar lang een opleiding aan de Musicians Institute in Hollywood, Los Angeles. Teruggekomen in Nederland, begon ze een studie aan het Conservatorium, maar brak die na een half jaar al af. ‘De opleiding was niet wat ik er van gehoopt had’ (hé, waar hoorden we dat nog meer?).

Ze ging haar eigen gang, bracht vorig jaar de EP ‘Living in Holland’ uit (met de radiohit ‘At the disco’), en komt nu met het album ‘Be your own cheerleader’ (#69), dat ze samen opnam met haar broer Colin die drumt en leider is van haar band. De titel verwijst naar haar moeder die vroeger altijd zei: ‘you gotta be your own cheerleader’. Oftewel: niemand zal extra hard voor je lopen om je verder te brengen in het leven. Je zal het echt helemaal zelf moeten doen.’

#74 Jeff Lynne: Long wave, oprichter van het Electric light orchestra
#90 Dave Matthews band: Away from the world 

‘Light up’ van Stevie Ann gaat op herhaling op #68. Bijzonder, want het album komt uit 2010. Stevie doet momenteel de ‘Inspirations – songs from heroes’ tour, waarbij ze liedjes zingt van haar eigen helden, die haar inspireren zoals Sheryl Crow, Bob Dylan, Tom Petty en Dusty Springfield. Tijdens de concerten worden ook cd’s van haar verkocht, waaronder ‘Light up’ en dat zorgt voor de notering. Maar Stevie is ook actief met nieuwe muziek. In de film  ‘Alles is familie’, die op 22 november gaat draaien, zit een liedje van haar nieuwe album. Tevens heeft ze een rolletje als singer-songwriter.

In de Single Top 100 boekt Kinderen voor kinderen (KvK) met ‘Hallo wereld’ op #9, de grootste hit in 27 jaar tijd. Ook het gelijknamige album stijgt de top 10 in, van 11 naar #6 en bereikt een notering die in jaren niet is gehaald. We moeten 19 jaar terug in de tijd voor een notering die in de buurt kwam. Dat was ‘Kinderen voor kinderen 14 dat in 1983 twee weken lang de albumlijst aanvoerde. Dat was hun tiende en laatste #1-notering. Ook nieuw in de top 10 is ‘Junior Songfestival 2012’ van de finalisten, dat van 13 naar #7 stijgt.

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, pakt Mumford & suns met ‘Sign no more’ de eerste plaats weer terug die ze vorige week afstonden aan Guus Meeuwis met ‘Armen open’, dat naar de vierde plaats zakt. Hoogste nieuwe is ‘The best Bette’ van Bette Midler op #26.

In de aanloop naar hun vier concerten in het kader van Symphonica in Rosso, die vandaag starten in het Gelredome in Arnhem, gaat Doe maar met ‘De singles’ op herhaling op #6 en staat ‘Alles 40 goed’ op #15, gezakt vanaf #9.

Edison 

In 2000 werd hen de Edison Oeuvreprijs toegekend, maar doordat ze weigerden op te treden, ging de prijs naar André Hazes. Anno 2012 krijgen ze de prijs alsnog voor (aldus de jury) ‘de grote verdiensten die de band heeft gehad voor de Nederlandstalige popmuziek’. Het was dj Frits Spits die hun muziek veel draaide in zijn programma ‘De Avondspits’. Hij was het dan ook, die de groep afgelopen dinsdag, 9 oktober 2012, de prijs mocht overhandigen. Voor het fotomoment, want in februari wordt de prijs officieel uitgereikt tijdens het Edison Pop Gala.

op Glad IJs

Dan denk je dat Doe maar er na Symphonica in Rosso (hun derde muziekleven) er echt mee stopt. Nou vergeet het maar. Zanger Hennie Vrienten: “We hadden het tijdens de try-outs zo naar ons zin op het podium dat we de smaak helemaal te pakken hebben’. En dus start op 11 januari in de Rodahal in Kerkrade de ‘Glad IJs’ tour, die hen daarna nog brengt naar Utrecht, Enschede, Eindhoven, Groningen en op 12 februari wordt afgesloten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Of het daarna echt afgelopen is met Doe maar …

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met daarin ondermeer alle James Bond hits en de ontstaansgeschiedenis van James Bond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten