zondag 4 november 2012

Ellie Goulding ziet hier eindelijk het licht

Ellie Goulding: Lights (77)

Het kan raar lopen met een nummer. ‘Lights’ van de Britse zangeres Ellie Goulding is al bijna drie jaar oud. Het nummer was een bonustrack op de iTunes-versie van het gelijknamige album dat begin 2010 werd uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk. Daar kwam het album op #1 binnen en sindsdien zijn er daar meer dan 850.000 stuks van verkocht.

bonus

Eind november 2010 verscheen er een nieuwe versie van het album, met zes extra tracks, dat de titel ‘Bright lights’ kreeg. Na een aantal keren te zijn aangekondigd, verscheen, bijna een half jaar later, in maart 2011, ‘Lights’ op single. In de Britse hitparade kwam het niet verder dan de 49e plaats en ook in de Amerikaanse hitparade wilde het niet lukken.

het licht

Begin januari 2012 ging het daar op herhaling en pas acht maanden later, in augustus van dit jaar, bereikte het de hoogste stand: #2. In ruim anderhalf jaar tijd zijn er daar meer dan 3 miljoen downloads van verkocht. Aangezien Ellie pas geleden haar tweede album ‘Halcyon’ heeft uitgebracht en daarmee de boer opgaat, zijn aan de internationale editie vijf nummers toegevoegd, waaronder ‘Lights’, dat nu eindelijk bij ons op single is uitgebracht.

Op 30 december hoopt Elena Jane ‘Ellie’ Goulding, geboren in Lyonshall, Herefordshire, 26 jaar te worden. Ze stamt niet echt uit een gezin waar muziek de boventoon speelde. Haar moeder werkte in een supermarkt, haar vader was doodgraver. Haar ouders scheidden toen ze vijf was, waarna ze werd opgevoed door haar stiefvader. Muziek begon op haar negende een rol te spelen: ze speelde klarinet en vijf jaar later kwam daar de gitaar bij. Op haar vijftiende begon ze met het schrijven van nummers.

belofte

Twee jaar geleden werd ze door de Britse BBC verkozen tot dé belofte van 2010. Een onderscheiding die al eerder ging naar onder andere Adele, Mika en Keane. Dit jaar kreeg Michael Kiwanuka deze.

Aanstaande zaterdag is Ellie Goulding te gast in TOPPOP3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten