zondag 4 november 2012

Voor Kodaline is muziek maken therapie

Kodaline: All I want (44)

Ze worden al vergeleken met Coldplay, zoals die band tien jaar geleden klonk. Kodaline, afkomstig uit Ierland. In september verscheen een EP met vier nummers, waarvan ‘All I want’, binnen op #44 én Megahit op 3FM, de eerste hitsingle is. ‘All I want’ is gebruikt bij ‘Remember the time’, een aflevering uit de serie ‘Grey anatomy’.

#1-hit

Kodaline is ontstaan uit de Ierse band 21 Demands dat in 2007 een Ierse #1-hit scoorde met ‘Give a minute’. De band bestond van 2005 – 2011, waarna drie van de vier leden, Stephen Garrigan (leadzang), Mark Prendergast (gitaar, keyboards, zang) en Vinny May Jr (drums en zang), verder gingen als Kodaline.

videospel

Stephen en Mark kennen elkaar van het schoolkoor, waar ze de enige jongens waren. Ze  woonden nog geen twee minuten van elkaar verwijderd in het plaatsje Swords, ten noorden van Dublin, de Ierse hoofdstad. Ook Vinny woonde in de buurt en na hun middelbare school zaten ze in diverse bandjes. Een daarvan is 21 Demands, waaruit in 2011 Kodaline ontstaat. Bassist Jason Boland complementeert het geheel. De naam Kodaline heeft geen betekenis voor de jongens, die in de leeftijd 22- 23 jaar zijn. Later hoorden ze dat het een personage is in het videospel ‘World of warcraft’.

therapie

Stephen en Mark zijn twee jaar geleden begonnen met het schrijven van nummers, om elkaar van diverse relatieproblemen af te helpen. Muziek maken is voor hen dan ook in de eerste plaats therapie, daarna kijken ze of het ook een groot publiek kan aanspreken.

naar Nederland

Afgelopen vrijdag was de band voor het eerst in ons land voor een optreden op ‘London Calling’ in Paradiso in Amsterdam. Gemist? Wil je horen hoe ze live klinken? Dan moet je maandag na 8 uur afstemmen op ‘Giel’, waar ze dan te gast zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten