vrijdag 9 november 2012

Hitflits: vijfde #1-album voor Robbie Williams; Jan Smit ft. Roos van Erkel terug naar #1

In eigen land zal Robbie Williams dit weekend een dubbelslag slaan: single + album op #1. Zover komt het bij ons niet, maar zijn single ‘Candy’ stijgt in de achtste week wel door tot bij de bovenste tien, van 15 naar #6, dat hem zijn elfde top 10-hit oplevert. En wellicht zit er na zijn optreden vanavond in de eerste live show van The voice of Holland, nog wel meer in.

Nog beter vergaat het ‘Take the crown’, zijn negende studioalbum, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Het is na ‘Escapology’ (16x in 2002/2003), ‘Greatest hits’ (5x in 2004/2005), ‘Intensive care’ (3x in 2005) en ‘Reality killed the videostar’ (1x in 2009), in totaal zijn vijfde #1-album. Die eerste plaats zal echter van korte duur zijn, want van ‘Take me home’, het vandaag uitgebrachte album van One direction zijn meer dan 25.000 keer besteld (goed voor goud dus), en pakt volgende week de eerste plaats van Robbie Williams  af.

dubbelslag

Zoals gezegd staan aanstaande zondag zowel zijn single ‘Candy’ als album ‘Take the crown’ bovenaan de Britse hitlijsten. Elf jaar geleden lukte hem dat ook al met ‘Somethin’ stupid’ (single met Nicole Kidman) en ‘Swing when you’re winning’ (album). ‘Candy’ kwam  afgelopen weekend al binnen op eerste plaats (zijn elfde daar) en ‘Take the crown’ volgt dit weekend en is daar inmiddels zijn tiende #1-album. Boven hem staan Elvis Presley (11 stuks), Madonna (12x) en the Beatles (15x).

Hoewel de definitieve lijsten pas op zondag bekend worden, kan Robbie deze dubbelslag niet meer ontgaan. Op basis van de verkopen (bijna 50.000 stuks) tot en met afgelopen dinsdag, had zijn album een voorsprong van 95% (!) op ‘Evolution’ van JLS. Een achterstand die (bijna) niet meer is in te lopen in vier dagen. Onze eigen André Rieu komt daar ook hoog binnen met zijn album ‘Magic of the movies’ samen met the Johann Strauss Orchestra.

tv-special

Terug naar onze eigen albumlijst, waarin ‘Hier – het beste van 20 jaar Bløf’ van Bløf, vorige week binnen op #1, zakt naar de tweede plaats en net iets meer dan de helft verkoopt van ‘Take the crown’ van Robbie Williams. Teruggestegen naar #3 (vanaf #5) is ‘Hallo wereld – 33’ van Kinderen voor kinderen. Morgenavond is om 7 uur op Nl. 3, de jaarlijkse tv-special te zien, die gepresenteerd wordt door Claudia de Breij. De special is in twee delen opgenomen op 24 oktober in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het album heeft al #2 gestaan.

Het restant eersteweeks noteringen:
#20 Céline Dion: Sans attendre, 7e Franstalige album voor deze Canadese zangeres, 23e in totaal
#33 Aerosmith: Music from another dimension
#35 Ne-Yo: R.e.d. / deluxe edition
#44 Queen: Hungarion rhapsody – live in Budapest ’86, registratie van het concert van 27 juli 1986 in Budapest
#45 De club van Sinterklaas: Liedjes van de club van Sinterklaas

Begin dit jaar stonden ze al op Eurosonic in Groningen en komend voorjaar staan ze er weer: Audio alarm. Mooier kan het dus bijna niet voor een band waarvan de thuisbasis de stad Groningen is. Eind 2009 legden Tjerk Koekkoek (zang/piano), Jasper Dijkstra (gitaar/zang), Ronald Maas (basgitaar/zang) en Robert-Jan Zigterman (drums) de basis voor het huidige Audio alarm.
De band speelde reeds in menig voorprogramma (Scouting for girls en Go back to the zoo) en kreeg begin dit jaar € 10.000,-- van uitzendorganisatie Unique. Jaarlijks organiseert deze de Unique Ambition Challenge, waarbij een act moet aangeven waarom nu juist zij dat geld goed kunnen gebruiken. Audio alarm viel daarbij het meest op. Het geld werd ondermeer gestoken in de opname van het album ‘This is our home’ dat deze week binnenkomt op #50.

#55 Paul Carrack: Good feeling

In 1972 bestond de albumlijst nog maar uit 10 posities in tegenstelling tot 100 noteringen nu. Het album ‘Ennismore’ van Colin Blunstone, dat twee hitsingles opleverde ‘Andorra’ (#22) en ‘I want some more’ (#10), miste door de lengte van de albumlijst, een notering. Daarmee is ‘On the air tonight’, binnen op #88, voor Colin Edward Michael Blunstone (Hatfield, Hertfordshire, 24 juni 1945), zoals hij volledig heet, zijn eerste notering voor een studioalbum. Wel haalde het verzamelalbum 'Sings his greatest hits'  in 1991 een notering: #74.

Voor zijn solocarrière die in 1971 startte met het album ‘One year’, was hij de zanger van the Zombies, dat wereldhits scoorde met ‘She’s not there’ en ‘Time of the season’. Naast zijn solocarrière werkte Blunstone mee aan diverse albums van the Alan Parson’s project;  de single ‘Old and wise’ waarop hij zong, bereikte begin 1983 de 19e plaats. In 2009 deed hij een tour met zijn oude makkers van the Zombies.

#89 Patricia Kaas: Kaas chante Piaf, Franse zangeres (Forbach, Lorraine, 5 december 1966), die liedjes zingt van landgenote Edith Piaf. Aanvankelijk was ‘Kaas chante Piaf’ bedoeld als live show, maar is nu ook op cd uitgebracht.
#96 Eva Cassidy: The best of Eva Cassidy

Ze stonden er al vier weken, maar moesten al twee keer even aan de kant gaan, Mumford & suns met het album ‘Sigh no more. Maar deze week pakken ze de eerste plaats weer terug in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. ‘Born to die’ van Lana Del Rey zakt naar #3. Daar tussenin staat Guus Meeuwis met ‘Het beste van Guus Meeuwis’, gestegen vanaf #3. Dat album heeft ook al eens op #1 gestaan.

SINGLES

De gehele week leidde Adele met ‘Skyfall’ de voorlopige Single Top 100 aan, op ruime afstand gevolgd door Passenger met ‘Let her go’ op #2 en ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel op #3. Maar op donderdag veranderde die volgorde: Jan en Roos passeerden Passenger en kwamen dicht in de buurt van Adele. De grote vraag was dan ook, zou Adele weer moeten inleveren bij het duo, of zou ze in haar eentje met ‘Skyfall’ sterker dan de twee zijn?

instores

Het is vrijdag en het hoge woord is er uit: wederom pakken Jan Smit en Roos van Erkel de eerste plaats van Adele. Iets wat ze twee weken geleden ook deden. Toen voor één week en dat zal ook nu het geval zijn. Grote vraag: waar komen die verkopen van ‘Sla je armen om me heen’ ineens vandaan? Het antwoord: zes instores die Jan de afgelopen week deed , waar de cd-single te koop was en door Jan kon worden gesigneerd.

voor één week

Jan en Roos zullen het ook dit keer maar één week volhouden bovenaan. Wie volgende week de eerste plaats pakt, hangt af van de prestaties van de deelnemers aan de eerste live show van The voice of Holland, die vanavond van start gaat. Wat voor downloads komen hier uit voort? Wat doet ‘Candy’ van Robbie Williams? Als het hen niet lukt, dan pakt Adele de #1 toch gewoon weer terug.

dubbelplatina

Alvorens we overgaan tot de zeven nieuwe aanwinsten van deze week, even aandacht voor een bijzondere stijger. ‘I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM)’ van Triggerfinger maakt in de 37e week een sprong van 34 naar #11. De aanleiding is het bezoek dat het trio afgelopen vrijdag bracht aan De Wereld Draait Door, waar ze een dubbelplatina plaat kregen voor de verkoop van meer dan 40.000 exemplaren. De grens van 50.000 is reeds gepasseerd en nadert de 60.000. Michel Télo mag zich inmiddels ernstig zorgen maken over ‘Ai se eu te pego!’, met 60.000 downloads nu nog de hit van het jaar!

De eersteweeks noteringen:
#32 Racoon: Oceaan [NL] (uit de film ‘Alles is familie’)
#45 Wesley Klein: Droom met mij [NL]
#75 Elz Bakker: Een tweede kans [NL]
#78 Feed me & Christal fighters: Love is all I got
#87 Robert den Brok: Super duper [NL]
#97 Emeli Sandé: Clown
#98 Wolter Kroes: Meer dan ooit [NL]

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman, onder andere met het eerder beloofde item over de langst genoteerde hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten