zondag 14 april 2013

Gebroeders Ko maken eigen Koningslied

Gebroeders Ko: Koning pils (13)

Aanstaande vrijdag wordt het officiële Koningslied gepresenteerd op Radio 2. De afgelopen week heeft een keur aan Nederlandse artiesten het lied ingezongen, maar daar waren de Gebroeders Ko niet bij. Konden ze niet, wilde ze niet? Nee, ze zijn niet gevraagd, en dat geldt voor bijna alle acts in het feestgenre. En dus maken ze hun eigen Koningslied, ‘Koning pils’, dat de broers hun 37e notering oplevert.

Prins Pils

Aanleiding voor het nummer ‘Koning pils’ is het beeld dat bestaat van onze toekomstige koning Prins Willem Alexander: hij is niet vies van een lekker biertje. Tijdens zijn studententijd in Leiden, waar hij aangesloten was bij studentenvereniging Minerva, kreeg hij als snel de bijnaam Prins Pils, vanwege zijn duidelijke voorkeur voor een lekker biertje. Daarnaast staat de prins bekend om zijn grote enthousiasme voor sport en is daardoor de afgelopen jaren vaak te gast geweest in het Holland Heineken House, waar het gerstenat ook rijkelijk stroomt. De branchevereniging van Nederlandse Brouwers hoopt dan ook dat hij als koning nog even veel van een glas bier zal genieten. Zeker als dat biertje afkomstig is van een Nederlandse brouwerij.

Bedanklied

‘Koning pils’ is een tegenhanger van de serieuze koningsliederen, want naast het nummer van Radio 2, zijn er meer. Zo komt RTL met een bedanklied voor Koningin Beatrix. Op initiatief van Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz van RTL Boulevard, zijn Jochem Fluitsma en Eric van Tijn de studio ingedoken om een nieuwe tekst te maken op ’15 miljoen mensen’, hun #1-hit uit 1996. Dit ‘Bedanklied’ is 9 april opgenomen met onder andere Frans Bauer, Wolter Kroes en Willeke Alberti. De opbrengst van het nummer, dat aanstaande dinsdag uitkomt, gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds. Willeke Alberti is ook te horen op het officiële Koningslied van Radio 2.

andere initiatieven

Naast Radio 2, de Gebroeders Ko en RTL4 zijn er nog diverse artiesten (al dan niet in groepsverband) die komen met hun eigen Koningslied of Bedanklied. Daaronder natuurlijk Oranjefanaat Johan Vlemmix die het nummer ‘Beatrix bedankt’ opnam en persoonlijk bij Paleis Huis ten Bosch afleverde. Vlemmix maakte zelfs drie nummers, maar was niet de eerste met een lied. Die eer gaat naar Dries Roelvink, die het nummer al had klaar liggen toen Koningin Beatrix haar aftreden bekend maakte. Het hoefde alleen nog maar te worden ingezongen. ‘Het Koningslied’ van Roelvink is al sinds 12 februari te koop.

En naast dit alles is er ook nog de ‘Kroningswals’ van André Rieu voor de nieuwe koning en koningin. Het nummer zakt echter in de tweede week van 59 naar 62. Met het album ‘Rieu Royale’ gaat het beter, want dat stijgt van 76 naar #3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten