maandag 20 mei 2013

Anouk tevreden met negende plaats

Anouk: Birds (1)       *** eerste week op #1 ***

“Ik hoopte op een top 10 plaats en dat is gelukt. Ik ben dan ook heel tevreden met het resultaat. Ik hoefde niet perse op de eerste plek. Ik ben super blij met de negende plaats. Het waren twee te gekke weken.” Dat was de reactie van Anouk bij haar terugkomst zondagmiddag rond een uur of 1 op Schiphol. Over andere deelnemers zei ze: Denemarken, de winnaar: ‘pakkend liedje’, Oekraïne: ‘lief’, Rusland: ‘goed en leuk’ en Griekenland: ‘ik ging uit m’n bol’.
Op dinsdag, de dag van de eerste halve finale, bereikte ‘Birds’ de achtste plaats. Woensdag, de dag nadat ze met 75 punten de vijfde plaats haalde, goed voor een finaleplek, steeg het nummer naar de tweede plaats en op donderdag stond het #1 in de voorlopige Single Top 100. In de uiteindelijke lijst op vrijdag verkocht het nummer ruim een kwart meer dan ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell. ‘Birds’ is na  ‘Three days in a row’ (1x #1 in 2009), haar tweede #1-notering. En wij denken dat ‘Birds’ het nog wat langer zal volhouden bovenaan.

vierde Songfestival #1

‘Birds’ had er tien weken voor nodig om de eerste plaats van de Single Top 100 te bereiken. Het nummer is niet het eerste Songfestivalliedje dat de eerste plaats haalt nog voordat de finale heeft plaatsgevonden. Drie artiesten met vier liedjes gingen haar voor en alle kwamen destijds niet door de halve finale. Hier volgen ze, met tussen haakjes het aantal weken dat nodig was om #1 te komen en vanaf welke plaats:
2010: Sieneke: (sha-la-lie) Ik ben verliefd (tweede week, vanaf #13)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen (tweede week, vanaf #5)
2011: 3js: Je vecht nooit alleen/Never alone (zevende week, vanaf #75)
2012: Joan Franka: You and I (eerste week)

Bovenstaande #1-hits werden kort na de nationale finale gescoord. Dit jaar was er geen nationale finale, want dat wilde Anouk terecht niet. Op maandag 11 maart presenteerde ze ‘Birds’, haar ‘killer song’, dat ze in 2011 geschreven had met de Zweedse componisten Tore Johansson en Martin Gierstad. Vijf dagen later kwam het liedje binnen op de tweede plaats, en de week daarop kwam het niet verder. Beide weken was ‘Julia’ van Nick en Simon te sterk voor ‘Birds’.

Daarna zakte het nummer via 8,15 naar #26. Steeg licht naar #21, viel terug naar #45, maar steeg vorige week in de aanloop naar het festival naar de 23e plaats. Deze week belandt het alsnog op de eerste plaats, haar eerste hit op haar eigen label Goldilox. Op dat label, dat ze 27 december 2012 startte, is ook het album ‘Sad alongs songs’ uitgebracht, inmiddels platina en wereldwijd te koop.

2014

Over wie er volgend jaar naar Kopenhagen moet om ons land dan te vertegenwoordigen, zei Anouk: “Ik weet het niet. Je moet niet zomaar iemand sturen. Het moet een goede artiest zijn met een goed liedje en dat mag ook een nieuwe artiest zijn.”

De TROS, die het festival sinds 2010 organiseert, weet nog niet wat er volgend jaar gaat gebeuren. Voorlopig zijn ze daar met dit resultaat in de wolken. Voorzitter Ed Nijpels in WNL Op Zondag: “We hebben dit jaar een hele bijzondere procedure gehad. Er is heel wat discussie geweest over de vraag of er wel of geen voorrondes moeten zijn. Dit optreden van Anouk en deze procedure smaakt in ieder geval naar meer. Aan de andere kant: er is maar één Anouk en de vraag is of je dit allemaal nog een keer kunt herhalen. Het is ons in ieder geval buitengewoon bevallen.”

Over een negende positie zei Nijpels nog: “Het was een ballad tussen heel veel popgeweld en dat maakt het des te opmerkelijker dat zo’n ballad toch nog de negende plaats behaald. Haar optreden gisteren was fenomenaal. Het was zo’n afwijkend liedje van alles wat we verder te horen kregen. Het maakte diepe indruk.” Een negende plaats is het hoogste sinds de vierde plek in 1998 voor ‘Hemel en aarde’ van Edsilia.

Wat wij hopen, is dat na Anouk, nu ook andere gerenommeerde artiesten zich durven op te geven voor het festival. Je hebt immers niets te verliezen. Het schijnt dat Trijntje Oosterhuis, Waylon en Laura Jansen daar wel oren naar hebben. In de komende maanden moet duidelijk worden wat de strategie voor 2014 wordt.

weer op de kaart

Zeker is dat Anouk met haar bijdrage, het Eurovisie Songfestival weer op de kaart heeft gezet in Nederland. 3,7 miljoen kijkers naar de eerste halve finale, 1,4 naar de tweede en gemiddeld 4,9 miljoen voor de finale, met een uitschieter naar 5,9 toen Anouk optrad. Sinds 2008 keken er nooit meer dan 1,1 miljoen mensen naar de halve finale. Overigens heeft Anouk geen EURO voor haar deelname gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten