maandag 20 mei 2013

Songfestivalhits 2013 (1)

De komende weken zullen er, naast ‘Birds’ van Anouk, nog meer liedjes uit de 58e editie van het Eurovisie Songfestival een gooi doen naar een notering. Deze week de #1 en de #5.

Emmelie de Forest: Only teardrops (36)

Maanden was ‘Only teardrops’ van Emmelie de Forest de grote favoriet en die favorietenrol heeft ze zowel in de eerste halve finale (eerste met 175 punten) als de finale (eerste met 281 punten) waar gemaakt. Sterker, voordat in de finale alle punten waren vergeven, was al duidelijk dat niemand haar meer kon inhalen en werd ze alvast als winnaar uitgeroepen.

Emmelie Charlotte-Victoria de Forest  (Randers, Denemarken, 28 februari 1993) had eerst de naam van haar Deense moeder Engström. Nadat haar Zweedse vader Ingvar de Forest in 2010 overleed, heeft ze haar achternaam aangepast aan dat van haar vader, de Forest.

Op haar negende begon Emmelie met zingen in diverse koren. Vanaf haar veertiende deed ze samen met de Schotse muzikant Fraser Neill mee aan muziekfestivals en zong nummers van Johnny Cash en Nirvana. In 2011 verhuisde ze naar Kopenhagen en meldde zich aan bij het Complete Vocal Institute, waar studenten een nieuwe zangmethode kunnen leren, de Complete Vocal Technique.
Toen Emmelie het liedje ‘Only teardrops’ hoorde, was ze er direct verliefd op. Emmelie: “Het roept melancholieke gevoelens op, het gaat over oorlog en vrede, zowel in een relatie als in de wereld. Ik geloof dat dit onderwerpen zijn waarmee iedereen wat mee kan.” Ze moest alleen nog even de Dansk Melodi Grand Prix 2013, de Deense finale, winnen.

Uit tien liedjes die geselecteerd waren op een sterk refrein, bleven er tijdens de Deense finale drie over. Daaruit werd op 26 januari 2013 ‘Only teardrops’ door de vakjury, maar vooral door de televoters verkozen tot beste liedje. ‘Only teardrops’ is tevens de titel van haar debuutalbum met acht eigen nummers.

‘Only teardrops’ van Emmelie de Forest levert Denemarken de derde overwinning op. De andere twee waren:
1963: Grethe & Jørgen Ingmann: Dansevise
2000: Olsen Brothers: Fly on the wings of love
Leuk detail: sinds 2004, het jaar dat de voorrondes zijn ingevoerd, heeft Denemarken twee  keer de finale niet gehaald. Dat was in 2004 met ‘Shame on you’ van Thomas Thordarson en in 2007 met ‘Drama queen’ van DQ. Zo zie je maar het kan verkeren!

plagiaat?

Al snel na de finale gingen er stemmen op dat ‘Only teardrops’ wel heel erg zou lijken op ‘I surrender’ door K-otic (#3 in 2002). Bart Voncken, destijds zanger van de groep gaf in ‘Timur open radio’, toe dat er overeenkomsten zijn. Maar van plagiaat is geen sprake, dan moeten minsten 4 maten gelijk klinken, nu gaat het om 1,5 maat en alleen in het intro. ‘I surrender’ is in tegenstelling tot ‘Only teardrops’ geen nummer van Scandinavische componisten, maar geschreven door de Britse componisten Steve Booker en Phil Thornalley. De productie was in handen van de Zweed Peter Björklund.

Dina Garipova: What if (100)

Vorig jaar eindigde Rusland tot ieders verbazing op de tweede plaats. Buranovskiye Babushki, een koor van bejaarde vrouwen die zingen ‘Party for everybody’. Oftewel feesten is voor jong en oud. Dit jaar stuurde Rusland Dina Garipova, de winnares van de Russiche versie van The Voice met een mooie ballade ‘What if’, dat de vijfde plaats haalde.

Dina Fagimovna Garipova, geboren in Zelenodolsk, Tatarstan, wordt aanstaande zaterdag 22 jaar. Ook al heeft ze niet gewonnen, dat zal een groot feest geven. Vanaf haar zesde is ze met zingen bezig en won diverse muziektalentenjachten. Ze volgde zanglessen bij het Zolotoy mikrofon theater (Gouden Microfoon) en werd in Frankrijk met haar medeleerlingen eerste met het uitvoeren van een musical. Daarnaast studeerde Garipova journalistiek.

De Russische zender Channel One schoof Garipova naar voren om Rusland te vertegenwoordigen. Niet alleen Nederland deed mee met een liedje dat (deels) door Zweden was geschreven. Ook Rusland zocht zijn heil in Zweden en kwam uit bij de producers Gabriel Alares en Joakim Björnberg. Zij schreven samen met de Russische rockzanger Leonid Gutkin het nummer ‘What if’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten