zondag 22 september 2013

Coosje Smid evenaart haar vader

Coosje Smid: Fields of gold (4)
Eva Cassidy: Fields of gold (66)
Sting: Fields of gold (76)

In de tweede helft van 1992 nam Sting in een oud landhuis in het graafschap Witshire, Zuid-West Engeland, zijn vierde album ‘Ten summoner’s tales’ op. Voorafgaand aan de release in maart 1993, werd in de maand daarvoor ‘If I ever lose my faith in you’ als eerste single uitgebracht, dat bij ons tot #30 kwam. Halverwege augustus volgde de tweede single ‘Fields of gold’, dat niet hoger kwam dan #44 en deze week op herhaling gaat op #76.

Sinds de release in 1993 van ‘Fields of gold’ is het nummer diverse keren gecoverd. De eerste was in 1996 door de Amerikaanse zangeres Eva Cassidy, op haar live album ‘Live at Blues Alley’, opgenomen in januari 1996 in de jazz diner nachtclub Blues Alley in Wiscousin Avenue in Washington D.C. Het zou het laatste album van Eva Cassidy zijn, want op 2 november 1996 overleed ze op 33-jarige leeftijd aan huidkanker. Tijdens haar jonge leven was ze niet echt bekend, maar na haar dood scoorde ze onder andere met het verzamelalbum ‘Songbird’ in het Verenigd Koninkrijk een #1-notering. De versie van Cassidy komt deze week binnen op #66.

Zes jaar nadat Sting ‘Fields of gold’ had uitgebracht, scoorde hij opnieuw met het nummer , niet alleen maar samen met het Corsicaanse trio I Muvrini. Zij zongen Italiaans, hij Engels en het nummer heette ‘Terre d'oru’ Hoger dan #93 kwam het nummer echter niet.

Voice of Holland

Anno 2013 wordt ‘Fields of gold’ voor de vierde keer een hit. Nu dankzij de Nederlandse zangeres Coosje Smid, die het nummer zong tijdens de derde blind audition van The voice of Holland. Na enkele noten te hebben gezongen, draaiden alle coaches hun stoel, waardoor Coosje volop keuze had en uiteindelijk voor Ilse DeLange ging.
Coosje Smid (Winterswijk, 18 februari 1990), is de dochter van baritonzanger/presentator Ernst Daniel Smid. In tegenstelling tot haar vader die klassiek georiënteerd is, koos Coosje na de HAVO voor een studie aan de Nederlandse Popacademie in Utrecht. In 2009 studeerde ze af in het vak singer/songwriting. Toch ging ze niet volledig voor de muziek, want Coosje is ook nog actrice. Ze was onder andere te zien in ‘Joy’, ‘Coma’, ‘Lijn 32’ en dit jaar nog in ‘Symbiose’. In 2014 speelt ze in ‘Amsterdam – E.V.A.’. Coosje gokt dus duidelijk niet op één paard!

evenaring

Overigens heeft vader Smid ook al een hit op zijn naam staan, eentje die niet verwacht van iemand die normaal gesproken opera’s en musicals zingt. Het is dan ook een voetballiedje, en dan kun je de vreemdste combinaties verwachten. Samen met Wolter Kroes en Yes-R zong hij vorig jaar de sterren van de hemel in ‘Ben je ook voor Nederland? – de geluksvogeltjesdans’, dat op #6 binnenkwam maar uiteindelijk de vierde plaats bereikte. Dochter Coosje heeft haar vader nu dus geëvenaard door met ‘Fields of gold’ op #4 binnen te komen. Nu ze door is naar de battles, zou ze haar vader ook nog wel eens kunnen overtreffen met een volgende cover!

1 opmerking:

  1. Even ter correctie: ''Fields of Gold'' was in augustus 1993 de DERDE single van ''Ten Summoners Tales''. Tussendoor was ''Seven Days'' de 2e single dat in mei 1993 in de Mega Tip 30 was blijven steken.

    BeantwoordenVerwijderen