vrijdag 27 september 2013

Hitflits: Gordon na 22 jaar weer op #1; record voor Jannes

Vorige week verraste Avicii ons met de terugkeer van ‘Wake me up!’ naar #1. Deze week leek de strijd om de eerste plaats te gaan tussen Niels Geusebroek met ‘Take your time girl (live @Ruud de Wild 538)’ en DVBBS & Borgeous met ‘Tsunami’. Op donderdag leken de kaarten geschud, want ‘Tsunami’ voerde de voorlopige Single Top 100 aan.

Het venijn zit ‘m echter in de staart, want vandaag, de finaledag waarop de weeklijst wordt opgemaakt, pakt een outsider de eerste plaats: Gordon met ‘Kom eens dichterbij’. Gistermiddag ging de videoclip in première, die afgelopen maandag is opgenomen. Dankzij een actie op Twitter en Facebook is het nummer het meest gedownload. “Nummer 1 tranen van blijdschap en dat na dit ellendige halfjaar van verdriet dank jullie wel Nederland zo dankbaar!!! Whooo”. Twitterde Gordon toen hij hoorde dat het nummer de eerste plaats had bereikt.

Het is zijn tweede #1-hit. In 1991 begon zijn hitcarrière met het nummer ‘Kon  ik maar even bij je zijn’, geschreven door John Ewbank naar aanleiding van het overlijden van zijn oma. ‘Kom eens dichterbij’ is geschreven door René Schuurmans en Pieter van Schooten.

‘Kom eens dichterbij’ is de hoogste van drie singles van Gordon deze week. ‘So this is me’ stijgt van 30 naar #13 en ‘Liefde overwint alles’ gaat van 18 naar #15. Alle drie de nummers staan op het album ‘Liefde overwint alles’, dat begin november wordt uitgebracht.

TOP 3

1  (9)   Gordon: Kom eens dichterbij (eerste week)
2 ( 2)   DVBBS & Borgeous: Tsunami
3  (3)   Niels Geusebroek: Take your time girl (live @Ruud de Wild 538)

‘Wake me up!’ van Avicii zakt van de eerste naar de vierde plaats.

We gaan direct over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#51 Birdy: No angel
#54 Frans Duijts: Huil niet om mij
#56 Henk Dissel: Rood fruit
#59 Marel Bijveld: Year of summer (uit The voice of Holland)
#61 Kinderen voor kinderen: Klaar voor de start (thema Kinderboekenweek)
#66 Armin van Buuren feat. Cindy Alma: Beautiful life, Alma komt uit New York, maar is geboren in Marseille
#69 Mainstreet: The world is mine
#70 Henny Thijssen: Alleen voor mij
#84 Johnny van Wanrooy: Een man mag niet huilen
#92 Glennis Grace feat. John Ewbank: Als het ons niets zou doen
#93 Bo Saris: The addict (=Boris Titulaer)

Opvallend dat van elf noteringen er 10 uit Nederland komen. Met uitzondering van Marel Bijveld, Cindy Alma en Johnny van Wanrooy zijn het allemaal oude bekenden.

ALBUMS

Zes keer scoorde Jannes in één keer een #1-notering in de Album Top 100. Vijf keer daarvan stond het album een week later al weer een paar posities lager. Deze week leek hetzelfde te gebeuren met ‘Wij vieren het leven’, zijn zesde #1-notering, want ‘Mechanical bull’ het zesde studioalbum van Kings of Leon voerde geruime tijd de voorlopige albumlijst aan. Aangezien Kings of Leon geen mogelijkheid heeft om in Nederland (extra) promotie te bedrijven en Jannes wel, trekken zij (voorlopig) aan het kortste eind. En dus blijft Jannes voor de tweede week bovenaan staan, voor hem een nieuw en bijzonder record. Genoeg reden om er eentje op te nemen. Proost Jannes!

TOP 3

1   (1)  Jannes: Wij vieren het leven (tweede week)
2 E.W. Kings of Leon: Mechanical bull
3 E.W. Birdy: Fire within

In totaal zijn er deze week maar liefst 28 (!) eerste weeks noteringen en is er niet eens een festival geweest. We verdelen ze in twee blokken, eentje met acts die al eerder een notering hadden en eentje met de debutanten.

#4 Dream theater: Dream theater
#5 Katie Melua: Ketevan
#6 Sting: The last ship
#8 Drake: Nothing was the same
#14 Maria Mena: Weapon in mind
#17 Various artists: De beste singer songwriter van Nederland II
#18 Giovanca: Satellite love
#19 Jessie J: Alive
#20 Krystl: Indefestable
#28 Metallica: Metallica through the never
#32 Kris Berry & Perquisite: Lovestruck puzzles
#34 Bettens: Waving at the sun
#43 Skunk anansie: An acoustic Skunk anansie
#46 Jason Derulo: Tattoos
#48 Nirvana: In utero – 20th anniversary edition
#52 Anneke van Giersbergen: Drive
#53 Anathema: Universal
#58 Clannad: Nádúr
#64 Peter Gabriel: Scratch my back/And I’ll scratch yours
#79 Arthur Jussen & Lucas Jussen: Jeux

De debutanten:

#12 Mr. Probz: The treatment
#30 MiRco en de Wijze Mannen: Is het kunst of mag het weg
#66 Gov’t mule: Shout!
#68 Chvrches: The bones of what you believe
#85 Trentemøller: Lost
#100 Seeed: Seeed

Tot zover deze Hitflits. Volgende week vrijdag melden we ons weer met een nieuwe Hitflits, want dit weekend is er geen nieuwe Megaman. De volledige lijsten vind je op Dutch Charts. Morgenmiddag volgen nog de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

7 opmerkingen:

 1. Gordon 1?? Dit klopt echt niet!! Elke dag check ik de lijsten waar de verkoop cijfers staan. Dvbbs wordt duidelijk 2 keer meer verkocht dan Gordon. Net zoals vandaag (tot 24 uur geleden) waarop dus de clip uitkwam: iTunes verkoop:

  DVBBS: 265
  Gordon: 133

  Gisteren:

  DVBBS: 237
  Gordon:107

  Graag wil ik nader uitleg....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Daan: de uitleg zal je aan GfK DC moeten vragen, zij stellen de lijsten samen. Maar wij zullen een poging wagen op basis van wat wij weten.

  (1) iTunes is niet het enige downloadplatform. Vooral Nederlandstalige singles worden op andere platforms dan iTunes gedownload. Heb je daar ook verkoopaantallen van?
  (2) Nadat de clip online ging, is het nummer vele keren gedownload
  (3) de afgelopen week heeft Gordon zijn fans via Twitter en Facebook gemobiliseerd en gevraagd het nummer te downloaden
  (3) het nummer is ook fysiek verkrijgbaar
  Hier zul je het mee moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ....en de streaming gegevens?

  Rogueactuary

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar als je goed na gaat, de megatop100 staan ook veel meer Nederlandse nummers in. Als je de iTunes nakijkt komen er zeker bij de eerste 300 niet zoveel Nederlands talig geteld. De cd-single wordt nog steeds veel te zwaar meegeteld in de totaal overzicht. Het het was toch de verkoop over 2 weken? Van de megatop100

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rogueactuary: het nummer van Gordon heeft een dusdanig overwicht dat de streamaantallen van Avicii (nog steeds #1 in Spotify) te niet worden gedaan. Hieruit blijkt dat de streamingsfactor nog gering is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Daan: De Single Top 100 meet over 1 week. Daardoor is de invloed van downloaden ook zo groot. Er gaan stemmen op weer over op 2 weken te meten. Dit hangt echter af van de streamingsfactor. Als deze echt van betekenis wordt (stel 1 download <:1 stream) dan neemt de invloed van de download af. Maar zover zijn we voorlopig nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen