zondag 22 september 2013

Wake me up!, eerste #1 dankzij streams

Avicii: Wake me up! (1)       *** terug op #1 / elfde week op #1 ***

In de veertiende week stijgt ‘Wake me up!’ van Avicii terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Vier weken geleden steeg het nummer ook al terug naar #1, maar werd daar vorige week vanaf gegooid door Julia van der Toorn met ‘Oops … I did it again’. Dat nummer maakt een flinke val naar #14. Aangezien er geen nieuw talent uit The voice of Holland is dat genoeg verkoopt om ook #1 te komen, pakt Avicii die voor de tweede keer terug. Daarmee staat ‘Wake me up!’ nu in totaal voor de elfde week op de eerste plaats en mag het nummer zich scharen in de rij van de negen langst genoteerde #1-hits, waarover zo dadelijk meer.

verrassing

Want eerlijk gezegd hadden we niet meer verwacht dat ‘Wake me up!’ van Avicii deze week terug zou stijgen naar #1. Tot donderdag werd de voorlopige Single Top 100 aangevoerd door Coosje Smid met ‘Fields of gold’. De echte bedreiging voor haar #1-positie leek eerder te komen van twee andere nummers, ‘Take your time girl (live @Ruud de Wild 538)’ van Niels Geusebroek en ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous. De eerste stijgt door naar #3, de andere vanaf #16 naar #2. en Coosje komt pas binnen op #4 (zie ook daar).

streams

We mailden even met GfK Dutch Charts, de instantie die onder andere de Single Top 100 samenstelt. Zij gaven de verklaring voor de verrassende #1-notering deze week van ‘Wake me up!’: het zijn de streams die de doorslag geven. Sinds begin juli, tellen, naast downloads en een enkele fysieke cd-single, ook streams van betaalde abonnementen mee voor de Single Top 100. Tot deze week was er geen nummer dat dankzij streams de eerste plaats bereikte. Altijd gaven het aantal downloads de doorslag. Ondanks dat de downloads van ‘Wake me up!’ afnemen, zorgen de streams er nu voor dat het nummer terug stijgt naar de eerste plaats.

De eerder genoemde nummers van Niels Geusebroek en DVBBS & Borgeous worden niet of nog te weinig gestreamd om serieus mee te tellen. Voor de Single Top 100 moeten die nummers het nu nog vooral hebben van legale downloads en daarmee komen ze beide nog te kort voor een #1-positie.

de club van negen

Nu ‘Wake me up’ van Avicii in totaal voor de elfde week bovenaan de Single Top 100 staat, behoort het nummer tot de groep van langst genoteerde nummers. Tijd om deze club die nu uit acht acts bestaat, maar met negen nummers, te presenteren. Hier zijn ze, met achtereenvolgens, het aantal weken op #1, artiest + titel, (datum voor het eerst naar #1)

15x Jody Bernal: Que si, que no (8 jul 2000)
13x Marco Borsato” Dromen zijn bedrog (24 sep 1994)
12x Bryan Adams: (Everything I do) I do it for you (4 aug 1991)
12x André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren) (19 mei 2007)
11x Boney M.: Rivers of Babylon (22 apr 1978)
11x Celine Dion: My heart will go on (21 feb 1998)
11x O-zone: Dragostea din tei (10 jul 2004)
11x Marco Borsato: Rood (13 mei 2006)
11x Avicii: Wake me up! (29 jun 2013)
Zowel Avicii als André Hazes & Gerard Joling stegen twee keer terug naar de eerste plaats om het aantal van 11 weken te halen. Hazes & Joling stegen ook nog een derde keer terug naar #1, waarmee hun totaal aantal weken op 12 uitkomt. Het is maar de vraag of Avicii dat aantal nog zal halen, want de concurrentie is groot.

2 opmerkingen:

  1. De grote vraag is hoeveel streaming = 1 download = 1 aankoop? in de top100 singles (en albums)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @rogueactuary: Wat wij weten, is dat deze factor periodiek wordt vastgesteld op basis van het verkochte streamabonnementen en dat deze helaas niet bekend wordt gemaakt. Ter informatie: streams worden nu alleen nog meegeteld voor de Single Top 100.

    BeantwoordenVerwijderen