zondag 20 oktober 2013

coverversies zijn big business

Beth: Wake me up (54)

Wake me up!’ van Avicii was dé zomerhit van 2013. Het nummer stond in totaal elf weken bovenaan de Single Top 100 en behoort tot de drie grootste hits van het jaar. Niet vreemd dat zo’n nummer wordt gecoverd. Alleen dan verwacht je niet direct een ballad, zoals van de Britse zangeres Beth.

Het is niet de eerste keer dat ze een nummer covert en op YouTube zet. Op 9 maart 2011 is ze daar, 17 lentes jong, mee begonnen; het eerste nummer was ‘Someone like you’ van Adele. Daarna volgden diverse andere nummers, die uitkwamen op EP’s , onder de titel ‘The covers collection’, waarvan inmiddels drie zijn verschenen. Het is volgens ons nog niet eerder voorgekomen dat een talent zich op die manier presenteert. Nog voordat ze een eigen nummer heeft opgenomen is Beth al big business.

dansprogramma

Op 26 juli zette Beth 'Wake me up' (zonder !) op haar YouTube-kanaal en na één dag stond de teller al op 33.000 viewers. Dat haar versie nu binnenkomt, dankt ze aan de dansers Danny Boom en Ellen Houck en choreograaf Laurent Flament.
Het dansduo gebruikte haar versie voor hun dans in de aflevering van zaterdag 12 oktober van So You Think You Can Dance en kregen de jury bijna op de tafel. Inmiddels gebruikt Beth het programma om haar versie verder te promoten. Overigens blijft het niet alleen bij covers bij Beth, inmiddels is ze bezig met origineel materiaal.

nog een cover

Mocht Beth het langer dan één week redden, dan is de kans groot dat er naast het origineel van Avicii (deze week op #7), twee coverversies van ‘Wake me up!’ in de Single Top 100 staan. Afgelopen vrijdag zong Aloe Blacc (die op de originele versie de vocalen verzorgd, maar daar geen credit voor krijgt) een akoestische versie van ‘Wake me up!’ in De Wereld Draait Door. Op dit moment wordt die versie flink gedownload en vrijdag weten we of het genoeg is voor een notering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten