zondag 20 oktober 2013

‘Happy’ (nog) alleen in Nederland een hit (met dank aan 3FM)

Pharrell Williams: Happy (1)                      *** eerste week op #1 ***

Met een weekje vertraging (want vorige week hadden we hem al bovenaan verwacht), pakt Pharrell Williams alsnog de eerste plaats met ‘Happy’. Tot dit jaar zat een hogere notering dan een 7e plaats niet in, dat was voor ‘Drop like it’s hot’ van Snoop dogg (in 2004). Twee keer bereikten nummers waarvan Williams de componist en/of producer is, al wel de 3e plaats: ‘Hot in herre’ van Nelly (in 2002) en ‘Give it 2 me’ van Madonna (in 2008).

2013 slaat echter alles. In april (1x) en mei (2x) scoorde Williams zijn eerste #1-hit met ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I.. Daarnaast stond ‘Get lucky’ van Daft punk in dezelfde maanden vier weken op de 2e plaats. En nu met ‘Happy’ scoort hij eindelijk zijn eerste eigen #1-hit.

film

Pharrell Williams schreef ‘Happy’ voor de film ‘Despicable me 2’. In 2010 had hij ook al het nummer voor het eerste deel geleverd: ‘Despicable me’. In juni van dit jaar bracht onze eigen Mainstreet een Engels/Nederlandse versie uit van het nummer, bestemd voor de Nederlandse versie van ‘Despicable me 2’ en bereikte de 15e plaats.

3FM

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om ‘Happy’ op single uit te brengen. Dat het wel gebeurd is, danken we aan Basyl de Groot, music director van 3FM. Toen de soundtrack van ‘Despicable me 2’ verscheen, viel hem ‘Happy’ al op en zette hij het in de playlist op Spotify, die veel wordt beluisterd tijdens de vakantie. Elke woensdag kiezen de dj’s van het station een nieuwe Megahit. In de zomer komt er echter weinig uit, waarop Basyl het nummer van Pharrell voorstelde. Dat sprak de anderen wel aan en kozen het tot Megahit.

grillig verloop

Op 10 augustus kwam ‘Happy’ binnen op #31, steeg daarop naar #17, #13, maar viel toen terug naar #15. Vervolgens steeg het naar #8, maar viel terug naar #12. Na twee weken op #11, steeg het ineens door naar #8, #2 en deze week naar de eerste plaats. De stijging de laatste weken is mede te danken aan het gebruik van ‘Happy’ in een reclamespot van luchtvaartmaatschappij Transavia. Al met al is ‘Happy’ (nog) alleen een hit in ons land.

De voorlaatste #1-hit uit een film was op 26 december 2012, ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel uit de film ‘Het bombardement’.

2 opmerkingen:

  1. Is het mogelijk om een #1 in de top100 singles alleen met streaming?

    Roguactuary

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, dat is nu niet mogelijk. En dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren. Als een nummer (zoveel) gestreamd wordt, zal er ook een download van zijn.

    BeantwoordenVerwijderen