zondag 29 juni 2014

DuoNL op de Braziliaanse tour

#83 DuoNL: Ritme van de mambo

Van DuoNL zal je niet snel een WK-single verwachten. Om toch een beetje van de sferen mee te proeven, komt het duo, bestaande uit Christian & Williejan van der Linden, met een Braziliaanse cover. ‘Ritme van demambo’ is een Nederlandse versie van het Spaanstalige nummer ‘¿Quién será?’ van de Mexicaanse componist en bandleider Pablo Beltrán Ruiz die het in 1953 opnam met zijn Pablo Beltrán Y Su Orchestra.

Het jaar daarop schreef Norman Gimbel een Engelstalige tekst op het nummer, dat de titel ‘Sway’ meekreeg. In datzelfde jaar nam Dean Martin het op (#15 USA). Pas in 1999 kreeg het ook een notering in Nederland. Daarvoor waren de producers van Shaft verantwoordelijk.

Zij gebruikten de versie van Rosemary Cloony uit 1959, van haar elpee A Touch Of Tobasco, dat ze opnam met Perez Prado (onder andere componist van ‘Mambo no.5’ van Lou Bega). Het probleem was echter dat Shaft de rechten niet kreeg om hun versie uit te brengen. En dus benaderden ze in juli 1999 de Amerikaanse jazzzangeres Donna Canale, die het nummer inzong. Shaft kwam tot #13. In 2009 werden diverse remixen van ‘Sway’ gemaakt en scoorde Shaft opnieuw, nu tot #51.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten