zondag 29 juni 2014

Megaman bij week 26 – 28 juni 2014

Alvorens we de Megaman van deze week aan je voorstellen, duiken we even terug in de tijd. Het is deze week precies 40 jaar geleden dat de Nationale Hitparade (NHP), voorloper van de Single Top 100, van start ging. Op donderdag 27 juni 1974 was de eerste radiouitzending van de NHP, voorheen Daverende Dertig. Inhoudelijk veranderde er niet veel, dat kwam pas later.

TV

Naast een naamsverandering gebeurde er nog wat in hitland. Vier dagen later, op maandag 1 juli was de NHP te zien in AVRO’s Toppop. Voorheen hanteerde Toppop een top 20 die door kijkers was samengesteld. Deze verandering betekende dat in principe alle nummers konden langskomen, dus ook Nederlandstalige nummers, die anders niet aan bod kwamen.


Een hitparade gebaseerd op verkochte singles, wekelijks op tv, dat kenden we nog niet in Nederland. Het was zo’n beetje de enige mogelijkheid om de artiesten achter de laatste hits te zien. Veel dj’s van nu zijn opgegroeid met de hits uit de NHP.

naar het volk

Het idee voor de Nationale Hitparade kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In 1973 bestond de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra 60 jaar. Om de organisatie meer naar het volk te brengen, werd het idee geopperd om de hitlijst van de publieke omroep (de Daverende Dertig van Felix Meurders) onder Buma/Stemra te laten vallen. Maar er speelde meer.

zeezenders

Rond 1974 zag het er naar uit dat de zeezenders (Veronica en Noordzee) door de politiek gedwongen zouden worden te stoppen met uitzenden. Daarmee zou ook de Top 40 van Veronica verdwijnen, een belangrijk promotiemiddel voor de platenmaatschappijen. Deze zagen de bui al hangen, en hadden wel oren naar het plan van Buma/Stemra. De AVRO was bereid om de (nieuwe)lijst op tv te gaan uitzenden en daarmee waren alle voorwaarden geschapen voor de start van de Nationale Hitparade.

Dat het uiteindelijk anders afliep, de Top 40 ging door, Toppop stopte in 1978 met de NHP (pakte het in 1986 wel weer op) en de barsten in de eenheid van de publieke omroep, is een ander verhaal. Feit is, dat met de start van de NHP het fundament is gelegd voor de huidige Single Top 100. Zonder de NHP had deze waarschijnlijk niet meer bestaan.

De volledige ontstaansgeschiedenis van de NHP kun je lezen in het boek ‘Mega Top 50 presenteert 50 jaar hitparade - zoals wekelijks uitgezonden bij de publieke omroep tussen 1963 en 2013’, dat vorig jaar is verschenen.

En nu over naar de Megaman van deze week, met daarin: René Froger neemt oranjestokje over van Gerard Joling.

En verder:
Grootste hit voor B-brave, DuoNL op de Braziliaanse tour, Jason Mraz heeft een relatie met vier vrouwen, komediant schrijft dé zomerhit van 2014 en John Mayer bewondert Beyoncé.

In de Album Top 100 zijn the Common linnets na zes weken hun eerste plaats kwijt. Aan wie? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Vrijdag weten we of dat verandert én of er weer een andere WK-hit op #1 staat. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten