vrijdag 4 juli 2014

Hitflits: #1-album voor 5 seconds of summer

Twee weken geleden was 5 seconds of summer nog in ons land, en mocht de boyband het voorprogramma verzorgen van One direction. Vorige week werden drie nummers van het debuutalbum van 5 seconds of summer vrijgegeven, die alle drie een notering kregen in de Single Top 100. Deze week gaan twee nummers op herhaling. Allemaal leuk natuurlijk, maar ze gaan natuurlijk voor de hoofdprijs en die pakken ze deze week, want het album 5 Seconds Of Summer komt deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100! Ze zijn daarmee de zevende boyband na Doe maar, Take that, Backstreet boys, Boyzone, One direction en Mainstreet.

TOP 5

  1. e.w.     5 seconds of summer: 5 Seconds Of Summer
  2. (1)       Nick & Simon: Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon
  3. (2)       Ed Sheeran: X , aanstaande zondag zijn tweede Britse #1-notering
  4. (30)     Marco Borsato: Duizend spiegels
  5. (3)       the Common linnets: The Common Linnets
Hier volgt het restant eerste weeks noteringen:
#9 George Ezra: Wanted On Voyage
#21 Cosmic gate: Start To Feel
#26 Hillsong: No Other Name
#31 David Gray: Mutineers
#60 Steven Wilson: Cover Version
#80 Saga: Sagacity
#82 Jethro Tull: A Passion Play (album uit 1973, nu geremastered)

En dan nog twee albums die een feestje hebben te vieren:
#64 Pink floyd: The Dision Bell 20th Anniversary Edition (1994: 16 wkn./-1)
#36 Bon jovi: New Jersey Special 25th Anniversary Edition (1989: 11 wkn./73)

SINGLES

TOP 5

  1. (2)       Gerard Joling: Rio (terug op #1 / tweede week)
  2. (1)       René Froger: Juich voor Nederland!
  3. (4)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  4. (9)       Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
  5. (3)       Dotan: Home
De eerste weeks noteringen van deze week op een rijtje:
#34 Hozier: Take to the church
#71 Maroon 5: Maps
#72 Deorro: Five hours
#80 Magic!: Rude
#85 X ambassadors: Jungle
#90 Jason Mraz: It’s so hard to say goodbye to yesterday
#98 MKTO: Classic

Brits succes overgewaaid naar Nederland

Vorige week kwam ‘Gecko (overdrive)’ van Oliver Heldens x Becky Hill binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade. In de eerste week gingen er 76.517 stuks van over de (digitale) toonbank. Het was daarmee de achttiende Nederlandse act met een #1-hit in de Britse hitparade. Bij ons kwam de instrumentale versie, ‘Gecko’ geheten, in mei niet hoger dan de 32e plaats. Dankzij het nieuws rond de Britse #1, komt ‘Gecko (overdrive)’ binnen op #82.

ook streaming in Britse hitparade

‘Gecko (overdrive)’ van Oliver Heldens x Becky Hill was de allerlaatste #1 in de meer dan 60-jarige Britse historie … gebaseerd op verkochte aantallen singles (fysiek) en downloads. Vanaf deze week is Groot-Brittannië ook om en worden streams meegenomen voor een notering. In tegenstelling tot Nederland waar (bijna) nooit cijfers naar buiten komen, zijn ze er daar heel open over. De streams tellen mee in een verhouding 100:1 ten opzichte van downloads, fysieke singles etc.

Volgens de voorlopige singlelijst van vrijdagochtend zal ‘Problem’ van Ariana Grande feat. Iggy Azalea de eerste #1 worden die niet meer alleen gebaseerd is op verkochte aantallen. Qua streams pakt ‘Problem’ slechts een kleine 2%, dus echt revolutionair is deze #1 dus niet.

streams overstijgen downloads

Vorige week werd bekend dat het aantal streams in Nederland het aantal downloads is gepasseerd. Sinds een jaar worden voor de Single Top 100, streams in een bepaalde verhouding meegenomen, volgens een bepaalde wegingsfactor. Nu de streams het aantal downloads overstijgt, zal dit zeker gevolgen hebben voor de samenstelling van de Single Top 100 en zal deze wegingsfactor worden aangepast.

Tot zover deze Hitflits. Morgen kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumflitsen en daarna dé wedstrijd natuurlijk. Wij melden ons na het weekend met een nieuwe Megaman. O ja, let nog even op het codewoord voor Jack van Gelder: stokstaartjesconferentie! Fijne wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten