zondag 9 oktober 2011

Amatorski zijn geen amateurs meer

Amotorski: Soldier (78)

In april werd ‘Soldier’ van Amatorski op vinyl uitgebracht ter gelegenheid van Record store day. Die dag, sinds 2010 op de derde zaterdag in april, is de dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren. Daarnaast worden er op die dag exclusieve vinyl (!) platen verkocht. In Vlaanderen bereikte ‘Soldier’ de 33e plaats. Voor het eerst zal er dit jaar een tweede Record store day zijn, op 25 november, genaamd ‘Black Friday’, dat is de dag na Thanksgiving. Op die dag geen uitverkoop zoals in Amerika, maar wel exclusieve releases.

Amatorski is een band uit België dat bestaat sinds 2008, en vernoemd is naar het Poolse woord voor amateuristisch. Nadat ze in 2010 de finale hadden bereikt van ‘Human’s rock rally’, een tweejaarlijkse wedstrijd voor rockbands, georganiseerd door het Vlaamse weekblad Humo, was het snel gedaan met het ‘amateurisme’. Bekende namen die deze wedstrijd wonnen zijn: Novastar (in 1996), Das Pop (in 1998).
Alle vier de bandleden van Amatorski schreven mee aan ‘Soldier’, afkomstig van het tweede album ‘Tbc’, deze week binnen op #37. Dat album werd opgenomen in het Track Muziekcentrum in Kortrijk en in de slaapkamer van Inne Eysermans (zang, gitaar, piano, accordeon). De andere drie leden van Amatorski zijn Sebastiaan van den Branden (zang, gitaar), Hilke Ros (contrabas, synthbas) en Christophe Claeys (drums, vibrafoon, trompet).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten