vrijdag 14 oktober 2011

Hitflits: Gotye feat. Kimbra even terug op #1; Ryan Adams scoort zijn beste album

Vorige week sprintte ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit nog van de negentiende naar de eerste plaats. Het nummer weet echter niet langer dan één week die plaats vast te houden en verliest 40% ten opzichte van de nieuwe #1.

En die is niet helemaal nieuw, want ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra pakt na een afwezigheid van twee weken, zoals verwacht, de eerste plaats terug in de Single Top 100. De download van het nummer is sterker dan alle downloads + fysieke cd-singles van Jan Smit samen! ‘Somebody that I used to know’ staat nu voor de derde week bovenaan en dat kunnen er nog veel meer worden …

Als die volgende week niet weggekaapt wordt door ‘Video games’ van Lana Del Rey, dat na drie dagen dat het nummer gedownload kan worden, de hoogste eersteweeks is op #3. Het nummer was afgelopen week de 3FM Megahit, en ook andere radiostations hebben het op hun playlist gezet. Sindsdien vliegt het nummer door de downloadlijsten. Achter Lana Del Ray gaat de 24-jarige Amerikaanse Elisabeth ‘Lizzy’ Grant schuil, die in 2009 een album met dancenummers opnam onder haar eigen naam.

Drie weken geleden was de vaart er even uit van ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel. Nadat het nummer via 60 en 32 naar #18 was gestegen, bleef het daar staan. Vorige week kwam er weer beweging in en steeg het nummer naar de twaalfde plaats. Die beweging zet zich deze week voort, want ‘Ik neem je mee’ stijgt in de zesde week de top 10 en belandt op de zevende plaats.

En dat is een opsteker voor Gers Pardoel, die in mei ‘Morgen ben ik rijk’, zijn eerste single zag stranden op #61. Daarvoor stond hij wel twee keer in de top 10, maar dat waren nummers van en met anderen: ‘Broodje bakpao’ (#1 in 2009) van the Opposites & Sef en ‘Ik ga hard’ (#8 begin dit jaar) van the Partysquad & Adje & Reverse. Nu nog een notering voor het album ‘Deze wereld is van jou’ en 2011 kan niet meer stuk voor Gers! Op 4 november staat hij in het voorprogramma van een éénmalig concert van Guus Meeuwis in Paradiso in Amsterdam.

Als we een blik op de andere eersteweeks noteringen werpen, zit daar vooralsnog geen #1-kanshebber bij. Hier zijn ze:
#22 Byentl feat. Tarif: Maniac of love
#28 David Guetta feat. Usher: Without you
#45 Joe Goddard feat. Valentina: Gabriel
#71 Elvis Presley: Pocketful of rainbows (Spankox remix)
#72 Wesley Klein: Jij bent te gek voor mij
#74 Pioneers of love: Fear of heights
#78 de Sjonnies: Smurfenlied
#93 Roy Raymonds: Lalala liedje
#98 Olly Murs feat. Rizzle kicks: Heart skips a beat
#99 Nneke: Heartbeat
#100 Guus Meeuwis: Als ze danst

Over naar de albumlijst, waarin vorige week de zevende run bovenaan begon van ‘21’ van Adele. De zesde run, in september, duurde slechts één week, maar deze week boekt ze al weer een tweede week achter elkaar op de eerste plaats. In totaal staat het album nu voor de 29e week bovenaan de Album Top 100. De grote vraag is natuurlijk, pakt ze volgende week die 30e en evenaart ze daarmee ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald? Of is er nog een album dat net even sterker is. Ter info: ze heeft nog maximaal twee weken de vrije hand om het record van Caro te breken, want daarna is het de beurt aan ‘Mylo xyloto’ van Coldplay.

We hebben het hier al vaker gehad over de verrichtingen van Adele in het buitenland. Wereldwijd zijn er meer dan 10 miljoen stuks van verkocht, waarvan wij er ruim 200.000 voor onze rekening namen. In veel andere landen is ‘21’, weliswaar met andere aantallen, het bestverkochte album van het jaar. Daarnaast heeft ze bij ons met ‘Rolling in the deep’ de hit van het jaar te pakken.
In de Verenigde Staten van Amerika is dat nummer tot nu toe ook het meest gedownlooade nummer dit jaar en in Groot-Brittannië is dat ‘Someone like you’. Per saldo scoort Adele dus in beide landen het bestverkochte album én de bestverkochte single/download. We hebben nog een kleine drie maanden te gaan en als er geen acts zijn die het beter doen dan Adele nu, zal ze met dit dubbele hitfeit the Beatles evenaren. Die scoorden in 1964 zowel bij de Amerikanen als de Britten het bestverkochte album én single!

Hoewel ‘Ashes & fire’ van Ryan Adams op #2 binnenkomt, verkoopt bijna de helft minder dan ‘21’ van Adele. Maar dat deert Adams vast niet, want het album is wel zijn best genoteerde; tot deze week kwam hij niet verder dan de 37e plaats, in 2007 met ‘Easy tiger’. ‘Ashes & fire’ is zijn dertiende studioalbum in elf jaar tijd (!), dat zonder de invloed van de Britse folkzangeres Laura Marling heel anders had geklonken. Adams had de nummers al zo’n beetje af, toen producer Ethan Johns (zoon van zijn producer Glyn Johns), hem het album ‘I speak because I can’ van Marling stuurde. Adams was daar zo van onder de indruk, dat hij 80% van de nummers voor ‘Ashes & fire’ herschreef tot wat het nu zijn geworden. Voor Adams zelf was het een overwinning: het gaf hem weer zelfvertrouwen om goede nummers te schrijven. Op 4 november geeft Adams een concert in het Chassé theater in Breda.

En dan de andere eersteweeks noteringen deze week:
#8 Pete Philly: One
#12 Peter Gabriel: New blood
#14 Evanescence: Evanescence (in de Britse albumlijst kwam het afgelopen zondag op #1 binnen)
#17 Björk: Biophilia
#22 Tijl loves klassiek: De sleutel tot de schatkamer van de klassieke muziek
#29 Stef Bos: Minder meer
#35 Ralf: Moving on
#46 Ben Howard: Every kingdom
#54 Stef Ekkel: Gezelligheid kent geen tijd
#56 Renske Taminiau: Move me, tweede album van Nederlandse zangeres die haar studie geneeskunde opgaf voor een studie aan het conservatorium
#62 Jason Derülo: Future history
#64 Fatourmata Diawara: Fatou
#70 Mayer Hawthorne: How do you do
#74 Radiohead: TKOL rmx 1234567
#85 Joe Jonas: Fastlife
#90 Cliff Richard: Soulicious – the soul album
#99 Eric Vloeimans & Florian Weber: Live at the concertgebouw

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten