zondag 9 oktober 2011

Jan Smit weer #1 dankzij cd-single

Jan Smit: Hou je dan nog steeds van mij (1) *** eerste week op #1 ***

Na een voorzichtige start, vorige week op #19, stoot ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit deze week door naar de eerste plaats, dankzij de fysieke cd-single, waarover zo dadelijk meer. Een betere aftrap had Jan zich niet kunnen wensen van zijn 15-jarig jubileum, dat over drie weken een vervolg krijgt met de dubbel-cd met bonus dvd ‘15 Jaar hits’, waarop al zijn #1-hits plus achttien bekende liedjes staan.

In de Download Top 50 zakt ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van de 16e naar de 37e plaats, dus van de download hoeft Jan het niet te hebben. Nee, het is weer de fysieke cd-single die Jan een #1-hit oplevert. Begin dit jaar gebeurde dat met ‘Niemand zo trots als wij’ dat binnenkwam op de eerste plaats.

alles voor een #1-hit

Voor de cd-single van ‘Hou je dan nog steeds van mij’ is weer alles uit de kast gehaald. Er zijn twee versies, elk, met naast de videoclip, covers van anderen. Op de eerste cd-single staan de nummers ‘Amor amor amor’ (André Hazes), ‘Paradijs’ (Frank Boeijen) en ‘Zelfs je naam is mooi’ (Henk Westbroek). Op de tweede ‘Hollywood’ (Michael Bublé), ‘Quando quando quando’ (Tony Rensis) en ‘Wild montana skies’ (John Denver).

tweede gouden plaat

Beide cd-singles konden apart besteld worden, maar ook per twee. Dat hebben de fans massaal gedaan en zei zorgen er voor dat het nummer naar de eerste plaats stijgt. Daarnaast deed Jan de afgelopen week niet minder tien instores, waar de singles gesigneerd konden worden.
Het uiteindelijke resultaat is een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 10.000 cd-singles, die hem afgelopen vrijdag in het programma ‘Koffietijd’ werd uitgereikt door presentatrices Quinty Trustfull en Pernille la Lau. En daarmee krijgt Jan dit jaar zijn tweede gouden plak; de eerste was begin dit jaar voor de fysieke cd-single ‘Niemand zo trots als wij’, dat ook binnen één week goud was.

Jan Smit vs Marco Borsato

‘Hou je dan nog steeds van mij’ is de veertiende #1-hit voor Jan, waarmee hij nog twee verschilt met Marco Borsato, die er tot nu toe zestien scoorde. De eerste #1-hit van Jan was ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ dat hij scoorde in 1997 op elfjarige leeftijd. Op 31 december (hé, de trouwdag van René & Natasja Froger) zal Jan zijn 26e verjaardag vieren. Dat betekent dus dat Jan in ruim veertien jaar veertien #1-hits scoorde. Marco had daar iets meer dan veertien jaar voor nodig.

één van de drie

Doordat ‘Hou je dan nog steeds van mij’ vorige week nog alleen als download beschikbaar was, kwam het slechts binnen op de negentiende plaats. De sprong naar #1 deze week, is nog maar twee keer eerder gemaakt. De eerste keer was op 8 mei 1982: Nicole, winnares van het Eurovisie Songfestival met ‘Ein bißchen Frieden’. De tweede keer is ruim een jaar geleden, op 2 oktober 2010: Bruno Mars met ‘Just the way you are’. Het is pas de eerste keer dat Jan twee weken nodig had om de eerste plaats te bereiken. Acht keer was dat in één keer, drie keer in drie keer en één keer in vijf weken tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten