zondag 22 april 2012

60ste notering voor bijna oudste r&r band van Nederland

Golden earring: Still got the keys to my first Cadillac (66)

De afgelopen jaren werd the Golden earring voornamelijk geassocieerd met ‘ouwe lullen muziek’, verpakt in een (semi)akoestisch jasje. In de serie ‘Naked thruth’, het bekende werk maar dan zonder versterkers, brachten ze er maar liefst drie uit. Vorige maand verscheen het album ‘From heaven from hell’, ook met oud werk, dat alleen op vinyl verkrijgbaar was en een weekje op #85 stond.
Maar er is nog hoop, want op 11 mei komen de groep, vernoemd naar het nummer ‘The golden earrings’ van Peggy Lee uit 1947, met het album ‘Tits ’n ass’, opgenomen in de State Of The Ark studio in de buurt van Londen. Het album is het eerste met nieuw werk sinds ‘Paradise in distress’ uit 1999. ‘Still got the keys to my first Cadillac’ is daarvan de eerste single en hun 60e notering.

rem op inspiratie

Waarom heeft het zolang geduurd vroeg Entertainment Business aan George Kooymans? George, in 1961 oprichter van de band: “We zijn wel blijven optreden, maar qua inspiratie en nieuwe ideeën leek het wel alsof de rem er bij ons op zat.” Daarnaast had hij een tijdje te kampen met stemproblemen waardoor de opnamen voor het nieuwe album uitgesteld moesten worden. Volgens George is het nieuwe album een echte rock ’n roll plaat geworden, waar ze zeer tevreden over zijn.

Tot deze week stond the Golden earring qua hits op gelijke hoogte met BZN, elk 59 noteringen. Vanaf deze week is BZN gepasseerd en staat de rockgroep met 60 noteringen op een vijfde plaats in de ranglijst van nationale en internationale artiesten met de meeste hits (exclusief heruitgaven). Hier volgt de top 5:
#1 Vader Abraham: 66
#2 Normaal: 65
#3 Madonna: 62
#4 Rolling stones: 61
#5 Golden earring: 60

Overigens is the Golden earring niet de oudste r&r band van ons land. Dat zijn the Bintangs, die in 1961 zijn gestart en dus 51 jaar bestaan. (met dank aan Muziek_Museum).

1 opmerking:

  1. Golden Earring inderdaad een oude band, maar niet de oudste in Nederland.
    Bintangs bestaan dit jaar 51 jaar!

    BeantwoordenVerwijderen