zondag 22 april 2012

Gerard van Maasakkers geeft zich bloot en wint prijs

Gerard van Maasakkers: Zomaar onverwacht (72)

Afgelopen maandag, 16 april 2012, werd ‘Zomaar onverwacht’ van Gerard Maasakkers verkozen tot beste theaterlied van het afgelopen seizoen en kreeg het de Annie M.G. Schmidtprijs. Het lied maakt onderdeel uit van zijn programma ‘Lijflied’, waarmee hij in de theaters is te zien. De liedjes op zijn vijftiende gelijknamige album, dat deze week op herhaling gaat op #66, zijn tijdens drie avonden opgenomen.

bevestiging

Volgens de jury, bestaande uit Cor Bakker, Nel Oskam, Frank van Pamelen, Marjolein Touw en voorzitter Jacques Klöters, is ‘Zomaar onverwacht’ “een ontroerend en verrassend subtiel lied dat getuigt van het leven, in huiselijke taal die bijna van ons is, maar net niet, gedragen door een prachtige melodie en een originele akkoordengang.” Maasakkers had nooit verwacht dat hij met dit lied de prijs zou winnen. Hij hoopte er wel stilletjes op maar dan met ‘Koffie’ of ‘Klein Gerard’, liedjes die hij in overleg met zijn impresariaat had ingezonden.

persoonlijk

“Het is gek om een prijs te winnen voor een liedje dat eigenlijk een hele verdrietige periode vertegenwoordigt. Dit liedje is zo persoonlijk, zo onder de huid. Het komt wel heel dichtbij. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van het nummer, maar ik schroom altijd om een té persoonlijk verhaal te vertellen. Het is weer een kroon op mijn werk. Je krijgt toch een soort bevestiging: wat je maakt is goed.”
De prijs, een beeldje en een bedrag van € 300,--, is niet alleen voor Gerard van Maasakkers, die de tekst van het lied schreef en het zingt, maar ook voor Egbert Derix, die met de muziek kwam. Toen Maasakkers de muziek hoorde, moest hij denken aan de verbroken relatie en spraken beide over liefdesverhoudingen die eindigen en de herinneringen die dat met zich mee brengt.

geen schuld

In dagblad Trouw zegt Maasakkers over het nummer: “Ik schreef de tekst in Bretagne tijdens een wandelvakantie. Het was de dag voordat mijn vriend zou komen om over onze relatie te praten. Je weet wat er gaat gebeuren, maar het is nog niet zover. En je hebt al heimwee naar de mooie dingen die je samen hebt beleefd.

Die gedachte achter ‘Zomaar onverwacht’ geeft het lied een zekere spanning: je weet dat het onvermijdelijk is en toch anticipeer je al op het einde. Niemand krijgt ook de schuld, het is zo gelopen. Ik heb het niet mooier gemaakt, maar ook niet slechter.” Zijn ex-vriend kwam afgelopen week over uit Frankrijk om de uitreiking bij te wonen. Maasakkers schreef de tekst in het Brabants, zijn moerstaal.

Officieel is ‘Zomaar onverwacht’ de eerste hitsingle van Gerard van Maasakkers (Nuenen, 26 maart 1949). Vier jaar geleden had hij echter – compositorisch – al een #1-hit te pakken. De tekst van zijn nummer ‘As ge ooit’ uit 2005 gemaakt op het nummer ‘Deeper shades’ van JW Roy, werd destijds veranderd in ‘Als je ooit eens terug kan’ van artiesten verzameld onder de naam Ticket for Tibet, dat de eerste plaats bereikte.

jubileum

Het was de twintigste keer dat de Annie M.G. Schmidtprijs werd uitgereikt. Naar aanleiding hiervan heeft kleinkunstkenner Daan Bartels gesprekken gevoerd met bijna alle winnaars en dat gebundeld in het boekje ‘20 jaar Annie M.G. Schmidtprijs 1991 – 2011. 20 verhalen over 20 bekroonde liedjes’. Eerdere winnaars zijn onder andere Wende Snijders, Brigitte Kaandorp en Spinvis. Erik de Jong, echte naam van Spinvis, kreeg de prijs in 2003 voor zijn liedje ‘Voor ik vergeet’ dat werd uitgevoerd door cabaretière Lenette van Dongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten