zondag 22 april 2012

Xander de Buisonjé verandert van platenmaatschappij en taal

Xander de Buisonjé: Life (83)

Na acht Nederlandstalige hits, waarvan ‘Dit is jouw dag’ het verst kwam (#14 in 2011), maakt Xander de Buisonjé de overstap naar het Engels. Niet dat hij dat van plan was, maar het kwam op zijn weg. Vorig jaar maakte hij de overstap van platenmaatschappij SONY naar CNR.

Vervolgens werd hij voorgesteld aan de Amerikaanse componist Charles Randolph ‘Randy’ Goodrum, die nummers heeft geschreven voor onder anderen Chaka Khan, Chicago, Agnetha Faltskog en George Benson. Bij ons werden drie (mede)composities van Goodrum een hit: ‘You needed me’ (3x een hit, origineel door Anne Murray, #22 in 1978), ‘I’ll be over you’ (Toto, #38 in 1986) en ‘Melanie’ (Toto, #64 in 1999). Met Goodrum, inmiddels 64 jaar, schreef Xander vier liedjes, waaronder ‘Life’, zijn eerste Engelstalige hit.

Engels denken

Voor Xander is de overstap naar Engels een logische stap. Ten tijde van Volumia! schreef hij de nummers vaak in het Engels, omdat dat hem makkelijker afging dan in het Nederlands. Zo was de tekst van ‘Afscheid’ (#4 in 1998) aanvankelijk Engelstalig, en werd later besloten om er een Nederlandstalige versie van te maken.

risico’s durven nemen

Xander de Buisonjé: “Ik voelde me nooit helemaal 100% vertrouwd met Engelse teksten, totdat ik werd voorgesteld aan Randy Goodrum. Hij heeft fantastische teksten geschreven. Dat ik met zo iemand samen mag werken was toch wel het laatste zetje om definitief te besluiten in het Engels te gaan zingen. Als je zo’n man achter je hebt staan, dat doet wel wat.” Overigens heeft Xander geen ambities omdat hij het buitenland wil veroveren. Xander: “Ik zie mezelf als een creatief mens en als creatief mens moet je jezelf blijven verrassen. Je moet risico's durven nemen.”
‘Life’ is de voorloper van een heel Engelstalig album dat in september moet verschijnen en in Stockholm, Zweden is opgenomen. Het betekent niet dat hij nooit meer in het Nederlands zingt. In tegendeel, hij vindt het altijd heerlijk om zijn grote succesnummers te zingen en blijft dat ook lekker doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten