vrijdag 27 april 2012

Hitflits: Trijntje Oosterhuis en Triggerfinger houden stand

Het kon deze week alle kanten opgaan. Gedurende de week hebben zowel the Kyteman orchestra als Jason Mraz aan de eerste plaats geknabbeld van Trijntje Oosterhuis. Tot het laatst bleef het spannend, maar geen van beide is er ingeslaagd de eerste plaats te bemachtigen. En dus blijft ‘Wrecks we adore’ van Trijntje Oosterhuis, vorige week binnen op #1, op de eerste plaats staan van de Album Top 100. Het overwicht op de voormalige #1, ‘’The Kyteman orchestra’ dat van 3 naar #2 stijgt, is ruim 15%.

Afgelopen zaterdag, 21 april 2012, vond voor de derde keer Recordstore day plaats. Tijdens deze dag waren in 80 platenzaken (want er wordt nog steeds vinyl verkocht) optredens van diverse Nederlandse artiesten en werden unieke nummers op cd of elpee aangeboden. Bij aankoop van € 20,-- kreeg je er de vinylsingle ‘B-kantje’ van Spinvis bij, dat hij speciaal voor deze dag had opgenomen. Volgens coördinator Marlein Parlevliet is de dag goed verlopen en zijn er goede resultaten behaald. We zien dat aan de volgende noteringen:
#19 Blaudzun: Heavy flowers
#24 Head, heart & hands
#33 Chef ‘Special: One for the Mrs.
#32 Case Mayfield: The many colored beast
#40 Face tomorrow: Face tomorrow
#48 Splendid: Connect back to the stars

Met uitzondering van het album van Blaudzun, dat van 45 naar #19 stijgt, gaan de andere albums allen op herhaling. Met Case Mayfield is nog wat bijzonders aan de hand, want hij verbeterde die dag het aantal instores op één dag met twee optredens. Vorig jaar deed Eefje Visser er negen.

Dan volgen hier de eersteweeks noteringen:
#9 Mon amour: Sing me a song [NL]
#12 Rufus Wainwright: Out of the game
#16 Arjen Anthony Lucassen: Lost in the new real [NL]
#38 Shaking godspeed: Hoera [NL]
#54 Avant la lettre: Belief [NL], groep uit Amsterdam
#55 ABBA: The visitors deluxe edition
#61 Minus of the tiger: Minus the tiger [NL],begonnen als huiskamerproject door Anne Broekman en haar man Maarten Besseling (tevens producer van In a cabin with)
#64 Nino: Stille wateren diepe gronden [NL]
#85 Paradise lost: Tragic dol, Britse metalband
#86 Paro Stelar: The princess, 37-jarige dj/producer uit Oostenrijk, echte naam: Marcus Füreder

kinderliedjes

In het bovenstaande rijtje mist het album ‘Walla kristalla – liedjes van overal’ van Saartje van Camp dat binnenkomt op #45. Saartje komt uit Sint-Job-in’t Goor, en studeerde cello aan het Leuvense Lemmensinstituut. Na een cursus in Zwitserland belandde ze in Nederland. Via haar leraar kreeg ze een klus, ze mocht als celliste optreden met Spinvis. Ze is onder andere te horen op het nummer ‘Lupo Thomas’. Saartje is theatermaker en speelde in diverse muziektheaterproducties, werkte samen met dichters Simon Vinkenoog en Ingmar Heytze, is actief in kamermuziekensembles en tangostrijkkwartetten en heeft haar medewerking verleend aan kindervoorstellingen.

fiets

Op een dag fietste ze in Amsterdam langs een gemengde school en hoorde kinderen uit verschillende landen oer-Hollandse Sinterklaasliedjes zingen. Dat maakte haar nieuwsgierig naar de liedjes die de ouders en grootouders van deze kinderen thuis voor hen zouden zingen. Gedurende twee jaar maakte ze in Amsterdam opnamen van kinderliedjes van over de hele wereld. Overal vroeg ze mensen om voor haar te zingen en zo verzamelde ze meer dan driehonderd liedjes uit meer dan dertig landen.

Saartje koos vijftien liedjes uit in diverse talen, waaronder Russisch, Chinees, Arabisch, Surinaams, Grieks, Pools en Moluks. Deze werkte ze uit met de muzikanten Oene van Geel, Michiel van Dijk. Brice Soniano, Afra Mussawisade, Sanne van Delft, Nout IngenHousz, Jurgen de Bruyn en Spinvis. Sommige liedjes zijn opnieuw ingezongen of voorzag ze van een tweede stem. Veel van de buitenlandse teksten zijn vertaald of aangevuld met nieuwe strofen. Samen met Spinvis produceerde ze het album, die ook als muzikant te horen is. Hij bespeelt onder andere blaadjes, takjes, theelepeltjes en een fietsbel! Het album is al in november verschenen

Nog even over naar de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin blijft ‘The ultimate collection’ van Whitney Houston het bestverkochte album, in totaal voor de zevende week.

Daarnaast zijn er twee opvallende noteringen in deze lijst. De eerste, op #11, is ‘Greatest hits’ van the Band, een album uit 2000. Aanleiding voor deze notering is het overlijden van drummer/zanger Levon Helm, op donderdag 19 april 2012. De andere notering die opvalt is ‘At home’, het eerste album van Shocking blue uit 1969, dat in maart 1970 de 4e plaats bereikte. Op het album staan onder andere de hitsingles ‘Venus’ en ‘Long and lonesome road’. Aanleiding voor deze notering is een aflevering van het tv-programma ‘Classic albums’, afgelopen zaterdag. Daarin deed zanger/componist Robbie van Leeuwen, het een en ander uit de doeken en speelde sinds 27 jaar weer gitaar.

In de Single Top 100 is alles bij het oude gebleven. Dat wel zeggen aan de kop, want nog steeds prijkt ‘I follow rivers’ van Triggerfinger bovenaan, nu al voor de achtste week. De voorlaatste keer dat een nummer het minstens acht weken volhield was in 2009: ‘Halleluja’ van Lisa, dat zelfs tien weken bovenaan stond. De kans dat Triggerfinger dat aantal ook gaat halen, wordt met de week groter. Zeker nu het Carly Rae Jepsen het met ‘Call me maybe’ weer niet gelukt is, ze blijft #2 op 26%. Vlak daaronder (op bijna 1%), volgt de andere kanshebber, ‘Balada’ van Gusttavo Lima, gestegen van 28 naar #3.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘New age’ van Marlon Roudette dat in de 13e week van 11 naar #10 stijgt. Aan de rand van de top 10, gestegen van 21 naar #11, is ‘Kom maar op’ van Jeroen van der Boom.

Rest nog een uniek hitfeit: een artiest die met twee nummers genoteerd staat en beide langer dan 1 jaar. Dat kan niet anders dan Adele zijn. Het zijn de nummers ‘Someone like you’ (op #52 van #54), in de 53e week en ‘Rolling in the deep’ (op #66 van #61), in de 74e week.

Gaan we snel over naar slechts 7 eersteweeks noteringen:
#21 Maroon 5 feat. Wiz Kalifa: Payphone
#23 Rihanna: Where have you been
#56 Henk Bernard: Jij voelt aan als goud
#76 Rinus Werrens: Maria
#77 Willem Barth: Ik wil ’n beetje dit
#91 Twenty 4 seven feat. Stay-C & Lilian: The reason
#97 C2C: Down the road

We gaan weer een lang weekend tegemoet met hopelijk een zomerse Koninginnedag. Kijken of we nog wat leuke cd's op de kop kunnen tikken. Ergens dit weekend melden we ons dan weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten