zondag 14 oktober 2012

Adele aarzelde toen ze werd gevraagd voor Skyfall

Adele: Skyfall (1)      *** hoogste eersteweeks ***

Met een dreun belandt ‘Skyfall’ van Adele op de eerste plaats van de Single Top 100. Het laat daarbij alle andere nummers ver achter zich en verkoopt bijna twee keer zoveel als ‘Gangnam style’ van Psy, dat na twee weken bovenaan naar de tweede plaats zakt. Voor Adele is ‘Skyfall’, na ‘Make you feel my love’ (1x in 2009), ‘Rolling in the deep’ (4x #1 in 2010/2011) en ‘Set fire to the rain’ (1x in 2011), haar vierde #1-hit.

weggevertje

Het gerucht ging al langer dat Adele het thema van ‘Skyfall’ zou zingen. In september 2011 versprak ze zich tijdens een interview met de Britse presentator Jonathan Ross, toen ze zei “Ik ga in november de studio in, duim voor me. Het is eigenlijk een themanummer dat ik moet doen. Uh, dat is een weggevertje hè?”

De opname moest echter wachten, want in november moest ze eerst nog onder het mes voor een operatie aan haar stembanden. In maart 2012 vertelde ze aan een Frans radiostation dat ze tegen het einde van het jaar een nieuwe single zou uitbrengen, maar dat een nieuw album pas tegen 2014 valt te verwachten. Vanaf dat moment kon het dus niet anders dan dat Adele het themanummer zou zingen.

geaarzeld

Het duurde echter nog tot 1 oktober eer Adele het zelf bekendmaakte. Dat deed ze door het plaatsen van een foto op Twitter met de cover van de bladmuziek van ‘Skyfall’. Adele liet weten in eerste instantie te hebben geaarzeld toen ze werd gevraagd voor het themanummer. “Er komt een grote druk op je af, want het is wel een Bond nummer!” Maar nadat ze het script had gelezen, was ze om. Paul Epworth, met wie ze ondermeer ‘Rolling in the deep’ heeft geschreven, had een paar goede ideeën voor het nummer. Achteraf vond ze het dan ook fijn dat ze het toch gedaan had.

007

Vorige week vrijdag, 5 oktober 2012, was het precies 50 jaar geleden dat ‘Dr. No’, de eerste James Bond film uitkwam. En dus was deze dag het ideale moment om ‘Skyfall’, het thema van de 23e film in de reeks, te lanceren. Niet gewoon op 5 oktober, maar om 0.07 uur, nul nul zeven dus.

‘Skyfall’ is opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen met een 77-koppig orkest, waarvoor de Amerikaanse componist/dirigent J.A.C. Redford het arrangement maakte. Het opnemen van de violen was voor Adele één van de trotste momenten uit haar leven.

niet de eerste

Grote namen als Shirley Bassey (zelfs drie keer), Wings, Tom Jones, Nancy Sinatra en Gladys Knight gingen Adele voor, maar geen slaagde erin de eerste plaats te bereiken. Toch is Adele niet de eerste die een #1-hit scoort met een James Bond thema. Een en dertig jaar geleden, op 12 september 1981 steeg ‘For your eyes only’, van de toen nog redelijk onbekende Schotse zangeres Sheena Easton, naar de eerste plaats en bleef daar twee weken staan. Nederland was naast Noorwegen en Zweden het enige land waar dat nummer de eerste plaats haalde. Sheena Easton was de eerste die ook te zien was tijdens titels in het begin van de film.

nog geen Britse #1

Ook dit keer is Nederland er weer vroeg bij, want ‘Skyfall’ staat naast Ierland nog nergens bovenaan de hitparade. Zelfs niet in de Britse hitparade, waar het naar de tweede plaats stijgt.  ‘Don’t worry child’ van Swedish house mafia feat. John Martin is daar de nieuwe #1. Met hun laatste scoren ze hun eerste en tevens laatste #1-hit daar. Hun nummer verkocht zo’n 43.000 exemplaren meer dan ‘Skyfall’, waarvan 176.000 stuks over de (digitale) toonbank gingen. Op 26 oktober gaat de film ‘Skyfall’ in première, dus de kans dat Adele alsnog #1 komt is aanwezig. Anders blijft ze, qua James Bond hits, op gelijke voet met Duran duran die in 1985 met ‘A view to a kill’ ook niet verder kwamen dan de tweede plaats.

Een overzicht van alle James Bond hits vind je hier, waar tevens het ontstaan van James Bond wordt beschreven. De voorgaande 22 themanummers en nummers uit de films staan op ‘Best of Bond … James Bond’, dat op #24 binnenkomt van de Verzamel Album Top 30.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten