zondag 14 oktober 2012

Voor Jake Bugg geen talentenshow

Jake Bugg: Lightning bolt (45)

Hij is nog maar 18 lentes jong, heeft niets met de hedendaagse muziek en klinkt als Bob Dylan. Jake Bugg, geboren als Jake Edwin Kennedy op 29 februari 1994 in de Engelse plaats Nottingham. Jake is dus een schrikkelkind en verkeert in het gezelschap van onder andere de Algrijnse zanger Khaled (1960), rapper Ja Rule (1976) en Mark Foster (1984, Foster the people). En als we het even op Nederland betrekken, dan horen presentatrice Sonja Barend (1940) en actrice Ellen Pieters (1964) daar ook nog bij.

the Simpsons

De interesse voor muziek kreeg hij niet van huis uit, zijn vader is arts, zijn moeder zit in de verkoop, maar na het zien van een aflevering van the Simpsons. Daarin zat het nummer ‘Vincent’ van Don McLean en dat soort liedjes wilde hij ook schrijven. Daarop dook Jake in de geschiedenis van de (rock)muziek en kwam liedjes van the Beatles, Bob Dylan en Jimi Hendrix tegen.

geen talentenshow

Van zijn oom had Jake Bugg een akoestische gitaar gekregen en op zijn dertiende schreef hij zijn eerste liedje. Op school raden ze hem aan mee te doen aan de talentshow ‘Britain’s got talent’, maar dat zag hij niet zitten: het voelde niet natuurlijk. In plaats daarvan ging hij zijn eigen liedjes uploaden naar de site ‘BBC introducing’, waar nieuwe artiesten hun nummers kunnen laten horen aan een groter publiek. Jake kreeg daarop een email met de mededeling dat een dj uit zijn eigen Nottingham een liedje van hem zou gaan draaien. Uiteindelijk leidde het tot een uitnodiging om te komen spelen op het befaamde Glastonbury festival.

Inmiddels is Jake met zijn studie muziektechnologie gestopt en heeft hij de voorprogramma’s verzorgd van Lana Del Rey, Example én Michael Kiwanuka. Platenlabel Mercury bood hem een contract aan en van de 40 liedjes die hij heeft geschreven, haalden er 14 het debuutalbum ‘Jake Bugg’, dat net uit is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten