vrijdag 21 december 2012

Kerstflits: Sandra van Nieuwland scoort de kersthit; Michael Bublé opnieuw het kerstalbum

De hitparades van deze week zijn de laatste voor de kerst en dus kunnen we de balans opmaken van de kersthits van 2012.

SINGLES

De kersthit van 2012 is echter geen kerstnummer, maar een cover van een popnummer uit 1969, dat pas in 1970 de hoogste plaats bereikte: ‘Venus’. En wie anders dan Sandra van Nieuwland, koningin van de covers van 2012 levert die een na laatste #1-hit van dit jaar, waarmee ze haar vijfde #1-hit scoort dit jaar. De originele versie van Shocking blue stond in ons land in februari 1970 twee weken op de tweede plaats, maar in de Amerikaanse Billboadlijst kwam het #1. Daarna is het nog twee keer een hit geweest.

De eerste coverversie is die van Bananarama uit 1986, die er mee tot de 5e plaats kwamen. Beter verging het de Stars on 45 in 1981, want die scoorden een #1-hit met ‘Stars on 45’, waarin het intro van Venus werd gebruikt. Beide coverversies kwamen #1 in Amerika.

Sandra van Nieuwland zong ‘Venus’ tijdens de halve finale van The voice of Holland op vrijdag 30 november. Doordat ze de finale niet haalde, moest ze even twee weken wachten dat ‘Venus’ kon worden uitgebracht. Vandaag, vrijdag 21 december 2012, is tevens haar album ‘And more’ digitaal uitgebracht, waarop uitsluitend covers staan. Al haar tracks staan in de Bubbling-under, de wachtkamer van de Single Top 100. Volgende week volgt de fysieke release van het album en in 2013 komt ze met een album met nieuwe nummers.
Dat zal dan na het albumdebuut van Leona Philippo worden, winnares van the Voice. Haar single ‘Could you be loved’ kwam vorige week binnen op de eerste plaats, maar levert in de tweede week flink in (zo’n 40%) en zakt naar de derde plaats. Na de kerst gaat ze op huwelijksreis met Katalijne, waarmee ze op 7 november is getrouwd. Daarna gaat Leona samen met haar coach Trijntje Oosterhuis en diens broer Tjeerd, hard aan het werk.

Het had niet veel gescheeld of Sandra van Nieuwland was haar vijfde #1-hit misgelopen. Want op #2, op  20% van ‘Venus’, komt ‘Wij zijn Ajax’ van Ajax and Friends binnen. Het nummer is pas sinds dinsdag te koop, maar dankzij een grote fanbase knalt het binnen op de tweede plaats. Een dag later had het de eerste Ajax-#1-hit kunnen worden. De opbrengst van het nummer gaat naar de Ajax foundation, dat maatschappelijke projecten op het gebied van sport en gezondheid, sociale integratie en educatie steunt.
 ‘Wij zijn Ajax’ wordt gebracht door de Ajaxieden RBDjan, Darryl en Ryan Babel, spelers van het eerste elftal, de jeugdelftallen en het vrouwenteam en trainers, medewerkers en vrijwilligers van Ajax. In de clip doen bekende Nederlanders mee, als Victor Reinier, Koos Alberts, Dré Hazes, Karin Bloemen, Robert ten Brink, Peter Beense en Glennis Grace.

grootste Ajax-hit

Ruim zeventien jaar lang was ‘Ajax is kampioen’ van Danny Lukassen i.s.m. Flair & de Ajax supportersclub de grootste Ajax-hit: #3 in 1995. Maar sinds deze week is ‘Wij zijn Ajax’ van Ajax & Friends dat. Het nummer is de twaalfde Ajax-hit, waarmee Ajax verder uitloopt op Feijenoord, dat tien hits opleverde.

Buiten een volledig nieuwe top 2, zijn er nog vijf eersteweeks noteringen, waaronder drie    nummers voor Serious Request 2012. De eeste, op #57, is ‘Needin the love’ van From the east binnen. Daarachter zitten Ilse DeLange, Bingo players (=Paul Bäumer en Maarten Hoogstraten) en Eddy Zoey (= Eddy Morsink). Het idee voor het nummer ontstond op vrijdag 16 november 2012 tijdens het 3FM programma ‘Extra weekend’. Daarin vroeg dj Michiel Veenstra aan Ilse of zij een muzikale samenwerking met Bingo players en Eddy Zoey voor Serious Request zag zitten.

Ilse vond het direct een goed plan en een naam was er ook al: Twents energy, want allen komen uit die regio. Ook de anderen zagen het plan zitten en werkten belangeloos mee. Op 11 december was de première van ‘Needin the love’ van het gezelschap dat zich inmiddels From the east noemde.

Het tweede nieuwe liedje is ‘Nu iets voor later’ van Speelman & Speelman op #79, dat ze zingen tijdens ‘Serious Request’, iedere avond op Nl. 3. Elke avond mogen kijkers – voor geld uiteraard – één of meerdere onderwerpen aanreiken, waarop ze dan een tekst maken.

Het laatste nieuwe liedje voor Serious Request is ‘Nooit alleen’ van Wouter Vink op #96. Wouter (ex Voice II) is afgelopen woensdag, 19 december, vader geworden van dochter Puk Johanna Madelief, roepnaam Puk.

‘Nooit alleen’ ontstond uit een actie van Ouders van Nu, dat bekende vaders en moeders vroeg een slaapliedje te zingen voor alle bay’s en ouders van Nederland. Onder andere Georgina Verbaan, Sharon den Andel, Wilfred Genee en Rob de Nijs zongen hun liedje, die je kunt beluisteren op de Facebookpagina van het blad. ‘Nooit meer alleen’, het  slaapliedje dat Wouter voor de actie schreef, heeft hij nu uitgebracht op single, waarvan de opbrengst gaat naar de actie van 3FM en het Rode Kruis.

Volgende week, in de Oudjaarflits,  zullen we zien of Serious Request ook dit jaar weer een #1-hit oplevert.

Het restant eersteweeks noteringen:
#70 Noa: Ave Maria, bewerking van ‘Ellens dritter gesang’ uit 1825 van de Oostenrijkse componist Franz Petert Schubert. Noa is de Israelische zangeres Achinoam Nimi (Tel Aviv, 23 juni 1969). In 2002 coverde ze ‘Eye in the sky’ (#92) van Alan Parson’s project. ‘Ave Maria’ is Latijns voor het Weesgegroet, een gebed gericht aan de Heilige Maagd Maria, moeder van Jesus.

#80 Kaskade feat. Neon trees: Lessons in love (headhunterz remix), geen cover van de  gelijknamige hit van Level 42. Kaskade (= Amerikaanse dj/producer Ryan Raddon) nam ‘Lessons in love’ op met Neon trees (rockband uit Utah, had hit met ‘Animal’ #46 in 2011) in 2011 op voor zijn album ‘Fire and ice’. Headhunterz (pseudoniem van Willem Rebergen) maakte onlangs een remix van ‘Lessons in love’

Byentl scoort weer grootste kersthit

In totaal staan er vijftien  nummers in de lijst die een link hebben met kerst, vorige week nog tien. De hoogste is ‘X-mas miracle’ van Byentl op #8 (vanaf #28). In 2011 scoorde ze ook al de grootste kersthit: ‘Jingle all the way’, toen goed voor zesde plaats. Dat nummer gaat op herhaling op #55 en acht plaatsen hoger, op #47, is ze er nog een keer in ‘No X-mas withut you’, samen met dochter. Dat nummer bereikte in 2010 de twaalfde plaats. Al deze nummers staan ook op het album ‘X-mas miracle’.

ALBUMS

Zoals verwacht blijft ‘Christmas’ van Michael Bublé #1 in de Album Top 100. Het album verkoopt bijna twee keer de #2, ‘Hier- het beste van Bløf’ uit. Evenals in 2011 scoort Bublé het kerstalbum van 2012. Het album staat in totaal voor de vijfde week bovenaan en zal dat nog wel een weekje blijven, net als vorig jaar.

Even als bij de singles geven we ook hier een overzicht van de kerstalbums:
#1 Michael Bublé: Christmas
#7 Rod Stewart: Merry christmas baby
#25 André Rieu: December lights
#33 il Divo: The Christmas collection
#35 Los Angeles, the voices: A Christmas spectacular
#50 Byentl: X-mas miracles
#77 Paul van Loo, Ivo Rosbeek & Vrienden: Bijna kerst

Over de nieuwe noteringen in de Album Top 100 kunnen we kort zijn, want het zijn er slechts drie. Daaronder een soundtrack, een van oorsprong Russische zangeres die eerder dit jaar een #1-album scoorde en een Britse singer-songwriter die zijn eerste album al in de 70-er jaren uitbracht.

Bill Fay is een Britse zanger die in de jaren ’70 al elpees uitbracht (albums op vinyl), en gezien werd als het Britse antwoord op Bob Dylan. Nu, hij is achter in de zestig, breekt hij door met zijn vierde album  ‘Life is people’. Hij dankt dat aan producer Joe Henry (Bonnie Raitt, Solomon Burke), die de muziek van Fay kende uit de collectie van zijn vader. Henry ging op zoek naar de inmiddels vergeten zanger en vroeg hem een nieuw album te gaan opnemen. Met enige gastmuzikanten, waaronder Jeff Tweedy, zanger van Wilco, kwam het album ‘Life is people’ tot stand, waarmee Fay deze week zijn debuut maakt op #64.

2012 was een heel succesvol jaar voor Helene Fischer, want op 10 augustus scoorde zij als eerste Russische artiest een #1-album met ‘Für einen Tag’. Voor de kerst komt ze met de live versie van het album dat binnenkomt op #83.

De laatste eersteweeks notering is op #94: de Original soundtrack van ‘The broken circle breakdown’. De film is van de Vlaamse regisseur Felix van Groeningen, onder andere bekend van ‘Dagen zonder lief’ en ‘De helaasheid van dingen’. De muziek is van The broken circle breakdown band onder leiding van Bjorn Eriksson.

Tot zover deze kerstflits. Later deze middag melden we ons al weer met de Jaarflits en alle jaarlijsten. Mis ‘m niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten