zondag 16 december 2012

kersthits (3)

Nog een week te gaan tot kerst, maar de kerstkoorts in de Single Top 100 is al danig  opgelopen. Met zes nieuwe nummers, is het aantal kerstnummers deze week op tien uitgekomen. Dus snel over naar de nieuwe aanwinsten.

ENorm strikt bekende Tukkers voor videoclip

ENorm: Op hoes op an veur kesmis (46)

De eerste van het zestal is ‘Op hoes op an veur kesmis’ van Enorm. De band uit Enschede scoorde al twee keer: ‘Answers’ (#78 in 2005) en ‘Good te pas’ feat. Beaudé (#82 in 2007, uit de serie ‘Van jonge leu en oale groond’).

Op hoes op an veur kesmis’ is de Nederlandstalige versie van ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea, dat deze week op herhaling gaat op #90. In de videoclip komen zo’n dertig bekende Tukkers langs, waaronder Kim Kötter, Youri Mulder, Tom Egberts, Sabine Uitslag, Marleen Veldhuis, Gert-Jan Verbeek, Marga Bult en Michiel Veenstra.

De band nam het nummer speciaal op voor Serious Request dat dit jaar in Enschede neerstrijkt. De opbrengst van download én cd-single, wordt aanstaande zaterdag, 22 december, overhandigd aan de dj’s (waaronder Michiel Veenstra) in het Glazen Huis.

ENorm bestaat sinds 2003 en wordt gevormd door de broers Eric (zang) en Ronald (gitaar) ten Bos, Ferry Bult (drums), Martin Platenkamp (keyboards), Liejondo Nijhuis (bas) en Leon Westenberg (gitaar). Sinds 2005 organiseren ze de pop-theaterproductie ‘Kerst met ballen’, met (lokale) artiesten, dit jaar onder andere met sopraan Karin Hertsenberg.

Tukker versie

Tijdens de besprekingen voor ‘Kerst met ballen’, ontstond het idee om ook iets te doen voor Serious Request 2012. En wat kan je als band dan het beste doen, dan een liedje op te nemen. Zanger Eric kwam met het idee voor ‘Driving home for christmas’ en Laurens ten Den, theatermaker, acteur, regisseur en schrijver, schreef de Nederlandse tekst. Vervolgens ontstond ook het idee om voor de videoclip bekende Twentse mensen te vragen die het nummer playbacken.

‘Op hoes op an veur kesmis’ is niet de eerste kerstsingle van ENorm. In 2010 brachten ze een eigen versie van het nummer  ‘Father Xmas’ van Greg Lake, uit. In juni van dit jaar verscheen van ENorm het derde album ‘Finding my way’.

Voor Henk Dissel is ‘Kerstmis’ de mooiste tijd

Henk Dissel: Kerstmis (56)

Na Fantasticos met ‘Mijn allermooiste kerst kado’ (op #30) Wolter Kroes met ‘Kerst op zijn best’ (op #57) en Hawta: Kerst met jou (op 95),  is ‘Kerstmis’ van Henk Dissel (op #56), de vierde nieuwe Nederlandstalige kersthit dit jaar. Geen van de genoemde nummers is een cover of een vertaling, dus dat geeft wel aan dat er nog steeds een markt is voor Nederlandstalige kerstnummers. ‘Kerstmis’, geschreven door Willem Gunneman (tekst) en Bas van den Heuvel (muziek), is de 8e notering voor Henk, waarin Henk bezingt dat het de mooiste tijd van het jaar is

Wolter Kroes gaat swingend de kerstdagen door

Wolter Kroes: Kerst op zijn best (57)

Minder dan één dag hadden Wolter Kroes (tekst) en Edwin van Hoevelaak (muziek) nodig voor het schrijven van het nummer ‘Kerst op zijn best’. Het idee voor een swingend kerstnummer, ontstond op donderdag 6 december en na een paar uurtjes brainstormen was het nummer er. Vervolgens werd het nummer opgenomen met Edwin van Hoevelaak als producer. Het levert Wolter zijn 32e hit op, en na ‘Ben jij ook voor Nederland? – De geluksvogeltjesdans’, met Yes-R & Ernst Daniël Smid, #4 in juni) en ‘Meer dan ooit’ (#57 in november), zijn derde dit jaar.

Xander steunt Serious Request ook

Xander de Buisonjé: Christmas (64)

Wat het anthem van Serious Request 2012 (dat aanstaande dinsdagavond van start gaat), wordt, het lied van de dj’s zelf, waar ze weer energie uit putten, zal in de loop van de week blijken. Er zijn verschillende nummers die op het internet circuleren: ‘I love it’ van Icona Pop feat. Charli XCX, ‘Happy’ van CTC, ‘Ik vind je lekkah’ van de Kraaien, ‘Year of summer’ van  Wildstylez feat. Neils Geusebroek en zelfs ‘Hometown’ van Andy Burrows. De enigen die het weten zijn de dj’s zelf.

Naast het anthem en het themalied (‘Same heart’ van Laura Jansen feat. Tom Chaplin), zijn er jaarlijks ook artiesten die zelf liedjes uitbrengen, waarvan de opbrengst ook naar het Rode Kruis gaat. We hadden al ENorm met ‘Op hoes op an veur kesmis’ (op #46), en daar komt nog eentje bij: Xander de Buisonjé met zijn eerste door hemzelf geschreven kerstsingle ‘Christmas’.

tv-programma

Xander: “Ik heb al eens vaker gedacht om een kerstnummer te schrijven, maar kon nooit de juiste mix vinden.” Toen hij dit jaar gevraagd werd om een kerstachtig liedje te schrijven voor een tv-programma, kwam hij met het nummer ‘Freedom’. Het liedje viel zo in de smaak, dat hij er ‘Christmas’ van maakte en uitbracht. En vervolgt hij “Het nummer is gewoon een lekker positief en vrolijk nummer voor de kerst, waarmee tegelijkertijd 3FM Serious Request wordt gesteund door de mensen die hem downloaden! Mijn kerst kan niet meer stuk!” Zijn eigen favoriete kerstliedje is ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea.

Dario & familie zetten zich in voor kinderen met neuroblastoom

Dario & Familie: Maak iets moois van kerst (94)

Op 30 december wordt Sofie Lighthart uit Heemskerk zes jaar, en ze wil net als ieder kind veel ouder worden. In mei van dit jaar werd echter  neuroblastoom bij haar geconstateerd. Dat is een tumor in haar nek en borstholte, met uitzaaiingen in wervels, heupen en beenmerg. De vooruitzichten op herstel zijn niet al te gunstig, tenzij ze geholpen wordt in Amerika, waar een nieuwe therapie is ontwikkeld, die nog niet in Nederland wordt gebruikt.

acties

Weliswaar wordt de behandeling, die zo’n zes maanden duurt, vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar, maar huisvesting, vervoer en levensonderhoud komen voor eigen rekening. Om dit te bekostigen, zijn er al diverse acties opgezet en is er al € 214.000,-- binnen. Dat is dus ruim voldoende om Sofie te helpen, en daarom worden bestaande acties afgebouwd.

Daaronder valt ook de kerstsingle ‘Maak iets moois van kerst’, die Dario Kreuger en zijn familie opnamen. Het nummer is origineel van Albert Hammond: ‘Under the christmas tree’, uitgebracht in 1989, geschreven door Hammond en John Gregory Bettis. In 1992 was het de tweede track op de cd-single ‘This is the moment’ van René Froger dat begin 1993 de 32e plaats bereikte. De Nederlandse tekst is van Rita van de Wateringen, Dario zijn vrouw, die wel meer nummers voor hem schrijft ondermeer ‘Vandaag (is zo’n dag)’, tot nu toe zijn grootste hit (#12 in 2009).

Alle geld dat niet nodig is voor Sofie, gaat nu naar stichting Villa Joep, voor onderzoek naar neuroblastoom. Want per jaar komen er zo’n 25 kinderen bij met neuroblastoom.

Racoon

Begin dit jaar stond er ook een nummer in de Single Top 100, waarvan de opbrengsten gingen naar de stichting Jayden, ook bestemd voor onderzoek naar neuroblastoom. Dat was ‘Don’t give up the fight’ van Racoon, dat in februari de achtste plaats bereikte. Ook deze stichting doneert het geld aan Villa Joep.

Irakees zingt Nederlands kerstliedje

Hawta: Kerst met jou (95)

De laatste nieuwe kersthit deze week is ook Nederlandstalig, en wordt gezongen door een zanger geboren in Süleymaniye, het Koerdische gedeelte van Noord-Irak: Hawta Kamaran. Op zijn zevende kwam Hawta met zijn moeder, oma en twee zussen naar Nederland, omdat het in Irak niet veilig meer was om te wonen: de eerste Golfoorlog was begonnen. Met zijn vader had hij nooit contact.
 Al op zijn vijfde was Hawta in de weer met muziek. Toen hij in Ermelo terecht kwam, schreef hij zijn emoties van zich af in liedjes. Zijn muzikale voorbeelden zijn No mercy en No doubt. Hawta deed zoveel mogelijk mee aan talentenjachten. Op 29 april 2010 stokte zijn muzikale leven even, toen hij een auto-ongeluk kreeg, waarbij hij zwaar nek en schouderletsel opliep.

keerpunt

Hawta: “Ik had mijn doel nog niet eens bereikt en vroeg me af waarom ik er nooit voor honderd procent voor was gegaan. Op dat moment zag ik in dat ik wat moest doen met het talent dat ik heb. En besloot ik dat ik de muziek niet meer voor mezelf wilde houden, maar aan een groter publiek wilde presenteren. Het scheelde niet veel of ik was op mijn 22e gehandicapt geraakt. Dat ongeluk heeft mijn ogen geopend en mijn leven totaal veranderd.”

Al zeven jaar is Hawta dansdocent en heeft hij zijn eigen dansschool Born 2 Entertain, dat  lessen verzorgt in dans- en sportcentra door heel Nederland. Hij wil dan ook vooral als entertainer gezien worden. Na een aantal nummers in het Engels, is ‘Kerst met jou’ zijn eerste Nederlandstalige nummer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten