zondag 14 december 2014

Avicii wil meer de liedjeskant op

#67 Avicii: The nights

Net als ‘The days’ (#16 in november en deze week op #43), is ‘The nights’ van Avicii niet afkomstig van zijn debuutalbum True, maar de voorloper van het album Stories, dat begin 2015 verschijnt. Aan dat album, dat meer liedjes georiënteerd zal zijn, werken onder andere Jon Bon Jovi,  Chris Martin (Coldplay), Billie Joe Armstrong (Green day), Wyclef Jean, Matisyahu (Amerikaans/Israëlische reggae artiest) en Serj Tankian (System of a down) mee. ‘The nights’ de achttiende notering van Avicii, wordt gebruikt in het computerspel FIFA 15 en staat op de EP ‘The days / Nights’, met van elk nummer een remix.

‘The nights’ is mede geschreven en wordt gezongen door de Amerikaan Ras, die als componist al twee hits op zijn naam heeft staan: ‘Best friends’ van the Janoskians (#83 in 2013) en ‘Everything I didn’t say’ van 5 seconds of summer (#36 in juni van dit jaar).

Achter Ras gaat Nicholas Furlong schuil, geboren op 16 september 1986 in Lake Tahoe, Nevada. Op zijn tiende begon hij al met het schrijven van nummers, geïnspireerd door liedjes van de Zweedse componist Max Martin (Backstreet boys, Britney Spears) en de Amerikaanse Diana Warren (Starship, Gloria Estefan, Aerosmith). Ras zegt beïnvloed te zijn door muziek van bands als Radiohead, the Police, Nirvana, Chemical brothers en House of pain.

OneRepublic

In 2006 verhuisde Furlong naar Los Angeles om daar zijn geluk te beproeven. Zijn doorbraak kwam vijf jaar later, toen Ryan Tedder van OneRepublic hem een contract aanbood. Sindsdien werkte hij voor en met onder andere Colbie Caillat, Jordin Sparks, Leona Lewis, Diplo, Steve Aoki en Tiësto. Wereldwijd heeft Furlong meegewerkt aan nummers waarvan er meer dan tien miljoen zijn verkocht. Tijd dus om zelf voor het voetlicht te treden.

Toch is ‘The nights’ niet het eerste nummer waar Furlong op te horen is. Hij zong ook op nummers van the Wanted (‘Satellite’) en Steve Aoki (‘Bring you to life’). Op het laatste nummer krijgt hij ook de credit, die hij op ‘The nights’ niet krijgt, want die gaan alleen naar Avicii, zoals we van hem gewend zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten