zondag 14 december 2014

Nederlandse artiesten zetten zich in voor zoveel mogelijk kerstdiners

#68 EenMaal voor Allen: Kerstmis vier je samen

Tussen de oude kerstnummers die elk jaar weer langskomen, zijn er ook een aantal nieuwe kerstnummers dit jaar. We hadden al ‘Santa tell me’ (#34) van Ariana Grande en de vierde versie van ‘Do they know it’s christmas?’ door Band aid 30 (op herhaling op #57 door de cd-single). Deze week komen daar ‘Going back for christmas’ van Alain & Dane Clark (op #86), ‘Ik droom van een gelukkig kerstfeest’ van Django Wagner (op #85) én ‘Kerstmis vier je samen’ van EenMaal voor Allen bij (op #68).

kerstdiners

‘Kerstmis vier je samen’ is opgenomen voor een goed doel. Van de opbrengst worden kerstdiners aangeschaft die verdeeld worden onder Voedselbanken Nederland, Leger Des Heils, Vereniging De Zonnebloem, Nationaal Ouderenfonds, Vluchtelingenwerk Nederland, Humanitas, Mogroep, Stichting Sensoor en Coalitie Erbij. Daarnaast kunnen klanten van Jumbo een kerstdiner kopen. Voor twee gerechten doneert Jumbo een derde.
Een mooie actie dus van Jumbo in deze kersttijd en onderdeel van de landelijke campagne Samen vieren we kerst. Daar dachten een aantal Nederlanders echter heel anders over toen ze de ruim 3-minuten durende videoclip zagen. ‘Geldverspilling, b-artiesten, Jumbo had beter het geld direct kunnen doneren enz.’. Kortom er was (weer) niets goeds aan.

Doe zelf iets

Al snel werd duidelijk dat de artiesten alleen een onkostenvergoeding hadden gekregen (reiskosten) en dat een aantal mensen belangeloos hadden meegewerkt aan de videoclip. Maar denk je dat deze ‘klagers’ zich dan even zouden verontschuldigen? Welnee, die waren al weer druk bezig met andere klaagzangen. Het zou deze mensen sieren om zelf eens iets te gaan ondernemen, bijvoorbeeld helpen bij de voedselbank!
Toch maar eens kijken welke ‘b-artiesten’ er mee doen op ‘Kerstmis vier je samen’. De line-up van de groep EenMaal voor Allen is: André Hazes Jr., Do, Ernst Daniël Smid, Lee Towers, Jan Smit, Kim-Lian, Lange Frans, Loïs Lane, Monique Smit, René Froger, Ruth Jacott, Thomas Berge en Willeke Alberti. Hoezo b-artiesten?

ambassadeur

René Froger, die met Pieter van Schooten het nummer ‘Kerstmis vier je samen’ schreef, over de actie: “Als ambassadeur van De Voedselbank word ik geconfronteerd met een nog steeds groeiende armoede in eigen land. Ook de eenzaamheid van veel ouderen is schrijnend. In mijn ogen kan het niet waar zijn dat we dit in eigen land laten gebeuren en maar snel de andere kant op kijken.”

Het is dan ook niet de eerste keer dat René Froger zich inzet voor mensen die het niet zo breed hebben. In 2008 leefden de Frogers een maand lang van de bijstand in het programma De Frogers: Effe geen cent te makke ten bate van de Voedselbank. Het nummer ‘De zon schijnt voor iedereen’, dat bij de serie hoorde en alleen gezongen werd door René, leverde een #4-hit op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten