maandag 27 augustus 2012

Duitser helpt Israëlische zanger aan #1-hit

Asaf Avidan & the Mojos: One day / Reckoning song (Wankelmut remix) (1) *** eerste week op #1 ***

In de eerste weken steeg ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ nog stadig, van 91, 86 naar #58. Daarna was er geen houden meer aan, via 15 en vorige week 3, stijgt het nummer deze week door naar de eerste plaats. Het nummer verkoopt bijna drie keer de #2 uit, This is love’ van Will.i.am feat. Eva Simons, gestegen vanaf # 7.

De basis van ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ ligt bij het nummer ‘Reckoning song’ van Asaf Avidan & the Mojos van het gelijknamige album uit 2008. De Duitse student Jacob Dilßner die toen nog Philosofie studeerde in Göttingen, werd door een vriend attent gemaakt op het nummer. Daarop schafte hij twee albums aan van Asaf Avidan & the Mojos, met ‘Reckoning song’.

rondreis

Als hij niet in 2011 een rondreis had gemaakt door de Verenigde Staten van Amerika, was het daarbij waarschijnlijk gebleven. Maar Dilßner maakte de rondreis wel en beluisterde het nummer menigmaal op zijn iPod. Hij raakte vooral onder de indruk van de stem van Asaf Avidan, die wel een beetje vrouwelijk klinkt.

remix

Wat er miste aan het nummer was een bepaalde beat. Thuisgekomen maakte hij eind 2011, uitsluitend voor zichzelf, een remix, die hij gebruikte voor als hij weer ergens draaide onder de naam Wankelmut. Op zijn verjaardag heeft hij de remix, getiteld ‘One day’, geupload naar zijn Soundcloud account, waarop veel reacties kwamen. Anderen zetten zijn versie op internet, waarna het balletje is gaan rollen. Na enige tijd gaf Asaf Afidan de rechten vrij om het nummer officieel uit te brengen en sinds juni is ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ te koop.

De studie van Jacob Dilßner /Wankelmut staat inmiddels op een laag pitje, hij heeft het veel te druk met zijn muziek. Studeren kan altijd nog!

Ook Asaf Avidan spint garen bij het succes van zijn nummer, dat na Duitsland, en Wallonië, nu ook #1 staat in ons land. En dan niet alleen vanwege een deal over de rechten, maar ook doordat het album ‘The reckoning’ van Asaf Avidar & The Mojos uit 2008, opnieuw onder de aandacht komt. Inclusief de remix door Wankelmut, komt het album binnen op de 42e plaats van de Midprice Top 50.

Israël

Asaf Avidan komt uit Jeruzalem en is daarmee de tweede act uit dit land dat bij ons een #1-hit scoort. De eerste was ‘Cinderella Rockefella’ van het Israëlische echtpaar Esther en Abi Ofarim, dat in maart en april 1968 vier weken #1 stond in de Parool Top 20, de verre voorloper van de huidige Single Top 100. De grootste Eurovisiehit door Israel is ‘Halleluja’ van Milk & Honey, #6 in 1978.

vs Duitsland

Jacob Dilßner /Wankelmut is in 1987 in Duitsland geboren. De voorlaatste keer dat een Duitse act meewerkte aan een #1-hit, was in 2005. Drie weken lang voerde de toen 9-jarige Joy Gruttmann de hitparade aan met ‘Das kleine Krokodil’. Ook toen werd er een andere naam voor de uitvoerende act gebruikt: Schnappi.

herhalingsoefening

Na twee weken op de eerste plaats te hebben gestaan, maakt ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon een flinke duikeling. In de derde week zakt het nummer naar de zevende plaats, en gaat hiermee ‘Een nieuwe dag’ uit 2010 achterna, dat eenzelfde val maakte in de derde week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten