vrijdag 31 augustus 2012

Hitflits: blind audition the Voice 3 levert (gouden) #1-hit op voor Sandra van Nieuwland

Konden de nummers van de kandidaten tijdens de eerste twee edities van the Voice of Holland pas worden gedownload na de live shows. Tijdens de derde editie, die vorige week vrijdag van start ging, en waarin Trijntje Oosterhuis in de stoel zit die Angela Groothuizen moest opgeven, kunnen de nummers al ná de blind auditions worden aangeschaft. Aangezien the Voice grote, maar ook zeer kortstondige hits oplevert, kiest muziekuitgeverij Talpa Music, label 8 Ball tv, er schijnbaar voor het ijzer te smeden als het heet is. Immers, tijdens de live shows zingen de kandidaten al weer een ander liedje, dus waarom niet nu vast het liedje van de auditie uitbrengen, dat dan al weer vergeten is?

Tijdens de opnames van de 7 blind auditions gedurende de zomer, is het kaf van het koren gescheiden en mochten de grootste kanshebbers hun liedje alvast opnemen in een platenstudio.

De eerste die daarvan profiteert is de 35-jarige Sandra van Nieuwland. Zij knalt met het nummer ‘More’ van Usher (#8 in 2011) binnen op de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100. De dag na de uitzending werd de versie van Sandra het meest gedownload, drie keer mee dan ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos. Uiteindelijk ligt de verhouding op 3:2. Van ‘More’ zouden de afgelopen week al meer dan 10.000 stuks zijn gedownload, goed voor goud dus.

Het nummer is na ‘If you don’t know me by now’, ‘When a man loves a woman’ en ‘Kill for a broken heart, allen van Ben Saunders (uit de eerste editie), en ‘Time after time’ door Chris Hordijk (uit de tweede editie), de vijfde #1 door kandidaten uit the Voice of Holland. Sandra, geboren in Delft, is een laatbloeier. Pas in 2001, tijdens een vakantie in Australië, begon ze spontaan op straat te zingen. Dit jaar won ze op 17 mei de tweede editie van het Haarlems Zangfestival.

Behalve Sandra van Nieuwland, scoren nog twee nummers uit de blind auditions. De eerste is op #17, Leona Philippo met ‘Mesmerized’ van Fatih Evans (#19 in 2005). Dat nummer werd al eerder in the Voice gezongen, door Pearl Jozefzoon, die tweede werd tijdens de eerste editie (#92 in 2011). Leona is bekend van de musical ‘Aïda’, tv-series, de film ‘Phileine zegt sorry’, ‘Symphonica in Rosso’ met Marco Borsato en achtergrondzangeres bij Trijntje Oosterhuis. Niet vreemd dus, dat Leona voor haar als coach koos, evenals Sandra dat deed. Leona scoorde al eerder een hit: ‘Zomer op je radio / Summer on your radio’ (#31 in 2002).

The Script kwam er in 2011 niet verder mee dan de 70e plaats, maar Maame Jones haalt met hun nummer ‘Nothing’ de top 20, het nummer komt binnen op #19. Maame Jones, geboren in Londen, en daarnaast opgegroeid in Ghana en Nederland, begon met zingen in een gospelkoor. Ze werkte mee aan toneelstukken, zangcompetities en dansuitvoeringen. Ze deed gastoptredens bij Frank Boeijen en stond in 2010 in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Hetzelfde jaar stond Leonie Meijer (derde tijdens the Voice I) daar ook. Maame Jones koos voor Nick & Simon als coach.

Als er elke week zo’n 3 nummers worden gedownload, dan kan het dus nog leuk worden met de zes resterende blind auditions!

In het Verenigd Koninkrijk zou zoiets echter (nog) niet kunnen. Daar loopt een andere talentenjacht, X factor. De afgelopen week werd deelneemster Lucy Spraggan vriendelijk verzocht haar album ‘Top room at the zoo’ van iTunes te verwijderen. De track ‘Last night’, dat ze zong tijdens het programma, werd in enkele dagen niet minder dan 22.000 keer gedownload, goed voor een voorlopige vijfde plek daar.

niet eerlijk

Hoewel kandidaten sinds dit jaar ook met zelfgeschreven liedjes mogen deelnemen, zou een eigen release een voorsprong kunnen geven ten opzichte van andere kandidaten, en dus werd de verkoop stil gelegd. Spraggan is niet de enige die het betreft, ook deelnemer James Arthur heeft zijn nummers van sites laten verwijderen.

Terug naar onze eigen hitparade met naast ‘More’, nog twee nieuwe nummers bij de bovenste tien. Dat zijn op #6 (van 35) ‘She wolf (falling to pieces)’ van David Guetta feat. Sia en op #10 (van 17) ‘Gangnam style’ van Psy.

Zeker vermeldingwaardig in de top 10, is de winst die ‘Beauty & de brains’ boekt van Nielson, want dat gaat van 9 naar #3. Hoogste plaats tot nu toe was #5. De winst dankt hij aan zijn optreden afgelopen maandag tijdens de finale van de eerste editie van De beste singer-songwriters van Nederland, die weliswaar gewonnen werd door Douwe Bob, maar daar is nog geen download van beschikbaar.

Naast het Voice-geweld bovenin de hitparade, proberen nog meer acts een plaatsje te veroveren, en dat zijn:
#13 Ilse DeLange: Winter of love [NL]
#71 Calvin Harris feat. Example: We’ll be coming back
#81 Frank van Etten: Kijk naar de zon [NL]
#82 Piratentoppers: Hef het glas [NL]
#84 Mike & Colin: Mooi in het kwadraat [NL]
#87 Jelle B.: Vandaag [NL], derde hit van Jelle Broersma uit Dokkum
#88 Mark Knight: Alright, voluit heet deze Britse dj/producer Mark Kenneth Knight, eigenaar van Toolroom records, een houselabel waar onder andere Benny Benassi zijn nummers op uitbrengt
#91 Dave Dekker: Twee legen handen [NL]
#92 Jolanda Zoomer: Spring [NL]
#93 Mika feat. Pharrell Williams: Celebrate

Op #89 komt ‘Dromen alleen maar dromen’ van Sieneke binnen. Het origineel is ‘Warum nur Träume’ van Andrea Berg uit 1997, van haar album ‘Träume liegen nicht’. Al twee keer eerder werden liedjes van Andrea Berg door Nederlanders gecoverd:
- Elz Bakker: Je kan niet eens fatsoenlijk liegen (#36 in 2011)
Origineel : ‘Du kannst noch nicht mal richtig lügen’ uit 2010 van haar album
‘Schwerelos’.
- Vincent de Jong: 1000 x gelogen (Yes!)
Origineel: ‘Du hast mich tausendmal belogen’ uit 2001 van het album ‘Wo liegt das Paradies’

In het bovenstaande overzicht van de eersteweeks noteringen, missen we er nog eentje: ‘A penny for your thoughts’ van Adriana Romijn & Roger Happel op #86. In 1982 was het de vijfde en laatste hit van Tavaras (#45). Daarna volgden in 1985 nog twee remixen, maar daar hadden de broertjes Tavaras niets mee van doen.

Anno 2012 scoort het nummer opnieuw, omdat het eind 2011 werd gebruikt in een reclame van de ING over mobiel bankieren, maar nu gezongen door Adriana Romijn & Roger Happel. De tv-campagne is al lang afgelopen, maar op de radio is een nieuwe campagne begonnen met hetzelfde nummer. Op de site van de ING kan je het nummer nog steeds gratis downloaden (deze worden niet meegeteld voor een notering), maar daarnaast is het ook via de meeste downloadplatforms te koop.
Zowel Andriana Romijn als Roger Happel hebben er al een #1-hit opzitten: ze zijn te horen in het achtergrondkoortje van ‘Right here right now’ van Raffaëla, winnares Idols in 2006. Daarnaast is Adriana de zangeres op ‘Access’, in 2002 de laatste hit van DJ José vs G-Spott (#36), als A3ana en zong ze mee op ‘In this world’ van het collectief Eurasia (#45), dat geld inzamelde voor de slachtoffers van de Tsunami in Azië in 2004

Ook Roger heeft al een eigen hit op zijn naam staan. op ‘Sitting on the top of the world’ door Blizz (#63 in 1987), zong hij en speelde toetsen. Ook zong hij mee in het achtergrondkoor van Esther Hart tijdens het Eurovisie Songfestival met ‘One more night’. Tegenwoordig is hij vooral druk met de band Roger Happel & Friends, in club Dauphine in Amsterdam, die vanaf 14 september weer is geopend.

Over naar de Album Top 100, die nog steeds, voor de derde keer inmiddels, wordt aangevoerd door ‘Vrienden’ van Jan Smit. Zijn album verkoopt een derde meer dan de #2, het nieuwe album van Alanis Morissette, waarover zo dadelijk meer. En dat is opvallend, want Jan heeft, vanwege de opnames van ‘De zomer voorbij’ in Zuid-Frankrijk, geen promotie kunnen bedrijven voor het album. Dan moet het wel een goed album zijn, toch?

Leuk voor Jan Smit, maar niet voor Alanis Morissette die nu met het album ‘Havoc and bright lights’, haar derde #1-notering misloopt. Het is haar achtste studioalbum en de eerste in vier jaar tijd. In de tussentijd is er nogal wat voor haar veranderd: op 22 mei 2010 trouwde ze met rapper Mario ‘MC Souleye’ Treadway en op eerste kerstdag van dat jaar werd ze moeder van zoon Ever Imre. Kortom, Alanis had even tijd om echt te leven in plaats geleefd te worden.
‘Havoc and bright lights’ nam Alanis op in Californië, met twee producers. De eerste is de Brit Guy Sigworth, die ook haar vorige album ‘Favors of entanglement’ produceerde en dat van onder andere Madonna, Seal en Britney Spears. De andere producer is de Amerikaan Joe Chiccarelli, bekend van onder andere Counting crows, Elton John en Rufus Wainwright.

The Voice (2)

In de week dat de derde editie van the Voice of Holland met ‘More’ door Sandra van Nieuwland een vijfde #1-hit aflevert, komt Iris Kroes, winnares van de tweede editie met haar eerste album ‘First’ binnen op de vierde plaats.

Het restant eersteweeks noteringen volgt nu:
#7 de Musical: The little Mermaid [NL]
#8 Anne Soldaat: Anne Soldaat [NL]
#11 Elbow: Dead in the boot
#24 Robert Cray: Nothin’ but love
#45 Gré Parelmoer: Liefs van Gré Parelmoer [NL]
#54 Elvis Presley: The perfect Elvis Presley collection, 17 augustus was zijn 35e sterfdag
#57 Miloš: Latino
#60 Katatonia: Dead end kings
#70 Threshold: March of progress
#79 Zylver: Van verre [NL], Zylver is de band van Tom Janssen, Timo Somers, Auke Bosman en Jan van Gerenstein
#90 Slaughterhouse: Welcome to our house

Van de 30 noteringen van Lowlands artiesten vorige week, zijn er deze week nog 16 overgebleven. De hoogste is nog steeds ‘Every kingdome’ van Ben Howard , op #6, gezakt van #3.

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, is het aantal Lowlands noteringen ook teruggelopen, van 7 naar 4.

De #1-positie van ‘Het beste van Guus Meewis’ door Guus Meeuwis is ongeschonden, voor de achtste week op een rij. Er zijn echter wel twee albums die hem op de hielen zitten. Op #3 (op 14%) is dat ‘Live in London’ van Leonard Cohen (gestegen van 11). Diezelfde Cohen staat ook op #2, waar hij op herhaling gaat met het album ‘The essential Leonard Cohen’, slechts 7% achter op het #1-album van Guus Meeuwis. Daarnaast staat Cohen nog met drie andere albums genoteerd: op #18 (van 38) met ‘Ten new songs’ en twee eersteweeks noteringen: ‘Songs from the road’ (op #24) en ‘Songs from a room’ (op #40). Aanleiding voor 5x Leonard Cohen in deze albumlijst, zijn de twee optredens die hij ruim een week geleden gaf in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Tot zover deze Hitflits, die uitgebreider is dan andere keren. Dat is niet zonder reden, want voor één keertje is er na het weekend geen nieuwe Megaman. Over een week melden we ons weer met een nieuwe Hitflits. Prettig weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten