maandag 27 augustus 2012

Eigenzinnige Nederlandse zangeres scoort elfde Britse #1

Sam and the Womp: Bom bom (44)

Aanstaande woensdag, 29 augustus 2012, beginnen in Londen de 14e Paralympics, de Olympische spelen voor mensen met een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Of deze Paralympics muzikaal ook zo zullen uitpakken als de Olympische spelen dat onlangs deden (met hits voor onder andere Emeli Sandé en Handsome poets), moeten we nog maar afwachten. Na 9 september weten we het, wanneer de sluitingsceremonie is geweest.

Maar voordat de Paralympics beginnen, leveren de Olympische spelen min of meer nog een hit op: ‘Bom bom’ van Sam and the Womp op #44. Het nummer was namelijk al een hit op de Oranjecamping, waar vandaan 3FM dj Rob Stenders dagelijks het programma ‘Stenders Atleetvermaak’ bracht. Stenders komt dan ook alle eer toe, nu het nummer ook in Nederland doorbreekt.

Nederlandse inbreng

In de Britse hitparade komt ‘Bom bom’ deze week binnen op de eerste plaats. In de eerste week zijn er meer dan 107.000 stuks van verkocht. Daarmee is het de elfde Britse #1, waaraan een Nederlander heeft meegewerkt. Voor de andere tien, klik hier. Zangeres en medecomponist, is namelijk Bloem de Wilde de Ligny, geboren in Apeldoorn op 7 juli 1978. Haar vader komt uit Indonesië, haar moeder is Nederlandse, die haar grotendeels heeft opvoed. Na diverse verhuizingen, komt ze in Haarlem terecht. In 1996 stopt ze met school, woont een tijdje in een kraakpand en maakt radio bij de lokale omroep, waar 3FM dj Giel Beelen ook begonnen is.

Edison nominatie

Vanaf 1995 treedt ze op onder de naam Bloem en in 1998 neemt ze in Londen als Bloem de Ligny het album ‘Zink’ op. Haar stem wordt vergeleken met de IJslandse zangeres Björk, hoewel ze zelf vind dat Robert Wyatt haar het meest heeft beïnvloed. Hoewel het album goede kritieken krijgt en zelfs een Edison nominatie, flopt het.

Begin 2000 begint ze aan een studie aan de kunstacademie in Rotterdam, die ze pas in 2007 succesvol afrond. Voor een uitwisselingsproject kiest ze voor Central Saints Martens, de kunstacademie in Londen. Daar werkt ze aan diverse projecten (Polichinelle) en sinds 2003 woont en werkt ze in Londen. In 2007 start ze onder de naam Serafina Ouistiti met zeven kunstenaars het bedrijf Dreamsociety, dat animaties, liedjes en films maakt.

Sam & the Womp

In 2009 ontmoet Bloem trompetspeler Sam Ritchie, met wie ze in september van dat jaar Sam & the Womp start, waarvan Aaron Horn (dj/producer) ook nog de vaste kern vormt. Daarnaast bestaat the Womp uit Paul Tkachenko (tuba), Tony Rico en Neil Johnson (beide saxofoon), Jerome Harper en Robin Harris (beide trombone) en Bubu (drummer). Djanan Turan-(zang), Tansay Omar (drums/percussie) en Morski (gitaar). De samenstelling is wisselend omdat niet altijd iedereen kan.
‘Bom blom’ stamt al uit mei 2010. Bijna een half jaar later werd het nummer opgepikt door de Britse BBC-radio-3. Een officiële release laat echter nog tot augustus 2012 op zich wachten, maar dan is de hype kompleet: een #1-hit! Voor een album hebben ze al 13 nummers klaar liggen en dat zou met twee hitsingles nog dit jaar een feit moeten worden. Ware het, dat Sam & the Womp nog geen contract voor een album hebben. Platenmaatschappij Warner wacht eerst nog even het succes van ‘Bom bom’ af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten