maandag 27 augustus 2012

Loreen scoort langste Zweedse Eurovisiehit

Loreen: Euphoria (3)

Eigenlijk wilden we dit item vorige week al plaatsen, maar door een foutje is het er toen niet van gekomen. Deze week alsnog dus, want beter laat dan …!

Met ‘Euphoria’ won Lorine Zineb Noka Talhaoui, beter bekend als Loreen, op 26 mei 2012 de 57e editie van het Eurovisie Songfestival. Het was de vijfde overwinning voor Zweden. De week na het festival kwam ‘Euphoria’ binnen op de 2e plaats en staat twaalf weken later nog steeds bij de bovenste 10, deze week opnieuw gestegen naar de 3e plaats. Sinds vorige week is ‘Euphoria’ de langst genoteerde Zweedse Eurovisiehit aller tijden.

‘Waterloo’ waarmee Abba in 1974 het festival voor Zweden won, stond in totaal 11 weken genoteerd. Ook al was er toen sprake van een Top 30, dat maakt niets uit voor de vergelijking, want ‘Euphoria’ is niet uit de top 10 weg te slaan, terwijl ‘Waterloo’ destijds acht weken doorbracht bij de bovenste tien, waaronder een weekje op #1. ‘Waterloo’ blijft dus wel de grootste hit uit de Zweedse Eurovisie geschiedenis.

Naast ‘Euphoria’ en ‘Waterloo’ haalden nog drie nummers voor Zweden de eerste plaats van het Eurovisie Songfestival. In 1984 deden de broers Richard, Louis en Per Herrey mee als the Herreys met het nummer ‘Diggi loo/ diggu ley’. Hun single kwam binnen op de 5e plaats, steeg daarop naar #4, bleef daar staan en zakte via #7 naar de 10e plaats. Vijf weken in de top 10 dus en nog drie weken daarbuiten, brengt het totaal op acht weken.

Vijftien jaar later, in 1999, won Charlotte Nilsson voor Zweden met ‘Take me to your heaven’. Het nummer had echter weinig impact, stond slechts negen weken genoteerd, waarvan geen enkele week bij de bovenste tien. ‘Take me to your heaven’ kwam slechts tot de 23e plaats.

Met de voorlaatste Eurovisiewinnaar voor Zweden liep het nog slechter af. Carola Häggkvist deed drie keer mee voor Zweden. In 1983 met ‘Främling’ waarmee ze derde werd. Het nummer kwam bij ons uit met een Nederlandse a-kant ‘Je ogen hebben geen geheimen’, geschreven door Cees Stolk, en stond twee weken in de top 10: #5 en #4.

In 1991 deed Carola weer mee en werd ze met ‘Fångad av en stormvind’ eerste. De Engelse versie ‘Captured by a lovestorm’ kwam bij ons in vijf weken niet verder dan de 65e plaats. Ze kon er echter geen genoegen van krijgen (of Zweden had geen andere geschikte kandidaten), want in 2006 deed ze weer mee. Dat had ze beter kunnen laten, want ondanks een vijfde plek voor ‘Invincible’, werd het bij ons geen hit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten